Ministrul de externe rus, Serghei Lavrov a lansat atacuri fără precedent la adresa conducerii românești de la Chișinău pe care a acuzat-o că vrea să unească Molodva cu România.
Reluarea lucrărilor în formatul de negocieri "5+2" privind reglementarea transnistreană va permite continuarea căutării unor soluții reciproc acceptabile, cu păstrarea integrității teritoriale a Republicii Moldova, însă conducerea română de la Chișinău încearcă să distrugă definitiv acest instrument. Acest lucru a fost declarat de ministrul rus de externe Serghei Lavrov la un forum diplomatic din Antalya.
Amenințare fără precedent a Rusiei. „Se vrea anexarea Moldovei la România! Folosesc metoda Ucrainei”
"Am făcut apel la regimul de la Chișinău, condus de cetățeni români care nu ascund faptul că vor să anexeze Republica Moldova la România, pentru ca acest regim să nu mai blocheze procesul de negociere", a spus el.
Conducerea transnistreană vorbește de mult timp despre acest lucru: formatul "5+2" a permis luarea în considerare a intereselor transnistrenilor în contextul păstrării integrității teritoriale a Republicii Moldova. Tocmai reluarea acestui format este cea pe care o solicită Transnistria, în timp ce conducerea română de la Chișinău încearcă să distrugă definitiv acest format", scrie TASS
De asemenea, ministrul de externe a atras atenția asupra faptului că "regimul care s-a instalat la Chișinău calcă pe urmele regimului de la Kiev, anulează tot ce este rusesc, discriminează limba rusă în toate sferele, iar împreună cu ucrainenii organizează și presiuni economice serioase asupra Transnistriei".
Ce vrea Transnistria?
Congresul convocat la Tiraspol a votat miercuri o rezoluţie în care susţine teza suveranităţii regiunii şi cere ajutor în acest sens, de la Moscova şi de la forurile internaţionale, inclusiv de la Uniunea Europeană, potrivit textului.
Citește și: Transnistria cere ajutorul Rusiei pentru a se desprinde Republica Moldova
Newsweek a scris și că Putin destabilizează Moldova. După Transnistria, Găgăuzia cere ajutorul Rusiei, ca în Donbas, Ucraina. Motivul, la fel ca și în cazul Transnistriei, urmează modelul Donbas din Ucraina.
Gîgăuzii invocă presiunea în creștere din partea Chișinăului, care practic paralizează economiile regionale.
Citește și: Putin destabilizează Moldova. După Transnistria, Găgăuzia cere ajutor Rusiei, ca în Donbas, Ucraina