Finlanda are cea mai bună „școală” și zero medalii la Olimpiadă. România: 14 medalii, 50% analfabeți

DE Petre Bădică | Actualizat: 06.05.2023 - 11:27
Finlanda are cea mai bună „școală” și zero medalii la Olimpiadă. - Foto: Pexels

Anul care s-a încheiat a fost fantastic pentru România la olimpiadele internaționale, unde s-a clasat prima în Europa. În contrast, la testele PISA, care refectă nivelul mediu general de pregătire al elevilor, România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană.

SHARE

România este cea mai bine plasată țară din Europa în ceea ce privește numărul de medalii pe care elevii le-au obținut, în 2022, la olimpiadele școlare internaționale. La matematică și fizică suntem pe locul întâi ca număr de medalii, iar la informatică și la chimie în top 3. 

Citește și: România, cea mai bună din Europa la Olimpiadele Internaționale școlare: 7 medalii de aur și 7 argint

În total, elevii din România au obținut la cele patru discipline: matematică, informatică, fizică și chimie 7 medalii de aur și 7 de argint.

Jumătate dintre elevii din România pot citi dar nu pricpe însemnătatea a ceea ce citesc. Tot în România, 45% dintre elevi au fost identificați pe baza testelor PISA ca fiind analfabeți funcționali. Dacă punem la socoteală că abandonul școlar până la clasa a VIII-a este de minim 10%, rezultă 50% analfabeți.

În schimb, Finlanda este cea mai bine clasată țară la testele PISA, care măsoară cunoștințele elevilor. Finlanda nu are nicio medalie de aur sau de argint la olimpiadele internaționale. 

Avem elevi de top la Olimpiade

La Olimpiada Internațională de Fizică, România s-a aflat pe poziția a treia în lume după China și Coreea cu 4 medalii de aur și una de bronz. România a avut cele mai bune performanțe din Europa. România a devansat state precum SUA sau Germania. La Olimpiada Internațională de Chimie, România s-a clasat a doua obținând de două ori aurul, un argint și un bronz. În Europa, doar Turcia a avut performanțe mai bune.
În cadrul testelor PISA, elevii au fost testați și la materia numită generic „științe”. Ne-am descurcat foarte slab. Din UE, România a întrecut Bulgaria cu doar 2 puncte diferență (426 vs 424). În felul acesta am fost penultimii din UE. Elevii din România se află la nivelul celor din Uruguay și Costa Rica. Croația, spre exemplu, ne depășește, la științe, cu peste 40 de puncte. 

Cei mai buni la științe la testele PISA sunt în Europa: Estonia, Finlanda, Slovenia, Germania, Olanda, Suedia.

În schimb, aceste state au rezultatele la olimpiadele internaționale de științe mult sub noi. În timp ce România a strâns la Olimpiadele Internațională de fizică și chimie un total de 6 medalii de aur, una de argint și 2 de bronz, statele de mai sus se pot lăuda cu:

Olimpiada Vs Testare PISA

România: 426 de puncte la testarea PISA a elevilor. Locul 55 în lume, locul 26 în UE  / Fizică:  4 medalii de aur și una de bronz (locul 1 în Europa). Chimie: 2 medalii de aur, un argint, un bronz. (locul 2 în Europa)
Estonia : 530 de puncte la testarea PISA a elevilor. Locul 1 în UE  / Fizică:  3 medalii de bronz. Chimie: 3 medalii de bronz. la matematică, Finlanda a obținut două medalii de bronz, iar la matematică una de bronz.
Finlanda - 522 de puncte la testarea PISA a elevilor. Locul 2 în UE. Fizică:  zero medalii. Chimie: o medalie de bronz. Matematică - o medalie de bronz. Informatică: două medalii de bronz. Finlanda, țara cu cea mai bună școală are doar 4 medalii de bronz.
Germania - 503 puncte la testarea PISA a elevilor. Locul 3 în UE. Fizică:  2 medalii de aur una de argint, două de bronz. Chimie: Două medalii argint, două de bronz.
Olanda - 500 la testarea PISA a elevilor. Locul 4 în UE. Fizică: Un argint. Chimie: medalie de bronz.
Suedia - 499 puncte la testarea PISA a elevilor. Locul 5 în UE. Fizică:  Două medalii de bronz. Chimie: medalie de argint.

Foarte slabi la testele PISA

Clasarea de excepție la Olimpiadele Internaționale nu se regăsește în rezultale evaluării PISA din 2018. Comparativ cu ciclul anterior de testare, media internațională a înregistrat o ușoară scădere în România: citire/lectură - 428 (față de 434 în 2015),  matematică - 430 (față de 444, în 2015) și științe - 426 (față de 435). 

Citește și: Alungat din România de un primar, Leonard Doroftei a produs primul campion la box pentru Canada

Potrivit rezultatelor PISA, aproximativ 45% dintre elevii din România s-au situat la nivelul 2 de competență sau la un nivel inferior acestuia, ceea ce înseamnă că nu recunosc explicația corectă a unui fenomen științific familiar și nu pot utiliza cunoștințele lor pentru a evalua dacă anumite date pot fundamenta o anumită concluzie.
Aproximativ 1% dintre elevi au obținut performanțe foarte bune (nivelul 5 sau 6) la științe - pot aplica în mod autonom și creativ cunoștințele lor din domeniul științelor într-o varietate de situații, inclusiv în situații nefamiliare.

Locul 1 la Olimpiada de matematică

Matematicieni, dar numai de elită România este clasată a cincea în lume din punct de vedere al medaliilor câștigate la Olimpiada de matematică din anul 2022. România este prima în Europa cu un număr de 6 medalii câștigate din care două sunt de aur și 4 de argint.

La testarea PISA, România s-a clasat, la matematică, ultima din Uniunea Europeană, fiind întrecută și de Bulgaria (436 de punte, locul 49).  România e pe locul 52 din 79. Scorul obținut a fost de 430 de puncte, plasându-ne în apropiere de Malaezia, Albania, Bulgaria, Emiratele Arabe Unite, Brunei Darussalam, Moldova, Azerbaijan, Thailanda.

Pe baza rezultatelor la testele PISA de la matematică s-a concluzionat că 45% dintre elevi s-au situat la nivelul 2 de competență sau la un nivel inferior acestuia, ceea ce înseamnă că nu pot recunoaște și interpreta fără sprijin cum poate fi reprezentată matematic o situație simplă (de exemplu, compararea distanței pe două rute alternative sau exprimarea prețului unui produs în diferite monede). În medie, în țările membre OECD, ponderea elevilor aflați la nivelul 2 sau la un nivel inferior al competențelor matematice a fost de 24%. 

Ce înseamnă testarea PISA

România a participat la Programul pentru Evaluarea Internațională a Elevilor – PISA 2018, dezvoltat de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltarte Economică (OECD). Elevii de 15 ani au dat în luna aprilie 2018 un test de două ore, pe hârtie, la fel ca in alte 7 state, celalte 72 de țări care au participat la PISA 2018 susținând testul pe calculator, potrivit informațiilor obținute de Edupedu.ro. Apoi elevii au completat și un chestionar de 30-45 de minute, la fel și profesorii. Eșantionarea a fost făcută științific, participând la teste peste 5 mii de elevi de 15 ani din clasele a VII-a, a VIII-a și majoritatea din clasa a IX-a, din peste 180 de școli.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te