Care este soarta Hotelului Concordia, unde s-a decis soarta Unirii din 1859? Cine îl deține?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 22.01.2024 - 17:25
Hotelul Concordia își așteaptă redeschiderea după renovare - Foto: clubantreprenor.ro
hotel concordia vechi
placa hotel concordia

Care este soarta Hotelului Concordia, unde s-a decis soarta Unirii din 1859? Acum 165 de ani, în seara de 23 ianuarie, fruntașii unioniști au decis alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor și în Țara Românească. Timp de decenii, istoricul imobil a fost lăsat în paragină.

SHARE

Care este soarta Hotelului Concordia, unde s-a decis soarta Unirii din 1859? Oricine a trecut prin Centrul Vechi al Capitalei, pe strada Smârdan, a putut privi cu tristețe starea tot mai degradată a imobilului unde, în seara de 23 ianuarie 1859, s-a hotărât alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al Principatelor Române. Dar actualii proprietari ai clădirii sunt aproape să-i redea strălucirea de odinioară.

Care este soarta Hotelului Concordia, unde s-a decis soarta Unirii din 1859? Cine îl deține?

Timp de decenii, faimosul Hotel Concordia din Centrul Vechi al Capitalei a fost lăsat să putrezească, la propriu. 

Fațada a devenit doar sursă de pericol pentru trecătorii de pe strada Smârdan, iar curtea interioară și interiorul, un uriaș tomberon de gunoi, unde se mai aciuiau oameni ai străzii și mulți șobolani.

Doar o placă tot mai acoperită de alte măzgăleli mai amintea că aceea era clădirea unde, „în seara zilei de 23 ianuarie 1859, s-a hotărât dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza de către fruntații Partidei Naționale ca domn al Țării Românești”.

 Hotelul Concordia a fost construit în a doua jumătate a secolului 19, pe Ulița Nemțească, actuala Smârdan, în 1852, şi avea 90 de camere. Era cel mai modern hotel din București, la acea dată, așa că atrăgea ca un magnet protipendada Capitalei și nu numai.

Preţul unei camere varia între 3 şi 8 franci pe zi, în funcţie de confort. Hotelul avea restaurant, sală de cafenea şi biliard. Restaurantul servea specialităţi româneşti, franţuzeşti, nemţeşti şi italieneşti. 

Citește și: Cum îl furau servitorii pe Alexandru Ioan Cuza la jocul de cărți? Ce rol aveau lumânările?

„Lumea bună se strângea la hotel Concordia – mai mulți străini decât români- pentru că locul era foarte european. Se simțeau mai puțin sub influența Istanbului și Balcanilor – și mai mult în Occident”, a descris Stelian Tănase locul, pe site-ul stelian-tanase.ro.

„Treptat locul a decăzut şi a fost uitat, odată cu apariţia marelui Hotel Bulevard şi a altora la fel. A dispărut nu înainte de a găzdui politicieni care veneau de vizavi din dealul Mitropoliei, de la Cameră”, mai nota scriitorul.

În anii când se desăvârșea Unirea Țărilor Române, la Hotelul Concordia se întâlneau cele mai importante figure politice ale acelui timp: Ion Bratianu, C.A. Rosetti, frații Golescu, Vasile Boerescu, Barbu Știrbey, Gheorghe Bibescu. 

Hotelul Concordia a fost lăsat timp de zeci de ani să se degradeze - Foto: adevarul.ro

În noaptea de 23 ianuarie 1859, până în dimineata lui 24 ianuarie, în apartamentul nr. 5 din Hotel Concordia s-a hotărat, după lungi dezbateri, susținerea lui Alexandru Ioan Cuza, în care liberalii lui Ion Bratianu și C.A. Rosetti au facut să triumfe varianta unionistă.

A doua zi, la 24 ianuarie 1859, acest lucru s-a împlinit prin votul Adunării Elective, sub presiunea a aproximativ de 30.000 de bucureșteni mobilizați de unioniști pentru a evita orice surpriză.

Hotelul Concordia a trecut de-a lungul anilor prin două mari incendii. Unul în 1884, şi altul prin 1901. Clădirea a fost renovată şi luată în antrepriză de un anume Ghiţă Pascu, de la "Cafe de France", iar restaurantul din curtea hotelului a fost transformat ulterior într-o cafenea administrată de Kalman Zalmanovici., conform sospatrimoniu.ro.

Imobilul a funcţionat ca hotel până după al Doilea Război Mondial. iar în timpul comunismului a fost administrat de ICRAL şi repartizat, potrivit legilor de atunci, oamenilor muncii.

Citește și: Cuza, în pat cu amanta în noaptea când a pierdut tronul. I-a făcut doi copii, soția i-a înfiat

Dar, după 1990, a devenit, treptat, un loc al nimănui, deși a fost introdus pe lista monumentelor istorice. Primarii Capitalei au venit și au plecat, promițând renovări care nu s-au întâmplat niciodată.

În 2018, totuși administrația anunța că imobilul va fi reabilitat, semnându-se actele cu noii proprietari. Aceștia sunt Gabriel Pănoiu și Cristina Simona Nețoiu.

„La momentul achiziției, clădirea era deținută 90% de RO NATURSTEIN SRL (o firmă cu 2 asociați italieni), restul de 10% aflându-se în proprietatea unui cetățean maghiar.

La rândul lor, aceștia dobândiseră clădirea de la moștenitoarea dreptului de proprietate, Maria Luiza Ghiurcescu (persoană cu dublă cetățenie: italiană și română), căreia îi fusese retrocedat, prin restituire în natură, în anul 2003.

Pentru fiecare dintre aceste tranzacții, statul român a avut drept de preempțiune și a ales în mod voluntar, explicit și repetat să nu îl exercite”, a declarat Gabriel Pănoiu, într-un interviu din decembrie 2022, pentru clubantreprenor.ro.

După achiziție, au urmat mai mulți ani de luptă ferroce cu uriașul „animal” birocratic românesc, dar, în 2020, cei doi antreprenori au putut să demareze proiectul de readucere a hotelului la strălucirea de altădată.

Placa ce amintește seara istorică de la Hotelul Concordia, de acum 165 de ani - Foto: Facebook/Serban Sturdza

„La doi ani de la începerea lucrărilor, în prezent clădirea este consolidată și restaurată complet, de la subsol până la ultimul etaj. Fațadele sunt executate integral, învelitoare acoperiș, utilități – absolut toate fiind finalizate cu mare grijă.

Pentru executarea finisajelor interioare și a instalațiilor electrice și sanitare, am fost nevoiți să cerem prelungirea autorizației de construcție. A fost obținută pentru încă doi ani, pentru a putea reuși să finalizăm întregul proiect”, mai spunea Pănoiu, în interviul menționat.

Citește și: Cine a fost femeia care a salvat Unirea Principatelor Române? A murit de holeră la 40 de ani

Conform acestuia, destinația finală a istoricului imobil va coincide cu cea originală, adică de hotel/restaurant/cafenea și va purta numele de „GRAND HOTEL CONCORDIA BUCHAREST 1852”.

În decembrie 2022, Gabriel Pănoiu estima că „deschiderea oficială va avea loc în toamna anului 2023”, ceea ce nu s-a întâmplat.

Rămâne de văzut când își va putea primi din nou oaspeții Hotelul Concordia, așa cum a făcut-o și în seara de 23 ianuarie 1859, când aici s-a scris o pagină gloriosă din istoria țării noastre. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te