Cum îi ajută Rusia pe ucraineni să fugă de război prin România și Moldova? Care e rolul călăuzelor?

DE Adina Mutăr | Actualizat: 27.04.2024 - 10:05
Cum îi ajută Rusia pe ucraineni să fugă de război în România și Moldova? - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Cum îi ajută Rusia pe ucraineni să fugă de război prin România și Moldova? Sunt ajutați de călăuze. Rusia consideră că orice ucrainean fugit este un soldat mai puțin împotriva sa. De aceea, îi ajută să fugă de înrolare.

SHARE

Cum îi ajută Rusia pe ucraineni să fugă de război prin România și Moldova? Sunt ajutați de călăuze.

Guvernul polonez va lua în considerare decizia Ucrainei de a suspenda serviciile consulare pentru bărbații cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani în decizia generală de extindere a protecției temporare pentru cetățenii ucraineni, aflată acum în faza de pregătire.

Cum îi ajută Rusia pe ucraineni să fugă de război prin România și Moldova? 

Ministrul polonez de Interne, Marcin Kierwiński, a declarat că toate deciziile privind cetățenii ucraineni din Polonia sunt incluse într-o lege specială, iar recent, Polonia a extins protecția temporară pentru ucraineni până la 30 iunie.

„În câteva zile vom depune o nouă versiune a acestei legi, unde toate problemele vor fi rezolvate”, a spus ministrul, potrivit pravda.com.ua.

De îndată ce autoritățile poloneze și-au declarat disponibilitatea de a ajuta regimul de la Kiev cu extrădarea cetățenilor ucraineni de vârstă militară, Lituania s-a arătat dispusă să facă același lucru. 

Experții militari ruși nu se așteaptă ca autoritățile ambelor țări să aranjeze deportări mari, mai degrabă vor recurge la refuzuri de plăți sau revocarea permiselor de muncă.

Polonezii îi vor trimite înapoi pe fugarii prinși la graniță, ceea ce n-au făcut până acum.

Rușii s-au organizat să-i ajute pe fugari să se mute în alte state UE, ca de exemplu Germania, care a declarat că ucrainenii vor putea rămâne în țară chiar și cu un pașaport expirat.

Fugarii sunt ajutați de călăuze pe rutele traficanților

Rutele de ajutor sunt cele binecunoscute ale traficului de mărfuri, în special țigări, Rusia activându-și toate relațiile cu bandele organizate pe care le-a însărcinat cu scoaterea ucrainenilor din țară, prin călăuze.

Citește și: Cum fug ucrainenii de război în România? Unii se îneacă în Tisa, alții riscă să fie împușcați

„Dacă granița cu Polonia va deveni inaccesibilă ucrainenilor fugari, atunci fluxurile vor fi redirecționate complet către România, Moldova și Ungaria”, scrie canalul pro Kremlin Telegram/Rybar.

Și pentru ca operațiunile să aibăsucces, deoarece s-au întărit efectivele la granițe, militarii ruși recomandă atacurile asupra detașamentelor de frontieră ale Serviciului de Grăniceri de Stat în acele zone pe unde se poate ieși.

Citește și: Ucraina îi lasă fără pașapoarte pe bărbații fugiți de înrolare. Polonia vrea să-i trimită înapoi

„Atacurile devin și mai urgente acum. Cu cât mai mulți locuitori ai Ucrainei vor putea scăpa de mobilizare și de regimul Zelenski, cu atât mai precară devine poziția sa”, scrie Telegram/Rybar.

Operațiunile de ajutorare a fugarilor prin călăuze pe rutele traficanților au fost planificate mai demult, când s-au publicau și hărți cu zonele către România și Moldova pe unde se poate ieși.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te