De ce face Orban jocurile lui Putin fără să crâcnească. Povestea mitei de 1 milion de mărci

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 26.07.2022 - 14:54
Viktor Orban și Vladimir Putin, doi aliați de nădejde/ Foto: Euronews

Presa occidentală a susținut, în repetate rânduri, că Rusia îl șantajează pe Viktor Orban cu o afacere de corupție, acesta fiind motivul pentru care premierul maghiar face jocurile lui Vladimir Putin în Europa. Este vorba de o presupusă mită de 1 milion de mărci germane.

SHARE

În 2018, publicația „The Insider” a scris că autoritățile ruse îl au la mână pe liderul ungar cu o serie de afaceri murdare. „A devenit cunoscut faptul că la mijlocul anilor 1990, Viktor Orban a fost implicat în scheme de corupție ale lordului criminalității ruse Semion Mogilevic, care locuia atunci la Budapesta.

În 1994, cu puțin timp înainte de alegerile parlamentare, Orban se pare că a primit o valiză cu un milion de mărci germane drept <<donație de campanie>>. Este posibil ca Mogilevici, în schimbul libertății sale, să-i fi predat lui Nikolai Patrușev o înregistrare video care a dovedit mită – iar Kremlinul îl șantajează de atunci pe premierul ungar. <<Orban a devenit o marionetă care respectă porunca lui Putin>>”, a declarat o sursă a „The Insider” în urmă cu patru ani.â

Citește și: VIDEO SUA excelează: Un F-15 a lovit în premieră o țintă la 200 km cu racheta aer-aer AIM-120D3

Faptul că Mogilevic, care a trăit mulți ani la Budapesta, ar avea legături strânse cu premierul maghiar nu este un mare șoc. Katalin Papp, a doua sa soție, este din Ungaria, iar din cauza acelei căsătorii, „Seva” (numele de alint al lui Mogilevic) a devenit cetățean maghiar. Dar modul în care el și Orban sunt conectați este puțin surprinzător.

Semion Mogilevic/ Foto: Wikipedia

Potrivit reportajelor jurnalistei ruse Anastasia Kirilenko, în 1994, un asociat de multă vreme al lui Mogilevich cu numele Dietmar Clodo a fost însărcinat de „Seva” să livreze un milion de mărci germane unui tânăr politician maghiar.

Citește și: VIDEO Taiwanul se pregătește de război urban, în urma amenințărilor de invazie ale Chinei

Acel politician, din partidul FIDESZ, a refuzat inițial să intre în casă pentru a colecta banii. Dar Clodo l-a convins spunând: „Ascultă-mă, am o sumă de bani într-o valiză. Nu vreau să ies pe stradă cu valiza asta. . . Dacă nu intri, îi voi da înapoi domnului Mogilevici. Nu-mi pasă."

După care tânărul Viktor Orbán ar fi intrat în casă și ar fi fost surprins pe o casetă video ducând banii.

Kirilenko scrie:

„În 2008. . . Mogilevici a fost arestat la Moscova, nu ca urmare a unei cereri FSB, ci pentru evaziune fiscală în legătură cu dosarul <<Arbat Prestige>>. Mogilevic a petrecut un an și jumătate în închisoare și a fost eliberat în iunie în baza angajamentului scris de a nu părăsi Moscova. Curând, cazul a fost închis <<din cauza elementelor criminale insuficiente>. Dietmar Clodo crede că, pentru a-și asigura eliberarea, Mogilevic a cedat unele dintre bunurile sale, precum și documentele care îl compromit pe Viktor Orbán.”

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te