Ce a produs implozia submersibilului Titan? OceanGate știa, dar ignora de problemele de securitate

DE Daniel Toșa | Actualizat: 26.06.2023 - 14:20
Titan - Foto: Profimedia Images

Tragedia imensă de săptămâna trecută în care un submersibil cu 5 persoane la bord care voia să exploreze epava Titanicului, dar nu a mai apucat pentru că a făcut implozie ridică în continuare multe semne de întrebare. Ce ar fi putut cauza această implozie catastrofală?

SHARE

Prăbușirea spre interior a Titanului s-ar fi produs sub o presiune imensă, deoarece epava Titanicului se află la aproape 4.000 de metri pe fundul Oceanului Atlantic de Nord.

Din primele date, se pare că presiunea colosală a apei de mare adâncime a zdrobit literalmente corpul din fibră de carbon al submersibilului.

Ce a produs implozia submersibilului Titan? 

Cinci persoane aflate la bordul submersibilului Titan, care a dispărut pe 18 iunie în apropierea epavei Titanicului din Oceanul Atlantic, au fost declarate moarte după ce mai multe de resturi ale navei a fost localizat de echipele de căutare pe fundul Atlanticului.

Printre cei cinci oameni aflați la bord se numărau Stockton Rush, CEO și fondator al OceanGate, scafandrul francez Paul-Henri Nargeolet, omul de afaceri britanic Hamish Harding, miliardarul pakistanez Shahzada Dawood și fiul acestuia, Suleman Dawood.

Citește și: Predicție înfiorătoare. Serialul "The Simpsons" a prezis acum 17 ani tragedia submersibilului Titan

Moartea lor a fost confirmată de Paza de Coastă a SUA după o săptămână de căutări pentru supraviețuitori care a captivat milioane de oameni din întreaga lume.

Cum s-a produs tragedia din Atlantic?

Potrivit Gărzii de Coastă americane, submarinul Titan a suferit o implozie catastrofală în timp ce cobora spre epava emblematicului pachebot scufundat, ucigându-i instantaneu pe toți cei cinci pasageri aflați la bord.

Rămân încă multe întrebări cu privire la ce anume a mers prost cu submarinul și când a avut loc implozia.

Ce este o "implozie catastrofală"?

O implozie catastrofală subacvatică se referă, în esență, la o prăbușire bruscă spre interior a oricărui vas. Prăbușirea spre interior a Titanului ar fi fost sub o presiune imensă, deoarece epava Titanicului se află la aproape 4.000 de metri sub suprafața Oceanului Atlantic de Nord. Se pare că presiunea colosală a apei de mare adâncime a zdrobit corpul din fibră de carbon al submarinului.

Citește și: Ultimele clipe pe submersibilul Titan înainte de „implozia catastrofală”. Au murit într-o secundă

Nu este clar unde sau la ce adâncime se afla submarinul în momentul în care s-a produs implozia. Rapoartele sugerează că submarinul se afla la aproximativ 1 oră și 45 de minute de la coborârea de aproximativ 2 ore când a pierdut contactul cu nava sa de sprijin, Polar Prince.

Caracteristicile submarinului Titanic

Submarinul Titan a fost operat de OceanGate Expeditions. Acesta cântărea puțin peste 10.433 de kg și era fabricat din fibră de carbon și titan. Potrivit companiei, nava avea caracteristici de siguranță pentru a monitoriza integritatea structurală a corpului său.

Titan începea fiecare călătorie cu 96 de ore de susținere a vieții și putea susține cinci adulți. Submarinul de mărimea unui minivan avea o singură toaletă, iar pasagerii trebuiau să stea cu picioarele încrucișate pe podea (turcește n.red). Interesant este faptul că nava era dirijată de un controler de jocuri pe televizor de tip playstation.

Din cauza pieselor cu tehnologie redusă și a designului riscant al Titan, OceanGate ar fi fost avertizată de mai multe ori cu privire la problemele de siguranță ale călătoriilor sale în adâncurile Atlanticului de Nord, însă toate aceste semnale au fost ignorate.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te