Ultimele clipe pe submersibilul Titan, înainte de „implozia catastrofală”. Au murit într-o secundă

DE Alex Darvari | Actualizat: 23.06.2023 - 17:38
Ultimele clipe pe submersibilul Titan înainte de „implozia catastrofală” - Foto: Profimedia Images

Ultimele clipe de pe submersibilul Titan, înainte de „implozia catastrofală” au fost unele de coșmar. Totul s-a terminat în câteva milisecunde și nimeni nu știa că vor muri.

SHARE

Ceea ce ar fi trebuit să fie o călătorie de 10 ore către epava Titanicului s-a încheiat tragic, toți cei cinci pasageri din submersibilul dispărut fiind uciși într-o implozie catastrofală.

Moartea lor a fost confirmată joi, încheind o săptămână de căutări de supraviețuitori, care a fost urmărită îndeaproape în întreaga lume.

Ultimele clipe pe submersibilul Titan înainte de „implozia catastrofală”

Marina americană a detectat un sunet care s-ar potrivi cu o implozie duminică, ziua în care a dispărut, iar echipele de căutare au găsit de atunci fragmente din submersibilul Titan, confirmând că cei de la bord au pierit, arată CNN.

Însă, în timp ce autoritățile continuă să caute rămășițe, rămân multe întrebări, inclusiv când a avut loc implozia și ce anume a mers prost cu submarinul.

Ce este o implozie catastrofală?

O implozie subacvatică se referă la prăbușirea bruscă spre interior a navei, care s-ar fi aflat sub o presiune imensă la adâncimile spre care se scufunda.

Ultimele clipe pe submersibilul Titan înainte de „implozia catastrofală” au fost dramatice. 

Nu este clar unde sau la ce adâncime se afla Titanul când s-a produs implozia, dar epava Titanicului se află la aproape 13.000 de picioare (aproape 4.000 de metri) sub nivelul mării. Submersibilul se afla la aproximativ 1 oră și 45 de minute de ea după aproximativ 2 ore de coborâre, când a pierdut contactul.

La adâncimea la care se află Titanicul, există o presiune de aproximativ 2,7 tone pe centimetru pătrat - de câteva sute de ori mai mare decât presiunea pe care o resimțim la suprafață, potrivit lui Rick Murcar, directorul internațional de formare al Asociației Naționale a Scafandrilor.

Ultimele clipe pe submersibilul Titan, înainte de „implozia catastrofală”

O implozie catastrofală este "incredibil de rapidă", având loc în doar o fracțiune de milisecundă, a declarat Aileen Maria Marty, fost ofițer de marină și profesor la Florida International University.

"Totul s-ar fi prăbușit înainte ca indivizii dinăuntru să-și dea seama că există o problemă", a declarat ea pentru CNN. "În cele din urmă, printre multele moduri în care putem trece, acesta este nedureros".

Experții spun că este puțin probabil ca vreun corp să fie recuperat.

Paza de coastă americană a declarat joi că va continua căutările pentru a încerca să recupereze ce se poate, dar a avertizat că este "un mediu incredibil de neiertător acolo jos, pe fundul mării".

Submersibilul Titan s-a scufundat duminică

Submersibilul Titan, cu o lungime de aproximativ 6,5 metri, s-a scufundat duminică şi era aşteptat să reapară la suprafaţă peste şapte ore, dar contactul s-a pierdut la mai puţin de două ore de la plecare. Marţi la prânz, Garda de Coastă a SUA a avertizat că mai erau "aproximativ 40 de ore de aer respirabil" la bord.

De la începutul cercetării, au fost dezvăluite informaţii despre posibile neglijenţe tehnice ale dispozitivului de turism subacvatic.

Citește și: James Cameron, despre implozia submersibilului Titan: Este pe fundul apei în bucăți. Știam de luni

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te