Sporuri imorale de 27 miliarde lei pentru bugetari, „garantate” de Marius Budăi. Cum le-a păstrat

DE Petre Bădică | Actualizat: 03.05.2023 - 19:33
Marius Budăi - Foto: INQUAM PHOTOS / Sorin Cîrstoveanu

Ministrul muncii a vorbit despre tăierea sporurilor din sectorul bugetar. Criteriul pe baza cărora s-ar face aceste reduceri, i-ar lăsa pe majoritarea covârșitoare a bugetarilor cu sporurile intacte. Angajații care cu adevărat au mari responsabilități vor pierde din venituri.

SHARE

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a propus în coaliţia de guvernare impozitarea progresivă a veniturilor care depăşesc salariul preşedintelui, adică 25.000 de lei. La nivelul economiei sunt în total, stat și privat, 42.315 contracte de muncă cu salariu de peste 25.000 de lei pe lună, din care numai 2.300 la stat, potrivit datelor profit.ro. 

România are nevoie de măsuri de austeritate pentru a acoperi un deficit de 20 de miliarde de lei și pentru a se încadra în ținta de deficit de 4,4%. Deficitul nu poate fi acoperit prin tăieri suportate de 2.300 de bugetari.

Citește și: Ciolacu ar vrea taxarea salariilor care depășesc 25.000 lei. Angajații din privat, cei mai afectați


Soluția nedorită: tăierea sporurilor pentru condiții vătămătoare


Obligat de ceea ce România  s-a angajat prin PNRR, Marius Budăi a părut să fie ceva mai curajos și a lăsat să se înțeleagă că ar putea recupera o parte din deficit umblând la sporuri. A și găsit „un țap ispășitor” perfect.

„Scrie în PNRR că trebuie să venim la o masă de sporuri de 20% pe individ. Vom vedea. Lucrăm la construcţia legii salarizării, dar în niciun caz în sensul tăierii salariilor, sub nicio formă”, a declarat Marius Budăi.

Citește și: Ministrul Muncii îi liniștește pe toți bugetarii. Ce a spus despre tăierea salariilor


Problema este că, prin această eventuală limitare a sporurilor la 20% din venit, ministrul Budăi nu aduce aproape niciun ban la buget. Marea majoritate a bugetarilor primesc sporuri într-un procent - raportat la salariu - mai mic. Cel mai consistent spor, pe care îl iau aproape toți bugetarii, este de 15% și se acordă pentru condiții vătămătoare de muncă.

Sporurile imorale rămân în picioare

Newsweek România scrie de peste 3 ani de sporurile imorale pentru condiții vătămătoare acordate aproape tuturor bugetarilor din primării, consilii județene, instituții arondate acestora (de la companii de salubritate până la ansambluri folclorice), Senat, Guvern, Camera Deputațiilor, ministere, administrații, regii naționale etc.

Aceste sporuri pentru condiții vătămătoare se acordă, cu foarte rare excepții, tuturor bugetarilor care muncesc de la birou. Sporurile sunt în cuantum de 15% (este ales întotdeauna procentul maxim permis de lege, ca și cum toți ar munci în aceleași condiții extrem de grele). O eventuală limitare a sporurilor la 20% cerută prin PNRR ar lăsa sporurile pentru condiții vătămătoare în buzunarele angajaților de la stat.

Sporurile pentru condiții vătămătoare: 27 de miliarde lei 


"Am spus că în acești 4 ani de zile veniturile în sectorul public s-au dublat. Nu inventez nimic, cifrele sunt reale - de la 53 la 110 miliarde lei. Gândiți-vă că în 2016 se cheltuiau 53 miliarde lei cu personalul bugetar, astăzi se cheltuiesc 110 miliarde lei. 
Dintre aceste 110 miliarde lei, aproape 27 sunt sporuri. Nu ar fi o problemă dacă aceste sporuri ar merge la oameni care și-au făcut treaba și peste, după aceea. Ca în sectorul privat în care tu premiezi pe cineva. Din păcate, aceste sporuri sunt date doar pentru că apari la locul de muncă", a spus premierul Cîțu în urmă cu doi ani atunci când era în funcție. 

Cîțu nu a făcut nici el nimic, așa cum nici coaliția de azi nu are curaj să umble la sporurile de 27 miliarde date „doar pentru că apari la locul de muncă". Cîțu s-a referit în mod cert la sporurile acordate pentru condiții vătămătoare.

Citește și: Care este nivelul sporurilor în România


Sporurile pentru condiții vătămătoare, „atenția” din bani publici oferită de PSD


Primul articol, publicat de Newsweek România, despre sporurile imorale acordate pentru condiții vătămătoare a apărut în ianuarie 2020. Spuneam atunci că, o dată cu legea salarizării din 2017, PSD a impulsionat acordarea acestor sporuri pentru condiții vătămătoare și că tuturor bugetarilor li se oferă plafonul maxim: 15% din salariu.


Citește și: Milioane de euro de la buget pentru boli închipuite


Sporul se oferă mai ales oamenilor din biroruri care ar munci în praf, în fața calculatorului, în spații închise (birou). Ca noi toți ceilalți, care muncim la privat. Se primesc și „sporuri de antenă” incluse tot în categoria sporurilor pentru condiții grele. Sunt sporuri greu de acceptat și de justificat pentru orice om de bun simț.

Newsweek argumentează această ultimă afirmație cu o parte din articolele publicate în ultimii ani:

Sporuri mărite și de 600 de ori din pixul PSD

Sporuri de 9 milioane la Ministerul Muncii pentru boli închipuite

Sporuri de 11 milioane lei pentru angajații primăriei București afectați de unde

Spor de 3.000 de lei pentru secretarul Camerei Deputaților  

Sporuri de 50.000 de euro la Ministerul Educației găsite de o firmă din subordine

Sporuri de 31 de milioane la Casa de Pensii

Sporuri pentru Ansambluri folclorice

De unde se vor tăia, totuși, sporuri


Există o serie de bugetari cărora li s-ar putea tăia din sporuri deoarece, în cazul lor, sporurile depășesc 20% din salariu. Newsweek a scris despre cumulul uriaș de sporuri de la Aviața Civilă, dar ele sunt oricum mult mai îndreptățite decât cele luate de un secretar de primărie sau de un consilier de la Senat.

Citește și: Sporuri la Aviația civilă: 1000 de lei să nu cadă aviaone, 800 lei să răspunzi la telefon

De asemenea, există sporuri care depășeșc 20% din salariu acolo unde oamenii muncesc cu adevărat în condiții grele, precum minerii. 


Există și câteva categorii de angajați, foarte puțini, cărora li se pot tăia, cu îndreptățire, sporurile pentru că depășesc cu mult 20% din salariu. 
Newsweek România a scris că, în timp ce era șef la Curtea Constituțională, Valer Dorneanu încasa trei sporuri care cumulate ajungeau la peste 45% din salariu. Detalii AICI

Concluzie: PSD a făcut un exercițiu de imagine anunțând că va tăia sporurile și salarii bugetare. A urcat ștacheta atât de sus (tot ce depășește 20% din salariu pentru sporuri) și impozitarea a tot ce înseamnă 25.000 lei brut din salariu, încât un procent infim din bugetari (din 1,2 milioane ar putea fi afectați).

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te