F-16 ajung în Ucraina echipate cu rachete ce lovesc la 500 km. Piloții, antrenați în România

DE Adina Mutăr | Actualizat: 06.02.2024 - 13:52
F-16 ajung în Ucraina echipate cu rachete ce lovesc la 500 km - Foto: front_ukrainian (imagine cu caracter ilustrativ)
F-16 ajung în Ucraina echipate cu rachete ce lovesc la 500 km - Foto: front_ukrainian (imagine cu caracter ilustrativ)

F-16 ajung în Ucraina echipate cu rachete ce lovesc la 500 km. Piloții, antrenați în România. Ucraina primește arme cu rază mai lungă de acțiune de la aliații săi occidentali. Sunt așteptate livrări de F-16 cu rachete ce lovesc ținte la 300-500 de kilometri.

SHARE

F-16 ajung în Ucraina echipate cu rachete ce lovesc la 500 km. Piloții, antrenați în România, a declarat comandantul Forțelor Unite ale Armatei Ucrainene, general Serghi Naev, relatează RBC-Ucraina.

„Ucraina așteaptă avioane F-16 și rachete cu o rază de acțiune de 300-500 de kilometri în pachete suplimentare de ajutor militar”, a spus el.

Potrivit acestuia, rachetele cu rază lungă de acțiune vor permite Forțelor de Apărare ale Ucrainei să obțină un succes și mai mare pe câmpul de luptă și să elibereze teritoriul de inamic.

F-16 ajung în Ucraina echipate cu rachete ce lovesc la 500 km. Piloții, antrenați în România

După cum a remarcat Naev, odată cu apariția în vara anului 2022 a sistemelor de rachete cu lansare multiplă M142 HIMARS și mai târziu a M270 MLRS, inamicul a suferit pierderi considerabile în sprijinul logistic al unităților sale avansate și a fost forțat să-și mute depozitele și punctele de control la o distanță de peste 100 de kilometri de prima linie.

Acest lucru a dus la perturbarea liniei logistice,  a transportului de muniție și resurse materiale, complicarea managementului trupelor, pierderea capacităților ofensive și trecerea la apărarea forțată, și, în cele din urmă, la pierderea controlului asupra zonei de pe malul drept al Niprului şi evacuarea din Herson. 

Generalul a mai remarcat că, odată cu intrarea în serviciu a complexului de rachete antiaeriene PATRIOT, în aprilie 2023, scutul antirachetă al Ucrainei s-a consolidat și mai mult datorită creșterii intervalului de distrugere a țintelor aerodinamice la o distanță de până la 150 km.

Citește și: Adevărul despre avioanele F-16 care ar fi tranzitat Moldova spre Ucraina. Ce a spus Maia Sandu

În 2023, aliații Ucrainei au creat o Coaliție de Aviație pentru a transfera avioane de luptă F-16 moderne în Ucraina, condusă de Olanda și Danemarca.

Pentagonul a spus că Ucraina va putea primi primele avioane de luptă F-16 deja în acest an, iar purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ale Armatei Ucrainene, Iuri Ignat, a subliniat că partenerii sunt pregătiți să predea avioanele Ucrainei, dar lucrările pregătitoare trebuie finalizate.

Ministerul olandez al Apărării a anunțat, luni, că se pregătește să livreze încă 6 avioane de luptă F-16 Ucrainei, numărul total fiind 24.

Reprezentanții Olandei, la Kiev

Acest lucru înseamnă că, din 42 de avioane de luptă promise, 24 vor fi transferate în Ucraina, iar restul de 18 vor merge la un centru de instruire F-16 din România, unde vor fi folosite pentru antrenarea piloților ucraineni.

Citește și: Avioane F-16 din Olanda, popas în România înainte să ajungă în Ucraina. La ce sunt folosite?

Reprezentanții Ucrainei și ai Olandei au susținut cea de-a treia rundă de discuții privind angajamentele bilaterale de securitate la Kiev, la 5 februarie, a anunțat Biroul Președintelui Ucrainei, potrivit European Pravda.

În timpul discuțiilor, Ucraina și Olanda au analizat în detaliu proiectul revizuit al acordului de securitate și au convenit asupra pozițiilor cu privire la „anumite elemente ale documentului”, se arată în comunicat.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te