FOTO Marșul anual Budapest Pride: 38 de țări cer Ungariei să renunțe la legislaţia discriminatorie

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 16.07.2023 - 09:59
Marșul anual Budapest Pride: 38 de țări cer Ungariei să renunțe la legislaţia discriminatorie - Foto: Profimedia Images

Mii de oameni au înfruntat arşiţa sâmbătă, 15 iulie, la Budapesta pentru a lua parte la marşul anual Pride, protestând împotriva controlului guvernamental asupra manifestărilor publice ale comunităţii LGBT.

SHARE

"(Mişcarea) Pride ar trebui să fie pioniera libertăţii de exprimare, a acceptării şi egalităţii, dar din păcate trebuie să spun că a fi mândru că eşti gay nu este acceptat în Ungaria aşa ca în Occident", a comentat Gergely Varga, makeup artist, unul dintre participanţii la marş, relatează Agerpres, citând Reuters.

"Cred că Budapest Pride este realmente ceva eliberator, dar cred că în continuare suntem discriminaţi în viaţa gri de zi cu zi", a spus la rândul său designerul Danyi Mark.

Citește și: Procedură de infringement pornită de Bruxelles contra Ungariei pe tema traficului de persoane

Participanţii au fluturat steaguri curcubeu, au dansat şi au aclamat în timpul defilării prin centrul capitalei ungare.

Nici organizatorii şi nici guvernul nu au precizat numărul participanţilor, dar acesta a fost estimat de martori la 10.000 de persoane.

Între participanţi s-au numărat ambasadorul SUA David Pressman şi numeroşi alţi diplomaţi.

La finele anului trecut Comisia Europeană a trimis Ungaria la Curtea de Justiţie a UE din cauza ''legii pentru protecţia copiilor''. Comisia a argumentat că legea restricţionează dreptul tinerilor la informaţie, violând astfel un drept fundamental în Uniunea Europeană.

Citește și: Premierul Viktor Orbán sfidează UE. Ungaria nu va pune în aplicare deciziile în materie de migraţie

SUA, Germania și alte 36 de ţări cer Budapestei să protejeze drepturile persoanelor LGBT

Ambasadele Statelor Unite, Germaniei şi altor 36 de ţări au cerut Guvernului Ungariei să protejeze drepturile persoanelor LGBT şi să anuleze legile care le discriminează, într-o declaraţie comună dată publicităţii înaintea marşului Pride de la Budapesta, de sâmbătă, relatează Reuters.

Guvernul premierului Viktor Orban promovează o agendă puternic creştin-conservatoare şi a adoptat o lege în 2021 care interzice „afişarea şi promovarea homosexualităţii” în rândul tinerilor sub 18 ani, în ciuda criticilor din partea grupurilor pentru drepturile omului şi a Uniunii Europene.

Într-o declaraţie comună, ambasadele, precum şi 10 instituţii culturale, inclusiv British Council, Institutul Estonian şi Institutul Francez, au declarat că susţin evenimentul de sâmbătă, care ar urma să atragă mii de oameni în centrul Budapestei.

„Suntem preocupaţi de legislaţia şi retorica politică, inclusiv din Ungaria, care vine în contradicţie cu principiile nediscriminării, cu dreptul internaţional în materie de drepturile omului şi demnitatea umană şi contribuie la stigmatizarea comunităţii LGBTQI+”, se arată în comunicatul comun.

„Subliniem necesitatea ca liderii şi guvernele, aici şi în alte părţi, să arate respect şi să protejeze drepturile persoanelor şi comunităţilor LGBTQI+ şi să elimine legile şi politicile care le discriminează”, menţionează semnatarii declaraţiei.

Comisia Europeană a sesizat Curtea de Justiţie a Uniunii Europene în legătură cu legea din 2021 din Ungaria, pe care preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a numit-o „o ruşine”.

Guvernul lui Viktor Orban, aflat la putere din 2010, spune că legislaţia este menită să protejeze copiii şi nu vizează comunitatea LGBT.

Un oficiu guvernamental ungar l-a amendat joi pe proprietarul uneia dintre cele mai mari reţele de librării din ţară pentru că a vândut romanul grafic britanic „Heartstopper”, cu tematică LGBT, fără ambalaj închis, declarând că a încălcat astfel legislaţia.

Amenda dată librăriei Lira Kereskedelmi Kft este de 12 milioane de forinţi (36.041 de dolari). „Ancheta a arătat că volumele în cauză descriu homosexualitatea şi, în ciuda acestui fapt, au fost plasate printre literatura destinată minorilor”, a declarat biroul guvernamental într-un comunicat.

Nu este însă pentru prima dată când guvernul ungar dă amendă unei librării pentru încălcarea legii LGBT.

În ultimii 13 ani, Orban s-a adresat maghiarilor conservatori care cred că ţara lor se află într-o luptă pentru a-şi proteja identitatea creştină de imigranţii musulmani şi de ceea numeşte „ideologia de gen şi LGBT”, relatează News.ro, citând Reuters.

URMĂREŞTE-NE PE GOOGLE NEWS

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te