EXCLUSIV VIDEO MApN explică misterul sistemelor HIMARS din Focșani: Veneau de la exerciții militare

DE Daniel Toșa | Actualizat: 10.08.2022 - 17:51
EXCLUSIV Coloană de peste 10 HIMARS-uri la Focșani. Newsweek România a cerut clarificări de la MApN/FOTO: Profimedia

În cursul zilei de marți au apărut imagini video cu o coloană militară aflată în tranzit la Focșani. Din această coloană se pot număra cel puțin 10 sisteme de rachete HIMARS. Newsweek România a cerut o reacție din partea Ministerului Apărării.

SHARE

Într-un răspuns în exclusivitate pentru Newsweek România, MApN a transmis că echipamentele militare văzute la Focșani veneau de la un exercițiu de antrenament într-o localitate din județul Brașov.

"Instalațiile la care faceți referire fac parte din dotarea Batalionului 81 Rachete Operativ Tactice „Maior Gheorghe Șonțu” din Focșani care au luat parte la un exercițiu de antrenament în poligonul Centrului Național de Instruire Întrunită "Getica” de la Cincu", ne-au transmis reprezentanții MApN. 

Citește și: VIDEO Coloană imensă de HIMARS la Focșani. România, protejată de arma cea mai eficientă în Ucraina

Ar putea fi o imagine cu în aer liber

România este primul stat din Europa de Est care a achiziționat temutele sisteme de rachete HIMARS.

Achiziționarea sistemului HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) a fost stabilită prin Legea numărul 46/2018 pentru realizarea „Capabilității de sprijin de foc indirect” aferentă programului de înzestrare „Sistem Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare” - HIMARS.

Citește și: VIDEO Ucrainenii au bombardat, prima dată, o bază aeriană rusească din Crimeea. Au folosit HIMARS?

Documentul prevede achiziţionarea a trei sisteme cu câte 18 instalaţii de lansare fiecare, incluzând, dar fără a se limita la acestea, muniţia, elemente de comandă control, senzori, suport logistic, mentenanţa, echipamente criptografice şi cu regim special, precum şi a serviciului de instruire a personalului la toate nivelurile necesare, potrivit MApN.

Armata României a executat, în premieră, trageri cu primul sistem de rachete HIMARS intrat în dotare în luna iunie.

„La Centrul Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană „General Ion Bungescu", din Capul Midia, au avut loc în premieră, în perioada 8-10 iunie, trageri cu sistemul HIMARS intrat în înzestrarea Brigăzii 8 Rachete Operativ Tactice „Alexandru Ioan Cuza" în anul 2021”, a anunțat MApN.

Tragerile au avut loc în baza unui scenariu fictiv, care au avut ca scop exersarea tacticilor și procedurilor pentru asigurarea sprijinului prin foc al unei grupări de forțe care desfășoară operațiunea de apărare a litoralului Mării Negre.

Comandanții au raportat, la finalul exercițiului, „țintă distrusă” și „trei nave în imposibilitatea de a-și continua misiunea”, informează MApN.

HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System - Sistem de rachete pentru artilerie cu o mare mobilitate) este un lansator multiplu de rachete, realizat la sfârșitul anilor ’90 de compania Lockheed Martin pentru armata SUA, care a fost montat pe un camion M1140 aflat în dotarea trupelor americane.

Care sunt atuurile HIMARS-ului

Mobilitatea

Lansatorul, fiind montat pe un camion militar, poate fi deplasat cu ușurință acolo unde e nevoie. Se pot acoperi rapid distanțe lungi într-o perioadă scurtă de timp.

Lungimea lansărilor

Pe HIMARS pot fi încărcate patru tipuri diferite de rachete care au o rază de acțiune între 70 și 500 de kilometri.

Precizia

Toate tipurile de proiectile folosite de lansator dețin sisteme electronice de ghidare care au o acuratețe a atingerii țintelor de 98%, conform testelor făcute de producător. 
În acest moment, pe teritoriul Ucrainei sunt folosite în operațiunile militare 9 sisteme HIMARS, conform oficialilor de la Kiev.

FOTO din exercițiile militare cu HIMARS efectuate de Armata Română

Ar putea fi o imagine cu natură şi cer

Ar putea fi o imagine cu natură şi cer

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te