Avioane F-16 din Olanda, popas în România înainte să ajungă în Ucraina. La ce sunt folosite?

DE Adina Mutăr | Actualizat: 05.02.2024 - 21:30
Olanda transferă Ucrainei 24 de avioane F-16 și 18 României, pentru antrenament - Foto: profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Avioane F -16 din Olanda, popas în România înainte să ajungă în Ucraina. La ce sunt folosite?. Olanda vor oferi Ucrainei încă șase avioane de luptă F-16 care au fost retrase din contractul de vânzare către Draken.

SHARE

Avioane F-16 din Olanda, popas în România înainte să ajungă în Ucraina, pentru antrenamentul piloților, a comunicat Ministerul olandez al Apărării.

Guvernul a purtat discuții cu Draken International, ambele părți fiind de acord că vânzarea și livrarea a șase F-16 contractate către companie nu vor avea loc pe termen scurt.

Ministrul Apărării, Kajsa Ollongren, a confirmat această informație pe rețelele sale de socializare.

Avioane F-16 din Olanda, popas în România înainte să ajungă în Ucraina. La ce sunt folosite?

„Ministerul olandez al Apărării se pregătește să livreze încă 6 avioane de luptă F-16 Ucrainei. Numărul total este egal cu cele 24 de F-16 promise anterior”, a spus Ollongren.

Adică, din 42 de avioane de luptă promise, 24 vor fi transferate în Ucraina, iar restul de 18 vor merge la un centru de instruire F-16 din România, unde vor fi folosite pentru antrenarea piloților ucraineni, potrivit mil.in.ua.

Este de remarcat faptul că piloții vor fi pregătiți de aceeași companie, Draken International, cu care a fost suspendat acordul de vânzare.

În total, Ucraina așteaptă în prezent să primească zeci de avioane de luptă de la aliații săi, în special 24 de avioane de luptă din Olanda și 19 din Danemarca.

De asemenea, se așteaptă ca Norvegia și Belgia să livreze un număr necunoscut de avioane. Aceasta din urmă va începe livrările nu mai devreme de 2025 și depinde direct de ritmul livrărilor F-35.

Citește și: România a intrat într-un "Schengen militar" de care Rusia se teme. Armele vor ajunge la Odesa

Piloții, tehnicienii și alt personal de deservicre ucraineni au fost instruiți în străinătate pentru a opera aceste avioane de luptă pentru o lungă perioadă de timp.

Una dintre principalele condiții pentru transfer este pregătirea infrastructurii aviatice din Ucraina.

Pentru a aborda problemele tehnice, în noiembrie, ministrul adjunct al Apărării al Ucrainei, generalul Oleksandr Pavliuk, a anunțat crearea unei structuri care să asigure integrarea continuă a avioanelor de luptă multirol F-16.

Citește și: Adevărul despre avioanele F-16 care ar fi tranzitat Moldova spre Ucraina. Ce a spus Maia Sandu

Se așteaptă ca programul să aibă două etape de implementare: „fast track”, conceput până la sfârșitul anului 2024 și extindere.

Principalele domenii de activitate vor fi: sprijinirea și dezvoltarea infrastructurii aerodromului (baze aeriene); protecția completă a infrastructurii aerodromului, inclusiv a sistemului de apărare aeriană; selectarea și pregătirea echipajelor de zbor și a altui personal din aviație; susținerea ciclului de viață al aeronavei și suport logistic; comunicare internațională și alte funcții juridice, financiare, de securitate și administrative.

Pe lângă dezvoltarea infrastructurii pentru noi aeronave, reprezentanții Ministerului Apărării ucrainean lucrează deja cu Statele Unite pentru a pregăti și moderniza F-16 pentru a satisface cerințele câmpului de luptă modern.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te