România nu știe câți profesori au murit de COVID. Sindicatele: Peste 35, câți au decedat în Ungaria

DE Petre Bădică | Actualizat: 05.03.2021 - 01:21
România nu știe câți profesori au murit de COVID / Inquam Photos / Casian Mitu

România nu are o evidență a profesorilor care au decedat în urma infectării cu coronavirus. La nivel național, cifrele nu pot fi nici măcar aproximate.

SHARE

Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş, Marin Popescu, a declarat că şapte angajaţi din sistemul de învăţământ au decedat în urma infectării cu virusul SARS-CoV-2, de la începutul pandemiei şi până în prezent, dintre aceştia patru fiind cadre didactice.
"Patru cadre didactice au decedat din cauza COVID-19 de la debutul pandemiei până în prezent. Dintre acestea, trei erau de la Liceul Tehnologic 'Cristofor Nako' din Sânnicolau Mare şi unul de la Liceul Teoretic din comuna Periam. De asemenea, doi angajaţi din rândul personalului auxiliar din Timişoara au decedat, de la Centrul pentru educaţie incluzivă 'Dumitru Ciumăgeanu' şi de la Colegiul Tehnic 'Emanuil Ungureanu'. A mai decedat şi un cadru nedidactic", a precizat Marin Popescu pentru Agerpres.

Citește și: Sergiu Moroianu, doctor MIT: Pandemia a amplificat frauda școlară. Copiatul începe din clasa a II-a

România nu are o evidență la un an de la debutul pandemiei

La nivel național, cifrele nu pot fi nici măcar aproximate. Surse din conducerea Ministerului Educației au spus, pentru Newsweek România, că nu există nicio evidență a profesorilor și personalului auxiliar decedați urmare a infectării cu COVID 19.

Contactați de Newsweek România, reprezentanții Sindicatului din învățământ „Spiru Haret” au admis că nu există o statistică completă.

„Numărul profesorilor decedați este mai mare de 35 (cât au fost anunțați în Ungaria n.red.), dar nu avem o centralizare. Au decedat profesori nu doar în Timiș, ci și în alte județe precum Olt, Sibiu sau Argeș. Este greu de precizat dacă îmbolnăvirea profesorilor s-a făcut în școală sau în afara instituției”, arată reprezentanții sindicatului.

Ministerul Educației publică, o dată pe săptămână situația epidemiologică din educație. Nu există cifre legate de numărul de profesori decedați de coronavirus.

418 cadre didactice, infectate

​„În perioada 23 februarie - 1 martie 2021, în sistemul național de învățământ preuniversitar s-au înregistrat:

405 infectări în rândul elevilor
418 infectări în rândul personalului didactic, didactic auxiliar și nedidactic
494 de clase/grupe au suspendat activitatea în perioada menționată.
Datele au fost colectate pe ultimele 7 zile, ultima zi de raportare fiind luni, 1 martie 2021”, arată ultima monitorizare a Ministerului Educației..

Sindicatele din Ungaria par să aibă o mai bună monitorizare. Reprezentanții acestor sindicate au precizat că „cel puțin 35 de cadre didactice au murit de coronavirus de la începutul pandemiei, dar cifra este, probabil, mult mai ridicată. Credem că o parte din aceste decese puteau fi evitate”, potrivit hungarytoday.hu

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te