Suedia a exportat Covid-19 și în alte țări, prin decizia de a nu impune restricții de circulație care să limiteze răspândirea coronavirusului, la începutul pandemie. Concluzia aparține cercetătorilor de la Universitatea Uppsala din Suedia, Institutul Norvegian de Sănătate Publică și Universitatea din Sydney din Australia, care au analizat, printre altele, date dintr-o bază de date internațională privind întregul genom al coronavirusului
„Acest studiul descrie modul în care lanțurile de infecție originare din Suedia, în câteva sute de cazuri, s-au răspândit în alte țări. În ciuda restricțiilor stricte de călătorie practicate de Finlanda, țara a fost deosebit de afectată, potrivit cercetării.
În schimb, practic nu a existat niciun export al virusului din Finlanda în Suedia. Oamenii de știință cred că cetățenii finlandezi, care nu erau acoperiți de interdicția finlandeză de intrare în patrie, au fost cei care au adus infecția din Suedia când s-au întors în țara lor de origine”, a explicat dr. Laura Ghibu, medic român stabilit în Suedia și membru al Comitetului român de coordonare a campaniei de vaccinare.
Până și Suedia a introdus certificatele verzi
Studiu a constatat că în timpul primului an al pandemiei de coronavirus, Suedia a fost de fapt un exportator net al virusului SARS-CoV-2 către vecinii noștri nordici. Lanțurile de infecție suedeze au inclus mai multe persoane decât în țările vecine și, potrivit cercetătorilor, e posibil ca numărul de cazuri de COVID în Suedia și alte țări nordice să fi fost mai mic dacă Suedia ar fi ales o strategie mai restrictiv.
La începutul pandemiei, în 2020, majoritatea măsurilor destinate combaterii coronavirusului impuse de guvernul suedez au fost strict voluntare. Autoritățile medicale doar au recomandat oamenilor să rămână acasă, dacă era posibil și să se abțină de la călătorii, chiar și în țară. Nu au fost impuse restricții de distanțare socială.
Inițial, adunările mari s-au putut organiza până la 500 de persoane, hotelurile și restaurantele au rămas deschise, trebuind să așeze mesele mai distanțate. Stațiunile de schi, de asemenea, au rămas deschise. Grădinițele și cursurile pentru elevii până în clasa a IX-a nu s-au închis, transportul și liniile de aprovizionare cu alimente nu au fost modificate.
„Concluziile se bazează pe analiza a peste 71.000 de astfel de mostre de pacienți, de la începutul pandemiei și până în luna martie a acestui an.
La nici două zile după ce s-au dat publicității concluziile acestui studiu, Suedia și-a asumat greșeala și ca să nu mai fie din nou arătată cu degetul de surorile scandinave și europene, a făcut un gest logic și corect: a decis să participe la efortul colectiv european și a recomandat utilizarea CERTIFICATELOR DE VACCINARE pentru toate evenimentele care numără mai mult de 100 de participanți.
Se discută de a introduce aceste certificate și în restaurante și alte locuri publice și private. Nu pentru că în Suedia pandemia a luat din nou avânt. Dimpotrivă! Fiind vaccinați în proporție de peste 70 la sută din populația totală ( circa 85% din populația eligibilă ) chiar dacă se mai infectează lumea, puțini mai au nevoie de tratamente medicale și extrem de puțini mai decedează de COVID”, a explicat Laura Ghibu.
„Modelul suedez” a eșuat, căci o țară cu 10 milioane de locuitori a înregistrat peste 13.000 de decese asociate Covid-19, o rată mult mai mare decât a naţiunilor vecine. Acum, Suedia a trecut în extrema cealaltă.
„Aceata decizia a fost luată PREVENTIV și din respect pentru ceilalți! Iar certificatele cu care se va putea intra la evenimente sunt doar cele de vaccinare, nu cele de trecere prin boală, nu cele de testare. Cu această măsură se speră și aici că mai mulți oameni vor decide să se vaccineze.
Din păcate majoritatea imigranților care provin din Europa de Est încă refuză vaccinarea și pare că nu înțeleg când li se explică de ce e importantă. Cei care vor continua să se opună vaccinării vor fi liberi să o facă la ei acasă.
Distracția în Suedia din 1 Decembrie va fi doar pentru vaccinați”, a menționat Laura Ghibu, medic care lucrează în sistemul de sănătate din Suedia.
Ce spune studiul despre „modelul suedez”
Analizele filogenetice realizate de cercetător de la Universitatea Uppsala din Suedia, Institutul Norvegian de Sănătate Publică și Universitatea din Sydney din Australia au arătat că SARS-CoV-2 a fost importat în toate țările nordice între ianuarie și sfârșitul lunii februarie 2020, cu transmitere comunitară detectabilă de la începutul lunii februarie în Suedia și de la începutul lunii martie în alte țări nordice.
„Transmiterea comunitară susținută a continuat pentru toate țările nordice după aprilie 2020, cu excepția Islandei, care o avut perioadă relativ scurtă de transmitere comunitară de 1 lună, și a Norvegiei, care a avut un număr redus de cazuri combinat cu o intensitate scăzută de secvențiere a 0,04.
Numărul total de evenimente de export a fost mai mare pentru Suedia (n=552; interval: 479–704) decât pentru Danemarca (n=125; interval: 98–203). Cele mai multe evenimente de export din Suedia au avut loc în Finlanda, în timp ce exportul din Danemarca au mers către alte țări non-nordice”, arată studiul „Impactul intervențiilor de sănătate publică în țările nordice în primul an de transmitere și evoluție a SARS-CoV-2”
Suedia este principalul exportator, au stabilit cercetătorii.