Cum fug ucrainenii de război în România? Unii se îneacă în Tisa, alții riscă să fie împușcați

DE Alin Crișan | Actualizat: 24.04.2024 - 08:11
Cum fug ucrainenii de război în România? Unii se îneacă în Tisa, alții riscă să fie împușcați - Foto: Pravda
Cum fug ucrainenii de război în România? Unii se îneacă în Tisa, alții riscă să fie împușcați - Foto: Colaj/ Pravda
Cum fug ucrainenii de război în România? Unii se îneacă în Tisa, alții riscă să fie împușcați - Foto: Colaj/ Pravda

Cum fug ucrainenii de război în România? Unii se îneacă în Tisa, alții riscă să fie împușcați. Cei care ies câștigați din această afacere sunt doar contrabandiștii care s-au reprofilat. Nu mai transportă ilegal țigări, acum „transportă” vieți.

SHARE

O siluetă neagră iese din tufișuri și pășește în Tisa. Ridicându-și brațele deasupra apei, bărbatul se deplasează greoi, dar sigur, spre cealaltă parte a râului. Mai aproape de mijloc, nu mai poate rezista curentului și, la un moment dat, acesta îl prinde în vârtej. Râul începe să îl poarte la vale pe înotător. 

Cum fug ucrainenii de război în România? Unii se îneacă în Tisa, alții riscă să fie împușcați

Doi bărbați în geci călduroase îi urmăresc eforturile. Au observat activitatea neobișnuită și au urcat pe un mic deal pentru a avea o priveliște mai bună.

În curând, înotătorul se oprește, după ce a învins curentul. A ajuns cu picioarele pe pământ. Corpul lui se ridică deasupra apei din ce în ce mai sus. Câteva secunde mai târziu, el pășește pe malul opus. Tocmai trecuse granița de stat și se afla în România. Fugarul a avut nevoie de două minute pentru a traversa Tisa înot. 

Sârma ghimpată care blochează trecerea spre granița româno-ucraineană este paralelă cu parcarea din curtea supermarketului ATB din satul Velyky Bychkiv din Ucraina. Din acest sat, în 1939, Roman Șukșevici a traversat de trei ori râul Tisa în luna martie - nu pentru a scăpa de responsabilitate, ci pentru a continua lupta.

Citește și: Suntem mai aproape de un accident nuclear în Ucraina

85 de ani mai târziu, cel mai probabil, bărbatul a intrat în parcare, a escaladat sârma (gardul pare deteriorat), și-a făcut loc prin tufișuri și apoi a înotat 50 de metri până pe malul românesc.

El s-a alăturat unui număr de cazuri similare de ucraineni care au fugit de mobilizare peste graniță și apoi au împărtășit povești despre călătoria lor. Poveștile celor care nu au reușit să evadeze sunt, la rândul lor, postate online de către polițiștii de frontieră. 

Anul trecut, Serviciul Gărzii de Stat de Frontieră din Ucraina a reținut aproape 8.000 de bărbați care au încercat să treacă ilegal frontiera în afara punctelor de control. Alți 3.000 au sperat să plece legal, furnizând documente false.

Cum încearcă ucrainenii să fugă din țară peste Tisa, ce riscuri întâmpină și ce fac ofițerii SBGS pentru a-i împiedica? 

Pentru a afla, Ukrayinska Pravda a călătorit la Velyky Bychkiv, oblastul Zakarpattia, pentru a vizita polițiștii de frontieră locali care sunt responsabili de o porțiune de 16 kilometri din linia de frontieră.

În special pentru tronsonul din care bărbatul din parcarea ATB a intrat în Tisa.

Când jurnaliștii UP au ajuns acolo, câteva zile mai târziu, sârma fusese deja reparată, copiii se plimbau cu bicicletele în jurul parcării, iar pe unul dintre locurile de parcare se afla o grămadă de paleți mari de lemn.

