General SUA: „Marea flotă a lui Putin de la Marea Neagră este o epavă”. România este în siguranță

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 23.09.2022 - 16:04
Ben Hodges vorbește despre o nouă Cortină de Fier de-a lungul Mării Negre. - Foto: informnapalm.org

„Flota de la Marea Neagră a președintelui rus Vladimir Putin este o epavă”, a declaratg generalul în retragere Ben Hodges, fostul comandant al trupelor SUA în Europa.

SHARE

El a spus că înainte de 24 februarie, când a început războiul, flota rusă a Mării Negre „controla practic întreaga Marea Neagră."

„Dar în ultimele șase luni, Marina rusă ne-a demonstrat că nu este mai bună decât Armata rusă”, a spus Hodges.

„Când a început războiul, mulți se așteptau ca Armata Rusiei să obțină o victorie rapidă. Dar, pe măsură ce războiul se prelungea zile, săptămâni și apoi luni, în timp ce forțele ucrainene au rezistat cu înverșunare, imaginea Rusiei ca forță militară superioară a început să se prăbușească. Schimbarea percepției este valabilă și pentru Marina rusă”, a explicat Hodges.

El a menționat scufundarea navei amirale a Rusiei de la Marea Neagră, „Moskva”, care valora aproximativ 750 de milioane de dolari.

În timp ce Ucraina a spus, la acea vreme, că a lovit nava și a scufundat-o, Rusia a insistat că a fost un incendiu la bord, care a dus la dispariția navei. SUA nu au confirmat imediat modul în care Moscova a fost avariată, dar au concluzionat că două rachete ucrainene au lovit nava de război, a scris The Washington Post, citând un înalt oficial al apărării american.

Citește și: VIDEO Revoluția rusă va fi televizată. Propagandiștii lui Putin își critică liderul în direct

Ben Hodges a precizat că alte câteva nave rusești din Marea Neagră au fost doborâte în ultimele luni. Lovituri cu drone și rachete ucrainene pe Insula Șerpilor, care anterior a fost ocupată de ruși, a avariat sau distrus mai multe nave mai mici andocate la avanpostul Mării Negre, a raportat Politico.

Acum, flota rusă este „îngrozită să meargă oriunde în apropierea coastei ucrainene” și s-a ascuns în spatele Crimeei, a spus Hodges.

Citește și: Doi români, atacați de 25 de romi într-un spital din Italia: Răzbunare în stil mafiot

„Marea Flotă a Mării Negre, în afară de submarinele lor, cred, este în ruină. Nu a fost în luptă", a adăugat el. „Și pe măsură ce forțele ucrainene se apropie din ce în ce mai mult de Crimeea, în curând vor putea începe să lanseze rachete HIMARS și alte rachete asupra Sevastopolului, crescând presiunea asupra flotei rusă de la Marea Neagră la niveluri insuportabile”.

Sevastopol este cel mai mare oraș al Crimeei și un port important la Marea Neagră.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.