Ministerul Apărării Naționale a decis să scape militarii de vechile AKM-uri, unele de 70 de ani, și să achiziționeze 6 feluri de armament NATO. Astfel a fost pus în dezbatere publică un proiect privind procedurile aferente programului de înzestrare sistem armament individual.
În comunism, instrucţia premilitară a tinerilor devenise o cerinţă în programa şcolară din România şi avea loc atât în timpul școlii, cât şi în cel al vacanţelor. În anii ´80, au fost înfiinţate în România chiar şi tabere militare pentru tineri.
Problema rezerviștilor din țările NATO este una tot mai acută în actualul context militar. Polonia, de exemplu, are 350.000 de rezerviști, dar vrea să ajungă la un million. România stă chiar mai rau cu numai 55.000 de rezerviști. S-a realizat un demers, dar fără succes.
Armata SUA investește milioane de dolari într-un startup fondat trei ani de foști angajați SpaceX care poate livra o rachetă sol-sol, cu costuri mai mici, numită Blackbeard, capabilă să atace ținte aflate la sute de kilometri distanță la viteze hipersonice.
Dronele Bayraktar TB2 ca ale României folosesc acum o rachetă cu AI care vânează aparate fără pilot. Echipată cu racheta Kemankes 1 cu inteligență artificială, drona Bayraktar TB2 poate acum să distrugă aparate fără pilot inamice, remodelând astfel apărarea aeriană.