Interviu cu un pilot ucrainean de F-16. Când va intra în luptă împotriva Rusiei

DE Adina Mutăr | Actualizat: 10.02.2024 - 13:12
Interviu cu un pilot ucrainean pe F-16 - Foto: VOA/holosameryky.com
Interviu cu un pilot ucrainean pe F-16 antrenat în România - Foto: VOA/holosameryky.com

Interviu cu un pilot ucrainean pe F-16 . Un pilot militar al Forțelor Aeriene ale Ucrainei a povestit într-un interviu cu Maria Prus, jurnalist la VOA -Ucraina, despre cum merge antrenamentul și când va intra în luptă acasă.

SHARE

Interviu cu un pilot ucrainean pe F-16 cu indicativul de apel Phantom.

 Acesta a estimat când vor ajunge piloții ucraineni să intre în luptă împotriva ocupanților ruși.

Piloții ucraineni care urmează un antrenament în SUA și UE pe a patra generație de avioane de luptă F-16 sunt foarte impresionați de această aeronavă.

Dar, recalificarea are provocările sale, deoarece acest avion de vânătoare este foarte diferit de Su-27 și MiG-29 sovietic, pe care le are în prezent Ucraina. 

Interviu cu un pilot ucrainean pe F-16 . Când va intra în luptă împotriva Rusiei

Un pilot militar al Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate Ucrainene a povestit într-un interviu cu Maria Prus, jurnalist la VOA -Ucraina, despre cum merge antrenamentul și când vor intra în luptă.

Acesta a declarat că pregătirile sunt în plină desfășurare așa cum era planificat.

„Nu doar piloții sunt instruiți, ci, după cum știți, la fel sunt și personalul de la sol, mecanicii noștri care vor întreține acele aeronave, unitățile noastre de sprijin care se vor asigura că misiunile sunt îndeplinite. Se pregătesc în același mod”, a declarat Phantom.

Citește și: Avioane F-16 din Olanda, popas în România înainte să ajungă în Ucraina. La ce sunt folosite?

Conform planificării, este nevoie de șase luni de pregătire pentru un pilot sau un grup, dar există „nuanțe”, nu legate de personalul, ci de munca administrativă a partenerilor, adică există o birocrație ce afectează timpul de pregătire.

„Toată lumea vrea să ia avioanele cât mai repede posibil, dar de obicei nu se fac lucrurile așa. Aviația este un sistem foarte complex, nu este un singur tanc sau o singură instalație de artilerie. Există mult personal pentru un avion și este un sistem mare. Iar un pilot sau un tehnician reprezintă doar un mic element într-un sistem mare”, a declarat pilotul.

Citește și: F-16 ajung în Ucraina echipate cu rachete ce lovesc la 500 km. Piloții, antrenați în România

Condițiile pentru ca avioanele F-16 să fie livrate Ucrainei de către Coaliția Aviației depind în primul rând de infrastructura Ucrainei. În ce stadiu este aceasta?

„Infrastructura, ca și restul personalului nostru, care se pregătește acum să primească aeronava F-16, este pregătită conform planului. Sunt dificultăți, dar partenerii noștri ne ajută cu acestea. Vă pot asigura că, până când aeronavele F-16 vor fi gata de livrare în Ucraina, infrastructura va fi gata - la fel și oamenii noștri”, a subliniat Phantom.

Pilotul nu a vrut să discute despre numărul piloților gata de luptă împotriva Rusiei, dar a sublinat că acesta va fi „suficient pentru a îndeplini sarcini pe numărul de avioane care ne vor fi predate când vor fi gata”.

„Acest sistem de instruire va continua să ne ofere personal gata instruit pe acele aeronave care ne vor fi transferate. Desigur, ne-am dori să avem mai multe, dar revenim din nou la problemele care nu sunt doar ale noastre - cu pregătirea și cu numărul de locuri de formare pe care le au partenerii noștri”, a declarat pilotul.

Cât despre părerea instructorilor, aceștia sunt impresionați de cât de repede învață piloții ucraineni să manevreze F-16.

„Având experiența de a pregăti piloți din alte țări,instructorii spun că piloții ucraineni sunt foarte puternici și se vede experiența pe care au câștigat-o în lupta aeriană în Ucraina de la începutul unei invazii la scară largă și tocmai aceste abilități vor încerca să le îmbunătățească pe F-16”, a precizat Phantom.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te