Lângă litoralul românesc

Armata îl întâmpină cu un zâmbet prietenos pe un potențial trecător de frontieră care vrea să scape de mobilizare în gara Mukachevo. Există puține opțiuni pentru ieșirea de pe peron, iar cei care coboară pentru prima dată vor găsi doar una singură. Așa că soldații sunt nevoiți să stea în apropierea locului unde fluxul de oameni se adună ca într-un gât de sticlă.

"Sunt cei de la TCC care au plecat", comentează Serhiy, a cărui mașină o conducem spre Velyky Bychkiv. El aruncă o privire la autobuzul care ne-a depășit și își explică firul gândurilor: "Plăcuțele de înmatriculare sunt de neînțeles, iar întreaga mașină este fumurie”.

Citește și: Apărarea Israelului vs. Ucraina: „Cerul Israelului”, inpenetrabil. Ucraina, sub „ploaie” de rachete

Serhiy s-a mutat la Mukachevo acum doi ani și de atunci a avut mai multe întâlniri cu ofițerii TCC, dar nu a auzit niciodată de oameni care să fie forțați să urce într-o astfel de mașină. În 2022, bărbatul a întâlnit mulți oameni ca el în oraș - noi locuitori ai localității Mukachevo. Dar acum sunt semnificativ mai puțini non-localnici, spune Serhiy.

"Privind Mukachevo de la geamurile mașinii, te surprinzi gândindu-te că, probabil, sunt semnificativ mai puțini bărbați care ar putea fi înregimentați. Și sunt mult mai multe camioane pe șosele”, își împărtășește cu bucurie observațiile un angajat al unei benzinării unde ne-am oprit pentru cafea.

 

Drumul spre Velykyi Bychkiv șerpuiește prin satele de frontieră. Casele localnicilor arată uneori ca niște castele. Podurile zornăie sub roți. În dreapta drumului se află sârma ghimpată care protejează frontiera de stat. Dincolo de ea se află tufișuri impenetrabile și râul Tisa. De cealaltă parte a râului, există păduri, case dărăpănate sau, dimpotrivă, construite solid, o biserică și, ocazional, pescari care stau pe malul apei.

Litoralul românesc pare înșelător de aproape aici.

Secretele „teribile” ale Tisei 

"Aici era apă", arată polițistul de frontieră Dmytro Reutov. Este un consemnat care și-a pus uniforma înainte de marele război ("Am ales SBGS pentru că este o armată serioasă") și care va fi demobilizat în curând. În cei trei ani de serviciu, Reutov a reușit să rețină aproximativ 200 de persoane care au încercat să treacă frontiera.

Un șarpe veninos clipește și dispare sub picioarele noastre. Ne aflăm pe o potecă printre copaci și tufișuri dese. Pe tufișuri sunt bucăți de gunoaie - acestea nu sunt purtate de vânt, ci sunt un semn că au fost sub apă în urmă cu câteva luni. Asta înseamnă că, în timpul inundațiilor, lățimea Tisei în acest loc nu era de 50 de metri, ci de 150 metri.

Iarna, râul este înghețat, adânc și înfricoșător. Și în orice moment al anului, este iute.

La începutul lunii aprilie, pe timp de noapte, nu departe de acest loc, o patrulă de frontieră a observat un tânăr lângă țărm. Auzind strigătele soldaților, acesta a sărit în Tisa. Curentul l-a luat și a început să-l ducă departe de mal. Dându-și seama că nu va reuși să învingă curentul, străinul a început să strige după ajutor. Polițiștii de frontieră au fost nevoiți să ridice o dronă cu un aparat de termoviziune pentru a-l supraveghea pe înotător.

Unul dintre cadeții Academiei Naționale a Serviciului de Stat al Poliției de Frontieră din Ucraina, aflat în stagiu la Detașamentul Mukachevo, a intrat în râu și a reușit să îl intercepteze pe bărbat. El l-a tras la mal. Fugarul s-a dovedit a fi un transcarpatin în vârstă de 24 de ani.

