Profesorii debutanți, 100 lei în plus la salariu. Veniturile dascălilor cresc, în medie, cu 150 lei

DE Petre Bădică | Actualizat: 18.08.2022 - 17:43
Cresc salariile profesorilor FOTO: PEXELS, Andrea Piacquadio

Salariile profesorilor ar urma să crească dar cu un procent de numai 4% din luna septembrie a acestui an. Veniturile dascălilor continuă să fie departe de ceea ce își doresc aceștia.

SHARE

Profesorii ar urma să primească 4% în plus la salariu, luna viitoare, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență inițiat de Ministerul Muncii și publicat pe site-ul oficial în transparență decizională.

Proiectul introduce o nouă exceptie la Legea salarizarii 153/2017, excepție prin care în loc să fie acordată creșterea salarială potrivit grilei prevăzute, pentru anul 2022, este acordat un procent de 25% din diferența între salariul prevazut în grilă și cel din decembrie 2021.
 
În cazul cadrelor didactice, creșterea reprezintă aproximativ 4% din salariul de bază”, arată portalinvatamant.ro.
 
"Prin exceptie de la prevederile alin. (1), pentru personalul didactic de predare, personalul didactic auxiliar, personalul didactic de conducere si personalul de indrumare si control din invatamant, incepand cu data de 1 ianuarie 2022 salariile de baza se majoreaza cu o patrime din diferenta dintre salariul de baza prevazut de Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru anul 2022 si cele din luna decembrie 2021", se arata in proiectul de OUG.

Creștere de un leu într-un an

Newsweek România a făcut o simulare pentru a vedea care va fi creșterea salarială a profesorilor.

Ultimul raport venit de la Institutul Național de Statistică oferă o situație clară a veniturilor din învățământ. 

În luna octombrie 2021, venitul mediu NET din învățământ era de 3.688 de lei. Este o creștere de numai un leu față de luna noiembrie 2020, când venitul mediu din învățământ era de 3.687 de lei.

O creștere de 4% înseamnă că salariul mediu în învățământ va ajunge la 3855 de lei, o creștere de 147 de lei.

Citește și: DOCUMENT Salariile profesorilor au crescut, în medie, cu un singur leu în ultimul an

La început de iulie, ministrul Cîmpeanu anunța: „începând cu ianuarie 2022, cel mai mic salariu al unui debutant, salariu net, este 2.597 de lei. Cu indemnizaţia de hrană Înclusă. Există plusuri care pot fi posibile, dacă ai acel spor de 10 la sută pentru dirigenţie, dacă eşti în mediul rural, în funcţie de zonă şi de gradul de izolare, poţi să mai aduagi un spor între 3 şi 20 la sută. Dacă trebuie să faci predare simultană, ai un alt spor între 7 şi 20 la sută, în funcţie de numărul de clase la care predai simultan, deci există şi aceste sporuri care se pot adăuga.

O creștere de 4% înseamnă că un profesor debutant va câștiga suma de 2.700 lei, o creștere cu 103 lei pe lună.

Citește și: 200 euro în plus la salariu pentru profesori. Mai bine ca în Ungaria, mult mai prost decât în Franța

Bulgarii, mai generoși cu profesorii


Nici Polonia nu oferă salarii foarte mari pentru profesorii debutanți: 3.000 de lei brut pentru profesorii debutanți cu contract. 

Salariul profesorului debutant a crescut în ianuarie 2021 la 1.260 BGN, (3.180 lei) anunța ministrul Educației din Bulgaria de la acea vreme Krassimir Valchev.

În 10 ani, salariul mediu al profesorului a crescut cu 400%. De la aproximativ 450 de leva în 2009, la 1750 (4.400 lei brut) în 2021, când va fi mai mare decât media națională de 1500 de leva. 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te