Procedură de infringement pornită de Bruxelles contra Ungariei pe tema traficului de persoane

DE Alexandru Pop | Actualizat: 15.07.2023 - 10:23
Ministrul de externe ungar Peter Szijjarto spune că procedura de infrigement a Comisiei Europene pe tema migrației este una ipocrită - Foto: Profimedia Images

Comisia Europeană a lansat vineri o procedură de infringement contra Ungariei în legătură cu un decret ce prevede repunerea în libertate a sute de călăuze de migranţi în vederea expulzării lor.

SHARE

Guvernul premierului naţionalist ungar Viktor Orban a decis, la finalul lunii aprilie, să elibereze 700 de deţinuţi condamnaţi pentru trafic de persoane, transmit agențiile AFP, MTI și Agerpres.

Decretul prevedea „părăsirea teritoriului ungar în cel mult 72 de ore” pentru a efectua restul pedepsei în ţările lor de reşedinţă obişnuită sau de naţionalitate.

Comisia Europeană lansează o procedură de infringement contra Ungariei pe tema traficului de persoane

Autorităţile de la Budapesta au anunţat că penitenciarele ungare se confruntă cu o creştere a numărului de condamnaţi pentru trafic de persoane, ei reprezentând în prezent 13% din total, adică în jur de 2.600 persoane provenind din 73 de ţări.

Decretul publicat în 27 aprilie vizează limitarea „costurilor pentru contribuabilii ungari”.

Citește și: Orban spune „nu” Uniunii Europene. Ungaria nu vrea să aplice deciziile în materie de migrație

Decizia a suscitat mai ales nemulţumirea Austriei, care şi-a consolidat controalele la frontiera cu Ungaria şi l-a convocat pe ambasadorul ungar.

Nicio dispoziţie nu este prevăzută pentru a supraveghea aplicarea pedepsei cu detenţia pentru călăuze în afara Ungariei, subliniază Comisia Europeană, care consideră că „astfel de sancţiuni aplicate persoanelor condamnate pentru trafic de fiinţe umane nu sunt nici eficiente, nici disuasive”.

Citește și: Tensiuni din cauza politicii de migrație, în Olanda. Premierul Mark Rutte demisionează

Executivul UE i-a trimis o scrisoare de notificare Ungariei, ce are la dispoziţie două luni pentru a răspunde îngrijorărilor Bruxellesului. Procedura de infringement poate conduce la sesizarea Curţii de Justiţie a UE şi la eventuale sancţiuni financiare.

Ungaria a reacţionat la scurt timp. Ministrul de externe ungar Peter Szijjarto a afirmat că politica Uniunii Europene în domeniul migraţiei reprezintă un teren fertil pentru succesul traficanţilor de persoane, ceea ce face „în mod special ipocrită” procedura de infringement lansată vineri de Comisia Europeană.

Într-o conferinţă de presă alături de omologul său bosniac Elmedin Konakovic, şeful diplomaţiei ungare a subliniat că, în loc să afirme că intrarea legală este singura cale de a veni în Europa, „Bruxellesul forţează cote, trimiţând practic o scrisoare de invitaţie fiecărui migrant pentru a veni aici”.

Szijjarto a mai menţionat că Ungaria a cheltuit 650 de miliarde de forinţi (1,7 miliarde de euro) pentru protecţia frontierei şi că a primit doar 1% din această sumă drept compensaţie de la Uniunea Europeană. El a explicat că legislaţia ungară adoptată în luna aprilie vizează ''expulzarea traficanţilor de persoane întrucât este mai bine ca ei să se afle în afara ţării''.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te