Câteva minute mai târziu, la 400 de metri distanță de locul de salvare, operatorul UAV a văzut semnătura termică a unui alt bărbat în apropierea malului și a alertat echipa de intervenție. Când au ajuns, au văzut un bărbat în apă, care se agăța cu mâinile de rădăcinile unui copac și se lupta cu curentul.

"Rezistă, omule, rezistă!", au strigat polițiștii de frontieră, încercând să ajungă la el prin sârmă și tufișuri. Cu toate acestea, bărbatul nu a fost suficient de puternic - și-a deschis brațele și a dispărut sub apă. Nu a mai fost văzut niciodată. L-au căutat, dar nu l-au găsit.

Poate că a ajuns pe coasta românească. Sau poate că într-o zi trupul său va fi găsit undeva printre rizomii de pe malul ucrainean. Anul acesta, polițiștii de frontieră din detașamentul Mukachevo au găsit deja două cadavre care au fost prinse în copaci.

„Să fiu sinceră, mi-e foarte frică de aceste obstacole", Lesya Fedorova, purtător de cuvânt al unității, arată spre un copac din apă. Ea este în serviciu de aproape un sfert de secol, poartă bretelele de umăr ale unui colonel și a luptat împotriva contrabandiștilor ruși în anii 2000. Este greu de imaginat că Fedorova poate fi speriată de ceva. Mai ales nu de o bucată de lemn.

"Dacă ne imaginăm că un cadavru intră într-un asemenea obstacol și rămâne acolo toată vara, poate fi luat de ape, pur și simplu sfâșiat de curent", explică ea în continuare, "și atunci este puțin probabil ca cineva să găsească ceva aici”.

Citește și: Pentagon: „Dacă Ucraina pierde, NATO se va lupta cu Rusia”. Încă trei țări trimit trupe în Ucraina

Ajungem la partea cu nisip și stânci a țărmului. Aici este ușor de înțeles cum arată fundul Tisei. Doar că pietrele sunt alunecoase sub apă. În adâncuri, un adidas pierdut de cineva și-a expus talpa spre cer.

În luna martie a acestui an, cadavrul unui bărbat de 33 de ani din Harkov a fost pescuit din Tisa. Acesta a fost cel de-al 22-lea înecat găsit în zona de frontieră a râului de la izbucnirea războiului cu Rusia.

"Oamenii mor din cauza frigului, care face ca mușchii să le amorțească. Pentru că înoată noaptea și nu văd obstacolele. Din cauza găurilor din costumele lor de neopren de slabă calitate, care iau apă și îi târăsc pe fund. Din cauza „contrabandiștilor” care le promit clienților lor o călătorie ușoară și nu îi pregătesc pentru adevăratele provocări.

Cei care vor să fugă din țară sunt prinși de detașamentul din Mukachevo aproape în fiecare zi. Unii dintre acești oameni ajung în râu, chiar dacă nu știu să înoate. Uneori, chiar și polițiștilor de frontieră le este milă de ei.

Oleh Selezniov, șeful departamentului Velykyi Bychkiv, își amintește cum, în urmă cu un an și jumătate, el și partenerul său au scos din apă un bărbat în vârstă de 50 de ani. Bărbatul, locuitor al regiunii Zaporizhzhia, pierduse tot ce avea din cauza războiului și a decis că nu mai avea decât o singură șansă - să înceapă viața de la zero în străinătate. Și-a predat ultimele economii "contrabandiștilor", care i-au indicat locul de trecere.

Bărbatul nu știa să înoate - condiția sa fizică era de așa natură încât abia putea merge. S-a gândit că va „vâsli pas cu pas”. Nu știa că punctul de trecere pentru care plătise bani era unul dintre cele mai periculoase din zonă.

