Premierul Viktor Orbán sfidează UE. Ungaria nu va pune în aplicare deciziile în materie de migraţie

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 08.07.2023 - 08:22
Premierul Viktor Orbán sfidează UE. Ungaria nu va pune în aplicare deciziile în materie de migraţie - Foto: Profimedia Images

Ungaria nu va pune în aplicare deciziile UE în materie de migraţie, nu va accepta cotele obligatorii şi nu va accepta nici obligaţia de a construi tabere, "ghetouri de migranţi", a declarat premierul ungar Viktor Orbán.

SHARE

Premierul Viktor Orbán a spus, la summit-ul despre migraţie organizat la Viena, la care au participat Ungaria, Austria şi Serbia, că se doreşte înlocuirea unui model maghiar eficient cu un nou model european, care, în mod evident, nu funcţionează.

Ungaria va găsi o modalitate legală şi politică de a nu pune în aplicare deciziile de la Bruxelles, a afirmat şeful guvernului de la Budapesta.

Citește și: Mercenarii lui Prigojin, gata să provoace sabotaje în întreaga Europă, inclusiv la summitul NATO

Premierul Viktor Orbán sfidează UE

„Situaţia este una tristă, iar Ungaria trebuie să se apere nu numai împotriva migranţilor ilegali şi a traficanţilor de persoane, ci şi împotriva Bruxelles-ului – şi va face acest lucru”, a adăugat Orbán, transmite News.ro, citând MTI.

Premierul ungar a vorbit şi despre modul în care maghiarii protejează împotriva imigranţilor ilegali nu numai Ungaria, ci întreaga Europă, printre care şi Austria.

Viktor Orbán a spus că anul trecut, de-a lungul graniţelor Europei au fost opriţi în total 330.000 de migranţi ilegali, dintre care 270.000 la graniţa dintre Ungaria şi Serbia.

Lăudând munca preşedintelui sârb Aleksandar Vucic în privinţa cooperării dintre naţiuni, prim-ministrul ungar a spus că, fără Serbia şi Ungaria, în Austria, Germania şi Olanda ar exista sute de mii de migranţi ilegali în plus decât sunt acum.

Citește și: Probabil cea mai mare amendă din istorie, primită de Ant Group în China: aproape 1 miliard de dolari

Viktor Orbán i-a mulţumit, de asemenea, cancelarului austriac Karl Nehammer pentru faptul că a apărat Ungaria la cel mai recent summit al UE de la Bruxelles. Pentru că, deşi este posibil să existe soluţii bune pe mare, aceleaşi soluţii pot fi greşite pe uscat, a arătat şeful guvernului de la Budapesta.

În cadrul şedinţei, puţini au înţeles această abordare, însă cancelarul austriac a clarificat situaţia şi a încercat să ajute. Nu este vina lui că acest lucru nu a reuşit, a adăugat Orbán.

Premierul a subliniat că Ungaria se află într-o situaţie specială; în ţara sa vecină din est, în Ucraina se desfăşoară un război, iar cu graniţele sale sudice este situată pe cea mai aglomerată rută de migraţie.

Modelul maghiar – care este eficient – se bazează pe o idee simplă, a spus prim-ministrul.

Nimeni nu poate intra pe teritoriul ţării până când cererea sa de azil nu a fost nici măcar analizată, a explicat Orbán.

Se poate intra atunci când există un răspuns pozitiv la cererea depusă, a adăugat politicianul maghiar.

Premierul a subliniat că modelul maghiar funcţionează şi că toate ţările europene ar trebui să-l adopte. Totuşi, acest lucru nu se întâmplă, deoarece la Bruxelles a fost adoptat un regulament care prevede cote obligatorii şi care obligă statele membre să înfiinţeze tabere de refugiaţi, “ghetouri de migranţi”.

Şi acest lucru nu este ceva rău doar pentru Ungaria, a spus Viktor Orbán. Este posibil ca aceste reguli să însemne un ajutor pentru Italia, însă ar înrăutăţi cu siguranţă situaţia Austriei, din direcţia Ungariei, a adăugat premierul.

Întrebat de presă, Viktor Orbán a numit Ungaria o ţară în care în acest moment – dacă este să exagerăm puţin – “există zero migraţie”, singurul loc fără migranţi din întreaga Europa. Acest lucru de datorează sistemului de protecţie juridică şi fizică, a spus premierul maghiar.

O parte a protecţiei o reprezintă construirea unui gard şi apărarea acestuia, deşi migranţii mai trec uneori şi peste acesta – pentru că sunt deja înarmaţi şi lansează uneori “operaţiuni dure” împotriva poliţiştilor de frontieră şi împotriva gardului, a spus Orbán. Cu toate acestea, majoritatea sunt prinşi, iar cei prinşi nu mai pot ajunge în Austria, ca migranţi ilegali, a relatat premierul.

Protecţia juridică înseamnă că intrarea în ţară depinde de o procedură de azil finalizată şi care a primit un răspuns pozitiv. Cei care nu sosesc în acest fel sunt duşi înapoi, pe cealaltă parte a graniţei.

Orice regulă care nu spune că “trebuie să aştepţi afară” înseamnă, în gândirea migranţilor, o invitaţie deschisă, iar până când UE nu va spune că trebuie aşteptat în afara graniţelor pentru ca procedura de azil să fie efectuată, vor fi provocate zeci de mii de tragedii umane, a subliniat Viktor Orbán.

În schimb, în loc să facă pasul decisiv, UE vrea să atragă în zona politicii nereuşite a migranţilor singura ţară care a făcut deja acest pas, a subliniat Viktor Orbán.

URMĂREŞTE-NE PE GOOGLE NEWS

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te