Bătălia uitată a lui Mihai Viteazul a adus prima unire a celor trei Țări Române, acum 425 de ani. Poate să pară straniu, dar tocmai această luptă a fost, în general, ignorată de majoritatea specialiștilor, în timp ce filmele istorice comuniste au romanțat evenimentele.
Cine a fost domnitorul ce a unit Moldova și Țara Românească sub conducerea sa? Contemporan cu Mihai Viteazul, acest personaj ocupă un loc mult mai „de rând” în galeria voievozilor români, deși faptele sale ar fi meritat o recunoaștere mai mare din partea posterității.
Misterul fiilor lui Alexandru Ioan Cuza. Pe 24 ianuarie se împlinesc 166 de ani de la realizarea Unirii Principatelor din 1859, care a adus laolaltă Moldova și Țara Românească. Dar istoria e făcută și din detaliile vieții personale ale principalele sale personaje.
Cât ar valora azi leul românesc din vremea lui Cuza? Cunoaștem vechile expresii „nu face două parale” sau „n-am un sfanț în buzunar”. Dar cât ar însemna aceste monede în banii de-acum?
Cine a fost ofițerul ce a decis alegerea lui Al. Ioan Cuza ca domnitor al Moldovei? La 5 ianuarie 1859, Cuza devenea domn al principatului moldovenesc, pentru ca, pe 24 ianuarie să se împlinească „Mica Unire”, prin alegerea sa și în Țara Românească.