VIDEO SUA excelează: Un F-15 a lovit în premieră o țintă la 200 km cu racheta aer-aer AIM-120D3

DE Alin Crișan | 25.07.2022 - 21:32
F-15 - Foto: U.S. Air Force

”Un F-15E Strike Eagle din Aripa 53 a executat prima lansare a rachetei aer-aer cu rază medie-avansată AIM-120D3, pe 30 iunie 2022, angajând cu succes o țintă aeriană QF-16 la scară largă”, potrivit unui comunicat de presă al Bazei Aeriene Eglin (Florida).

SHARE

Racheta ar fi parcurs cel puțin 200 de km, înainte de a lovi ținta, dar informația nu este confirmată direct. În schimb, se folosește expresia ”lovitură cu rază lungă”.

Testarea a avut loc pe 30 iunie, dar Forțele Aeriene ale SUA (USAF) și compania Raytheon au anunțat reușita la începutul acestei săptămâni.

Racheta a lovit cu succes o țintă aeriană QF-16 la scară întreagă (scara 1:1), care este o platformă modificată a unei aeronave vechi F-16, retrasă din serviciul USAF.

Potrivit comunicatului de presă, efortul de testare a urmărit atât executarea unei lovituri cu rază lungă (”long-range shot”), care să solicite fizic noul hardware al rachetei, cât și verificarea capabilităților de performanță ale rachetei.

Citește și: Aurescu despre discursul lui Orban de la Băile Tușnad: „România nu împărtăşeşte aceste opinii”

AIM-120D, cea mai recentă versiune a AIM-120 AMRAAM a intrat în serviciul  Forțelor Aeriene și Marinei americane în 2014. Cu o rază de acțiune de peste 160 de km la o masă de 152 de kg, viteza de 4 Mach  și un sistem de ghidare îmbunătățit, AIM-120D era în 2014 cea mai avansată din lume și încă este pe segmentul său de distanță (medie spre lungă) și privind lupta împotriva aeronavelor.

Dar, de atunci, provocările au evoluat și rachetele aer-aer, lansate într-un mediu electromagnetic din ce în ce mai ostil, sunt adesea folosite ca antirachete împotriva rachetelor care vizează ținte la sol sau navale.

În plus, producătorii chinezi și ruși au înregistrat și ei unele progrese pe segmentul rachetelor aer-aer cu rază medie de acțiune.

Racheta R-77M destinată, în special pentru echiparea avionului rusesc de generația a 5-a, Su-57, ar avea o rază de acțiune de 193 de km, dar la o masă de 190 – 200 kg.

Racheta PL-12D, aflată în serviciul forțelor aeriene chineze din 2007, are o rază de acțiune de 100 de km, la o masă de aproximativ 200 kg. 

Citește și: VIDEO Poliția fuge după infractori cu un Ferrari confiscat. Ajunge la 320 km/h. Tuning-ul: 12.000$

„Execuția cu succes (a testului – nota autorului) dovedește că hardware-ul și software-ul reproiectat progresează conform așteptărilor și ne apropie cu un pas de punerea în aplicare a unei capacități aer-aer fiabile și durabile pentru avioanele de luptă”, a declarat maiorul Heath Honaker, directorul de inginerie și programe avansate al Escadrilei 28 Testare și Evaluare.

„F3R este esențial pentru a permite producția de înaltă încredere a AIM-120D din 2022 până la restul ciclului de viață al rachetei”, a precizat Honaker.

La rândul său, Steve Dickman, director executiv pentru Dominanță Aeriană la Raytheon Missiles & Defense, a declarat că racheta va deveni din ce în ce mai bună când va fi echipată cu software-ul SIP-4”, până în 2025. „Acesta (SIP-4) va profita, din plin, de noua putere de procesare și viteză pe care le aduce noul hardware”, potrivit defenseromania.ro. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te