ISW: Rusia și-a înscenat un atac la Kremlin pentru a pregăti populația pentru o nouă mobilizare

DE Daniel Toșa | Actualizat: 04.05.2023 - 11:53
Rusia și-a înscenat un atac la Kremlin pentru a pregăti populația pentru o nouă mobilizare - Foto: Profimedia Images - Caracter ilustrativ

Rusia a pus probabil în scenă atacul asupra Kremlinului pentru a transmite informații despre război publicului intern rus și a crea condiții pentru o mobilizare mai amplă a societății, consideră analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului.

SHARE

Institutul a declarat că există mai mulți indicatori care arată că atacul asupra Kremlinului a fost organizat de Federația Rusă.

ISW: Rusia și-a înscenat un atac la Kremlin pentru a pregăti populația pentru o nouă mobilizare

"Autoritățile ruse au luat recent măsuri de consolidare a apărării antiaeriene interne, inclusiv în Moscova însăși.

Prin urmare, este extrem de puțin probabil ca două drone să poată străpunge numeroasele runde de apărare aeriană și să explodeze sau să fie doborâte direct deasupra "inimii" Kremlinului, astfel încât să se poată obține fotografii spectaculoase surprinse frumos și într-un mod profesionist pe cameră.

Imaginile de geolocalizare realizate în ianuarie 2023 arată că autoritățile ruse au desfășurat sisteme antiaeriene Pantsir în apropierea Moscovei pentru a crea inele de apărare antiaeriană în jurul orașului.

Citește și: România se înarmează și poate prelua rolul de lider al flancului estic al NATO în locul Poloniei

Un atac care nu ar fi fost detectat și oprit de astfel de mijloace de apărare aeriană și care ar fi lovit o țintă atât de importantă precum Palatul Senatului de la Kremlin ar fi o mare rușine pentru Rusia.

Atacul „pregătit” în „laboratoarele” FSB

Răspunsul imediat, coerent și coordonat al Kremlinului la incident indică faptul că atacul a fost pregătit pe plan intern în așa fel încât consecințele sale politice au fost mai importante decât confuzia informațională.

Citește și: Sporuri imorale de 27 miliarde lei pentru bugetari, „garantate” de Marius Budăi. Cum le-a păstrat

Kremlinul a acuzat imediat Ucraina de comiterea atacului terorist, iar răspunsul oficial rus a convergent rapid în jurul acestei acuzații."

Propagandiștii ruși cer intens escaladarea războiului

Unii milbloggeri naționaliști ruși au profitat de atacul cu dronă al Kremlinului pentru a cere o escaladare a războiului rusesc, în ciuda faptului că Rusia nu are în prezent capacitatea militară de a face acest lucru.

Mulți milbloggeri pro-război, printre care un naționalist înfocat și fost ofițer rus Igor Girkin, au criticat Kremlinul pentru că a permis Ucrainei să treacă mai multe "linii roșii" rusești fără să existe o ripostă adecvată și au cerut Rusiei să escaladeze ca răspuns, inclusiv prin luarea ca țintă a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski și a altor factori de decizie ucraineni.

Narațiunea „pregătită”

ISW consideră că, dacă atacul cu drone nu ar fi fost înscenat, răspunsul oficial al Rusiei ar fi fost probabil mult mai dezorganizat la început, deoarece oficialii ruși au încercat să creeze o narațiune coerentă și să compenseze efectele aparentei confuzii informaționale.

"Kremlinul, în special, nu a reușit să formeze un răspuns informațional consistent și în timp util la alte umilințe militare care nu au avut loc la inițiativa sa, inclusiv la căderea Balaklia și Kherson în septembrie și noiembrie 2022", a notat institutul.

"Prezentarea rapidă și consecventă a narațiunii oficiale rusești cu privire la grevă sugerează că Federația Rusă a pus în scenă acest incident în ajunul Zilei Victoriei pentru a prezenta războiul ca fiind existențial pentru publicul intern rus.

Kremlinul ar putea folosi lovitura pentru a justifica anularea sau restrângerea în continuare a sărbătorii din 9 mai, ceea ce este probabil , va spori eforturile de informare menite să prezinte războiul din Ucraina ca fiind o amenințare directă la adresa sărbătoririi de către Rusia a unor evenimente istorice importante", se arată în raportul ISW.

Serviciul de presă al Kremlinului a declarat că dronele ucrainene "au încercat să lovească" reședința de la Kremlin a președintelui rus Vladimir Putin. Kremlinul a calificat atacul drept o "acțiune teroristă planificată" și "un atentat împotriva președintelui Rusiei".

Propagandiștii Moscovei spuneau că Putin nu a fost rănit, nu există alte victime și nici pagube materiale, dar purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Putin nu se afla la Kremlin în momentul atacului. Potrivit acestuia, președintele Federației Ruse lucrează miercuri în reședința sa de lângă Moscova, la Novo-Ogaryovo.

Operațiune sub steag fals. Rușii au fost „echipați” cu uniforme ucrainene

Este posibil ca Rusia să planifice să desfășoare alte operațiuni sub steag fals și să sporească dezinformarea înaintea unei contraofensive ucrainene pentru a crește sprijinul intern pentru război.

Centrul de Rezistență Ucraineană a raportat la 2 mai că forțele rusești din regiunile Briansk și Kursk au primit uniforme ucrainene pentru a desfășura o operațiune cu steag fals în zonele de frontieră.

Centrul de Rezistență Ucraineană a raportat la 3 mai că forțele rusești ar putea simula o luare de ostatici și a menționat că detașamente "Furtună" ale Regimentului 13 tancuri rusești de grăniceri (Divizia a 4-a de tancuri de grăniceri) și ale Regimentului 1 de pușcași motorizați (Divizia a 2-a de pușcași motorizați de grăniceri) ale Armatei 1 de tancuri de grăniceri a Districtului Militar de Vest au sosit la Ivanivske, în regiunea Kursk, și la Yamnoye, în regiunea Briansk. [13] Regimentul 13 tancuri al Gărzii a suferit pierderi masive la începutul războiului în regiunea Cernihiv și în toamna anului 2022 în timpul contraofensivei ucrainene din regiunea Harkov, se arată în raportul ISW.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te