Fostul deputat moldovean Ilan Șor a sugerat că guvernul proeuropean din Chișinău ar putea folosi referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană ca bază pentru integrarea în România. Declarația a fost făcută marți seara pentru postul de televiziune rus Rossia-24.
Anterior, Moscova transmitea că o „unire” a Republicii Moldova cu România ar însemna „moartea” culturii moldovenești.
Pro-rușii din Moldova, avertisment pentru România: Referendumul pentru UE, un pretext pentru Unire
"Există scenariul ca, în cazul unui rezultat pozitiv la referendum, actualul regim prooccidental să încerce să facă totul pentru a găsi o formă juridică de unire cu România, pentru că aceasta va permite, în esență, să ocolească toate procedurile și să devină imediat membru al UE", a afirmat Șor, potrivit TASS.
După prăbușirea URSS, Republica Moldova și-a declarat independența, dar politicienii români consideră teritoriul drept parte a țării lor și promovează ideea unificării. Bucureștiul susține partidele politice din Chișinău care militează pentru politici de unificare, cu acordul tacit al guvernului moldovean.
Citește și: Rusia pune „tunurile” pe România și Moldova: Kremlinul: „Unificarea ar însemna "moartea" Moldovei”
Șeful Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova (SIS), Alexandru Musteață, a avertizat că Rusia intenționează să-l folosească pe Șor pentru a destabiliza situația din Republica Moldova în perspectiva alegerilor prezidențiale și parlamentare.
Citește și: VIDEO Rusia acuză: Trupe ucrainene sunt în Moldova și păzesc avioanele F-16 care vin din România
În 2023, Partidul lui Şor a fost scos în afara legii, însă la scurt acesta a creat o altă formaţiune "Ai Noştri", condus de persoane din anturajul oligarhului aflat în prezent la Moscova.
Referendumul privind aderarea la UE și revizuirea Constituției este prevăzut să aibă loc pe 20 octombrie 2024, iar autoritățile moldovene speră că acesta va confirma aspirațiile de integrare europeană ale țării.
Citește și: Transnistria cere ajutorul Rusiei pentru a se desprinde Republica Moldova
"Avem nevoie de unitate, avem nevoie de implicarea fiecărui partid, organizaţie civică, cetăţean, ca împreună sa garantăm pacea şi bunăstarea pentru moldoveni. Uniţi pentru Moldova Europeană vom reuşi să îndeplinim obiectivul nostru comun - ca moldovenii să trăiască în pace, demn şi liber într-o ţară europeană puternică", a a reacţionat preşedintele Maia Sandu la decizia Curţii Constituţionale într-o postare pe Facebook.