EXCLUSIV Cu cât crește salariul fiecărui profesor pe baza ofertei guvernului. Simularea sindicatelor

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 02.06.2023 - 19:28
Cu cât cresc salariile profesorilor în funcție de vechime și grad. - Foto: Newsweek România

Sindicatele au făcut o simulare completă după ce guvernul a dat o ordonanță în care cea mai importantă prevedere o reprezintă creșterea salariilor cu 1.000 de lei brut. Creșterea salarilor este influențată de gradațiile de merit, numărul de elevi la clasă, orele de dirigenție.

SHARE

Sindicatele au făcut o simulare care arată cum vor crește salariile profesorilor în funcție de gradație, vechime, număr de elevi la clasă și orele de dirigenție. Creșterea este calculată pe baza Ordonanței dată de guvern privind creșterea salariilor. Din document reiese că cea mai mare creștere este de 983 de lei, iar cea mai mică, de 690 de lei. Newsweeek România a intrat în posesia documentului pe care îl publicăm mai jos.

Reamintim că guvernul a dat o Ordonanță de Urgență privind creșterea salariilor profesorilor, deși sindicatele au respins oferta.

Care a fost oferta guvernului

Salariile de bază ale lucrătorilor din sistemul de învăţământ cresc de la 1 iunie 2023, această majorare reprezentând un avans din creşterile salariale de care ar urma ca aceştia să beneficieze de la data de 1 ianuarie 2024, potrivit notei de fundamentare care însoţeşte proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru stabilirea unor măsuri privind salarizarea personalului din sistemul naţional de învăţământ de stat, publicată miercuri seara pe site-ul Ministerului Muncii.

"Începând cu data de 1 iunie 2023 se majorează salariile de bază: a) personalului didactic şi personalului didactic auxiliar din cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar şi instituţiilor de învăţământ superior cu suma 1.000 de lei brut pe fiecare funcţie; b) personalului nedidactic din cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar şi instituţiilor de învăţământ superior cu suma 400 de lei brut pe fiecare funcţie", se spune în document.

Citește și: Părinții au ajuns exasperați de greva profesorilor. ”Nu poți să tai aripile unei întregi generații”

Majorările se suportă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educaţiei, iar impactul financiar asupra bugetului general consolidat pentru anul curent se ridică la 2,168 miliarde de lei.

Sindicatele au respins oferta: cer creștere de 2.000 lei net

Sindicatele au intrat la negocierile cu guvernul cerând o indexare cu 25%. Cum indexarea cu 25% însemna doar o creștere de 600 de lei pentru profesorii debutanți, sindicatele au refăcut doleanțele. Sindicatele au cerut guvernului o creștere de 2.000 lei net. 

Citește și: Greva profesorilor continuă. Guvernul le-a majorat salariile cu 650 lei. Sindicaliștii cer triplu

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te