Zbor deasupra avanpostului de frontieră

Unii oameni încearcă să ajungă pe partea cealaltă fără să se ude la picioare. În urmă cu un an, un doctorand în fizică a venit cu un plan simplu. Și-a cumpărat o salopetă de parapantist și o parapantă și a exersat zborul timp de câteva săptămâni într-una dintre zonele turistice din regiunea Zakarpattia.

După ce a căpătat experiență, a găsit un cumpărător pentru mașina sa în apropiere de graniță. S-a îmbrăcat în costum, și-a împachetat parapanta și a pornit la drum. A vrut să vândă mașina, să urce pe un munte și să treacă granița cu parapanta. În mod ironic, și-a planificat traseul deasupra unui avanpost de frontieră.

Planul a fost dejucat când mașina sa a fost oprită de militari la un punct de control și, văzând un bărbat în costum de parapantist, aceștia au început să investigheze cazul, descoperind în cele din urmă adevărul. Așa că zborul a fost anulat.

Acum, fizicianul respectiv este locotenent senior în Forțele Armate ale Ucrainei.

Ucrainenii încearcă să treacă granița pe bărci de cauciuc, saltele sau baloane gonflabile. Își pun veste de salvare, costume de neopren sau se înfășoară în folie alimentară pentru a se încălzi. Ei știu că tot ce trebuie să facă este să ajungă pe malul românesc și să solicite statutul de refugiat, iar aceștia nu vor fi întrebați despre ștampila de intrare din pașaport sau numele celor care i-au ajutat să încalce legea. 

Ei au devenit o sursă de energie pentru o afacere foarte profitabilă, care s-ar putea numi: îmi dai câteva mii de dolari și te mint în legătură cu locul de trecere a râului Tisa.

Minciuna este unul dintre elementele obligatorii ale acestei afaceri. Acest lucru este de înțeles dacă persoana care ar trebui să-l ajute pe fugar să treacă pe partea cealaltă ia banii în avans și nu este responsabilă pentru eșec.

Uneori se întâmplă ca oamenilor să li se promită: ne-am înțeles cu polițiștii de frontieră, veți trece de punctul de control. Iar când ajung la punctul de întâlnire, polițistul de frontieră își aruncă mâinile în sus: oh, a fost o forță majoră, nu era tura "noastră"; aici este Tisa, aici este o barcă sau o vestă de salvare; puteți lua cu asalt râul acum sau așteptați Dumnezeu știe cât timp pentru următoarea ocazie.

Și ei își spun că e mai bine să ia cu asalt râul decât să se lase păgubași. În plus, ei înțeleg că nimeni nu le va returna banii. Se întâmplă adesea ca ei să fi împrumutat și banii.

Uneori, oamenii nici măcar nu ajung la Tisa. Banii oamenilor sunt luați în avans și îi lasă să aștepte într-o cameră de hotel sau pe drum, promițând că o altă mașină va veni și îi va duce acolo unde trebuie să ajungă. Și așteaptă până când vine momentul epifaniei amare.

Escrocii sunt ajutați de anonimatul total. În cea mai mare parte a cazurilor, o persoană care dorește să scape de serviciul militar îi găsește prin intermediul canalelor de Telegram. Ulterior, traficanții își obligă clienții să șteargă toată corespondența. Iar uneori le iau chiar și telefoanele mobile și le dau în schimb telefoane cu buton.

"Cel mai ciudat caz pe care l-am văzut a fost cel al unui bărbat care avea un certificat de amânare pentru că avea grijă de o persoană cu handicap", spune Oleg Selezniov. "Și având toate documentele necesare, acest bărbat a vrut să treacă râul. 

El s-a consultat cu persoane care voiau să facă bani de pe urma lui. I s-a spus: actele tale nu vor funcționa, vor fi rupte și vei fi mobilizat. Am întocmit un raport împotriva lui. Ulterior, a plecat în străinătate în mod legal.

