VIDEO Revoluția rusă va fi televizată. Propagandiștii lui Putin își critică liderul în direct

DE Adina Mutăr | Actualizat: 23.09.2022 - 09:07
Vladimir Putin, la postul de televiziune Russia-1/foto: Profimedia Images

Pentru prima dată de când tancurile rusești au trecut granița în Ucraina la 24 februarie, chiar și cei mai aprigi naționaliști și propagandiști ai Kremlinului au contrazis retorica mincinoasă a liderului care părea infailibil.

SHARE

Propagandiștii loiali lui Putin au fost foarte critici față de efortul de război la televiziunea de stat, în timp ce contemplau posibilitatea unei „înfrângeri totale în Ucraina”.

Apreciata „operațiune militară specială” a încetat brusc să mai fie o specială sau  militară - acum se vorbește la televiziunile de stat de „război pur și simplu”.

O serie de personalități media de prim rang, parlamentari ruși și chiar foști ofițeri FSB implicați în anexarea Crimeii în 2014 și-au exprimat deschis îngrijorarea, susținând că Rusia s-ar putea confrunta cu o înfrângere iminentă și avertizând asupra vulnerabilității crescânde a națiunii pe scena mondială.

„Am ajuns acum în punctul în care trebuie să înțelegem acest lucru: Este absolut imposibil să învingem Ucraina folosind resursele și metodele de război colonial. Dacă începe un război global, raportul de forțe nu va fi în favoarea noastră”, a declarat fostul reprezentant al Dumei de Stat, Boris Nadejdin.

Karen Șahnazarov, cineast și loialist al Kremlinului, a declarat telespectatorilor emisiunii de dezbatere a propagandistului-șef Vladimir Soloviov, difuzată la oră de maximă audiență, că „Rusia se află acum într-o situație foarte dificilă împotriva unui adversar puternic, ceea ce poate duce la dezintegrarea țării".

Citește și

VIDEO Putin rămâne singur. Rușii fug, sar pe geam, își rup mâinile, ca să scape de înrolare

VIDEO Ce conține „paragraful 7” secret din ordinul de mobilizare. Cum își minte Putin poporul

Iar Igor Girkin, un spion FSB care a orchestrat confiscarea Crimeii de către Rusia și rebeliunea din Donbas, a declarat că războiul în Ucraina este pierdut.

„Se poate spune că bătălia despre care vorbim din iunie a fost câștigată în totalitate de forțele armate ucrainene. Cred 99 la sută, poate chiar 100 la sută, în înfrângerea noastră.”

Larissa Doroșenko, expert în comunicare politică care studiază manipularea mass-media de către regimurile autoritare în vederea consolidării puterii, susține că schimbarea bruscă a narațiunii reflectă o panică reală și este primul semn real de fisurare a sprijinului pentru Putin.

Disponibilitatea mai multor figuri proeminente de a-l critica în mod deschis în direct la televizor sugerează că în spatele scenei se pregătește o furtună de nemulțumire. Cu certitudine, revoluția din Rusia va fi televizată.

Hoarde de bloggeri, jurnaliști și chiar oficiali politici și militari acoperă războiul aproape în timp real prin intermediul aplicației de mesagerie Telegram, extrem de populară, în timp ce știrile din întreaga lume sunt disponibile pentru cetățenii ruși obișnuiți la doar câteva clicuri distanță cu ajutorul unui simplu VPN sau al unui site proxy de internet.

Jurnaliștii afiliați Kremlinului, care au propagat luni de zile minciunile președintelui, nu vor să „moară” odată cu el.

Chiar și la Rossiya One - cel mai important și mai strict controlat canal de televiziune din Rusia - corespondentul Alexander Sladkov a lăsat să scape accidental în direct că forțele ruse „pierd o cantitate uriașă de oameni, mulți răniți”, înainte de a-și da seama de greșeala sa, grăbindu-se să o acopere.

Acum, controlul tot mai redus al lui Putin atât asupra câmpului de luptă, cât și asupra diseminării informațiilor, determină specialiștii să prevadă o schimbare dramatică a percepției asupra regimului Putin.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.