Magdalena Andersson, prima femeie prim-ministru al Suediei, a demisionat după 7 ore

DE Elena Andrei | Actualizat: 25.11.2021 - 00:55
Magdalena Andersson devine prima femeie prim-ministru al Suediei/foto: eunews

Magdalena Andersson a devenit prima femeie prim-ministru al Suediei, după ce a câștigat miercuri un vot de încredere în Parlament.

SHARE

UPDATE

Prima femeie prim-ministru al Suediei, Magdalena Andersson, a demisionat după șapte ore de când a preluat mandatul miercuri.

Ulterior, Partidul Verzilor a anunțat să se retragă din guvernul de coaliție după ce bugetul prezentat de opoziția care-i include pe democrații de dreapta a fost adoptat de Parlament.

După ce partenerul ei de coaliție a demisionat din guvern, Andersson și-a anunțat demisia.

Copreședintele Partidului Verzilor, Per Bolund, a declarat că nu doresc să conducă țara cu bugetul făcut de partidele de dreapta și, astfel, au ales să se retragă din coaliție.

 

Coaliție fragilă

Magdalena Andersson a devenit prima femeie prim-ministru al Suediei, după ce a câștigat miercuri un vot de încredere în Parlament.

La votul parlamentar, 174 de deputați au votat împotrivă și 117 deputați în favoarea guvernului de coaliție format din Partidul Social Democrat și Partidul Verzilor.

Pentru a câștiga votul în Parlamentul suedez, voturile nu trebuie să fie sub 175.

Predecesorul ei, Stefan Lofven, a demisionat din funcția de lider al social-democraților, iar Andersson a fost aleasă noul șef al partidului. ​​​​​​​

La 10 noiembrie, demisia lui Lofven din funcția de premier a deschis calea Magdalenei Andersson, ministrul Finanțelor, pentru această funcție.

Citește și

„Modelul suedez” de luptă cu COVID-19 a infectat țările vecine. Ce nu a funcționat

Fiul lui Gaddafi, exclus dintre candidații la prezidențialele din Libia

 

Conform constituției suedeze, un prim-ministru poate guverna atâta vreme cât o majoritate parlamentară simplă de 175 de membri susține guvernul.

Social-democrații au 100 de locuri în parlamentul de 349, iar Verzii, partenerii lor de guvernare, au 16. Cu sprijinul Partidului de Centru și Partidului Stângii, Andersson a reușit să obțină majoritatea necesară.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.