Selezniov a văzut multe în timpul serviciului său - s-a alăturat poliției de frontieră imediat după ce a absolvit școala. A trebuit chiar să se lupte puțin cu părinții săi, care erau convinși că nu va putea face carieră fără relații în SBGS. Cu toate acestea, abia odată cu izbucnirea marelui război, Oleg a început să se gândească la valoarea vieții umane - în ultimii doi ani văzuse prea multe cazuri în care oamenii și-au asumat riscuri complet nejustificate. Și uneori au murit.

Contrabanda nu mai este la fel

În urmă cu doi ani și jumătate, dronele zburau în satele de frontieră din Zakarpattia, transportând contrabandă de pe un mal al Tisei pe celălalt. Catapultele trăgeau blocuri de țigări. Contrabandiști experimentați ofereau polițiștilor de frontieră singuratici 500 de dolari pentru a se uita în altă parte pentru câteva minute.

Acum, țigările au dispărut în fundal. În primul rând, pentru că Serviciul Grănicerilor de Stat a întărit semnificativ supravegherea frontierei. Și în al doilea rând, contrabanda cu persoane s-a dovedit a fi mult mai profitabilă decât contrabanda cu tutun.

De aceea, majoritatea foștilor contrabandiști s-au apucat de această afacere. Nu toți, bineînțeles. Când am fost în Velyky Bychkiv, am auzit o poveste despre cum oamenii au continuat să facă contrabandă cu țigări pentru că au considerat că este inacceptabil să facă bani de pe urma evazioniștilor.

Dar există și jucători complet noi în această afacere. Este prea ușor să intri în afacerea infracțională, unde poți face bani chiar și prin trimiterea unui client pe traseul recomandat.

Trebuie să demonstrăm că acești contrabandiști nu sunt "eliberatori". Deși ei spun că se presupune că oferă libertate oamenilor. Ei cunosc bine zona. Cunosc pericolele în orice perioadă de timp: când e inundație, când e un curent puternic, când e frig, când ninge. Ei iau sume uriașe de bani - patru mii de dolari sau opt mii de dolari. Și când îi iau, trimit oamenii la moarte", se indignează Oleg Selezniov.

El însuși ne conduce pe calea epuizării. Urcăm în zigzag, prin locuri unde nu există drum, unde frunzele căzute alunecă sub adidașii noștri, iar crengile ne lovesc în față cu o rapiditate năucitoare.

Selezniov numește acest punct un "secret". Este un post de observație pe munte, mascat de frunze și plase. Are vedere spre valea Tisei, iar polițiștii de frontieră, cocoțați pe scaune pliante, caută potențiali fugari prin binoclu.

Cu toate acestea, contrabandiștii sunt foarte atenți în schimb. De asemenea, ei urcă pe munte pentru a vedea patrulele polițiștilor de frontieră. Sau trec din când în când pe lângă avanpostul de frontieră pentru a verifica dacă mașinile polițiștilor de frontieră sunt acolo.

Noaptea, băieții de la "secretul" Selezniansk pornesc camerele de termoviziune. După ce observă o oprire suspectă a unei mașini și posibilele pregătiri de evadare, ei își avertizează colegii. Și atunci polițiștii de frontieră au la dispoziție câteva minute pentru a reacționa: structurile inginerești de pe țărm îi vor reține pentru o vreme pe fugari. 

În timpul zilei, vehiculele suspecte sunt oprite și verificate la numeroase puncte de control. Noi a trebuit să traversăm trei pentru a ajunge la Velyky Bychkiv. 

În săptămâna precedentă, înainte ca Selezniov și cu mine să vorbim, subordonații săi au detectat de trei ori mai mulți oameni care se deplasau spre frontieră cu intenția de a traversa Tisa.

„Oamenii folosesc trucuri, în speranța unei povești pe care să o spună la post. Uneori iau cu ei un bilet militar. Uneori pot lua chiar și un ofițer militar. Uneori merg cu familiile lor, iar soția are permis de conducere. Iar metoda este următoarea: merg în vacanță, fie în trecere, fie pentru tratament.

