Ce arme vor produce împreună SUA și Japonia? O parte merg în Ucraina contra lui Putin

DE Florin Budescu | Actualizat: 11.03.2024 - 14:35
Ce arme vor produce împreună SUA și Japonia? O parte merg în Ucraina contra lui Putin - Foto: Profimedia Images
Ce arme vor produce împreună SUA și Japonia? O parte merg în Ucraina contra lui Putin - Foto: Profimedia Images

Ce arme vor produce împreună SUA și Japonia? O parte merg în Ucraina contra lui Putin. Liderii Japoniei și Statelor Unite se vor întâlni la Washington, DC, pe 10 aprilie, pentru a „consolida sistemul de producție comun”.

SHARE

Ce arme vor produce împreună SUA și Japonia? O parte merg în Ucraina contra lui Putin. Liderii Japoniei și Statelor Unite se vor întâlni la Washington, DC, pe 10 aprilie, pentru a „consolida sistemul de producție comun”, pentru echipamente de apărare.

Totul - în vederea expedierii mai multor arme în Ucraina, potrivit unor oficiali anonimi, citați de publicația de știri japoneză Yomiuri.

Ce arme vor produce îmreună SUA și Japonia? O parte merg în Ucraina contra lui Putin

Japonia și-a modificat legile în decembrie 2023, pentru a permite transferurile anumitor arme, înapoi, în țările lor de origine, deschizând calea pentru ca Japonia să-și reaprovizioneze stocurile americane, pe măsură ce Washingtonul furnizează arme Ucrainei.

Președintele american Joe Biden și prim-ministrul japonez Fumio Kishida se vor întâlni la Washington, pe 10 aprilie. Tema principală a summitului, potrivit lui Yomiuri, va fi consolidarea cooperării industriei de apărare dintre cele două țări.

Industria de apărare din SUA se străduiește să producă suficiente obuze de artilerie și sisteme de apărare aeriană, pentru a ajuta Ucraina, în lupta împotriva invaziei pe scară largă a Rusiei.

Citeşte şi: 

Japonia a început deja să ajute la restabilirea proviziilor americane, prin transferul de arme, în temeiul legilor sale revizuite.

Japonia a fost de acord în decembrie să trimită rachete sol-aer Patriot, în SUA, permițând Washingtonului să continue să furnizeze Kievului sistemele de apărare aeriană necesare.

Foto: Profimedia Images

Mișcarea a reprezentat o schimbare semnificativă, în politica externă pacifistă a Japoniei, care a interzis exporturile internaționale de arme, de la capitularea Japoniei, în al Doilea Război Mondial, conform kyivindependent.com.

Citeşte şi: 

Schimbarea regulilor încă nu permite exportul de arme către țările aflate în prezent, în război, așa că Japonia nu poate trimite rachete Patriot direct, în Ucraina. Potrivit surselor, Japonia și SUA caută să-și accelereze alianța de producție de Apărare, nu doar pentru a ajuta Ucraina, ci și din preocuparea pentru viitoarele agresiuni din partea Chinei.

La summitul din aprilie, Biden și Kishida vor discuta despre modalități de extindere a producției de piese și un posibil parteneriat, în care companiile japoneze ar asigura întreținerea și reparațiile regulate, pentru echipamentele militare americane.

Japonia a contribuit pentru Ucraina, cu aproximativ 8 miliarde de dolari, în asistență umanitară și financiară, de la începutul războiului şi invaziei provocate de Rusia, potrivit Institutului Kiel pentru Economia Mondială. Constituția țării interzice încă trimiterea de ajutoare militare letale.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te