Uneori există și opțiuni amuzante. De exemplu, patru bărbați în adidași simpli, treninguri și o mașină ieftină conduc la patru dimineața. Și spun la punctul de control: "Mergem la Bukovel." - "La patru dimineața la Bukovel?" - "Da, mergem să ne odihnim." - "Bine, bine. Dar știi cât de mult costă o vacanță la Bukovel. Aveți bani?" - "Da, am." - "Da, am."

Aveau câte o mie și jumătate de dolari fiecare, dar nu pentru Bukovel, ci pentru a-i da unor contrabandiști”, spune Selezniov.

Elementele ilegale, așa cum îi numește Selezniov pe organizatorii trecerilor ilegale de frontieră, sunt prinși din când în când în flagrant delict. În ceea ce privește cifrele, anul trecut, detașamentul Mukachevo, care este responsabil pentru 316 kilometri de frontieră (dintre care 120 de-a lungul Tisei), a prins 56 de astfel de grupuri.

Citește și: Un oficial SUA dă asigurări că Ucraina câștigă teritorii în sudul țării: "Ucraina atacă”

Din punct de vedere juridic, deținuții sunt acuzați în temeiul unui articol din Codul penal privind traficul ilegal de persoane peste frontiera de stat (articolul 332 alineatul (3) din Codul penal - 7-9 ani). Iar celor care au vrut să treacă Tisa li s-a întocmit un proces-verbal administrativ pentru trecerea sau încercarea de trecere ilegală a frontierei (articolul 204-1 din Codul de contravenții administrative - amendă de până la 8.500 UAH sau 15 zile de închisoare).

Polițiștii de frontieră transmit informații despre persoanele reținute către SBU, poliție și TCC districtual. Centrul de recrutare decide dacă livrarea unei citații va fi un "bonus". 

„Atunci când cineva din comunitatea locală este reținut, nu îi sperie pe ceilalți oameni care fac același lucru", spune Selezniov. „Ei se gândesc: „A fost prins pentru că este prost, iar noi vom fi mai deștepți".

Lesya Fedorova spune că abia recent a aflat informații potrivit cărora judecătorii l-au trimis pe unul dintre contrabandiști la închisoare de două ori. De cele mai multe ori, ea vede sentințe în care făptașii sunt eliberați condiționat. Acest lucru înseamnă că o persoană se poate întoarce acasă și o poate lua de la capăt.

O ceață se întinde peste satul de sub vârfurile munților. În câteva minute, soarele va scăpa spre vest fără să prezinte un permis de trecere a frontierei.

"Înțeleg că acesta este locul cu cel mai frumos apus de soare din Ucraina?", mă întreabă colegul meu de călătorie și colegul meu Evhen Buderatskyi. Drumul de întoarcere ne va duce prin același supermarket ATB din curtea căruia omul în negru și-a început călătoria spre România. 

„Cum ați rezolvat problema cu acest punct de lângă supermarket?", îl întreabă celălalt coleg, Bohdan Kutepov, pe Selezniov. Reportajul său video despre activitatea polițiștilor de frontieră și viața locuitorilor din Velykyi Bychkiv va fi lansat în curând pe pagina de YouTube a UP.

"Prin inginerie", spune el pe scurt.

"Au aruncat cu 220 de volți în instalația electrică?", glumește Bohdan.

"Aș vrea eu..." Selezniov se uită în depărtare și nu-ți poți da seama dacă răspunsul lui este o glumă sau un vis.

Peste drum de ATB, lângă clădirea consiliului sătesc, sunt expuse portretele eroilor căzuți la datorie. Cei care nu au avut de gând să fugă. Cel mai tânăr dintre ei, Andrii Merendiuk din Velykyi Bychkiv, are 22 de ani pentru totdeauna, potriviti Pravda.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te