Nicolae Zamfir, directorul „laserului de la Măgurele”, a fost demis. Managementul său era criticat

DE Petre Bădică | Actualizat: 14.08.2020 - 20:26

„O zi istorică pentru cercetarea științifică din România, dupa o luptă lungă a fost demis ayatollahul de la Măgurele", au comunicat sindicaliștii vineri. Ministrul Educației, Monica Anisie, nu a răspuns apelurilor Newsweek România pentru a confirma, oficial, informația.

SHARE

„O zi istorica pentru cercetarea stiintifica din Romania, dupa o lupta lunga a fost demis ayatollahul de la Magurele, Nicolae Zamfir, din functia de director general al IFIN-HH.
Ii felicitam pe colegii din IFIN-HH care au stat drepti in fata terorii instaurate de Zamfir, il felicitam pe cei care au fost in primele randuri ale acestei lupte.
14 august este ziua in care autoritatile au intors armele impotriva imposturii si terorii, doamna Anisie a scris astazi o pagina importanta a istoriei cercetarii stiintifice romanesti si a facut primul pas pentru reintoarcerea in Europa.
Il felicitam si pe noul director general interimar Nicolae Marginean pentru curajul pe care il are acum cand soarta IFIN-HH este in joc. Federatia va sprijini IFIN-HH sa isi recastige locul pe care il merita in randul INCD-urilor si in Europa.
Solidaritate si curaj!”, a scris Federația Sindicală Hermes.

 

Știrea a fost confirmată pentru Newsweek România de vicepreședintele Federației, George Epurescu, doctor în fizică, cercetător științific la Institutul National pentru Fizica Laserilor, Plasmei si Radiatiei din Bucuresti (Magurele). Are numeroase lucrari de specialitate publicate

Un director contestat

Newsweek România a scris că lumea științifică s-a împărțit în două tabere. Una îl susține pe fostul manager al „laserului de la Măgurele”. Contestatarii acuză faptul că Nicolae Zamfir a depășit vârsta legală și, pe de altă parte, proiectul de la Măgurele nu va mai beneficia de fonduri europene.

Extreme Light Infrastructure (ELI) este un proiect pentru investigarea interacțiilor lumină-materie la cele mai mari intensități și are drept scop construirea câtorva dintre cele mai puternice lasere din lume. S-a decis ca instalațiile să fie implementare în Republica Cehă, Ungaria și România.

Baza din România a proiectului poartă numele Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP). Este cunoscut drept „laserul de la Măgurele”.

ELI Delivery Consortium a anunțat pe 14 mai că infrastructurile de cercetare din Ungaria și Cehia – care au primit în 2012 alături de România finanțare din partea Comisiei Europene pentru a demara proiectul paneuropean de cercetare Extreme Light Infrastructure (ELI) – au depus la Bruxelles, fără România, proiectul formării unui Consorțiu European de Infrastructură de Cercetare (ERIC).

România a reacționat și a spus că eliminarea României va duce la rezultate științifice inferioare. Managementul proiectului de la Măgurele condus de Nicolae Zamfir acuză de minciună, de acțiuni nejustificate legal și etic Asociația ELI Delivery Consortium (ELI DC) – fondată în 2013 cu scopul de a susține implementarea coordonată a celor 3 instalații de cercetare din România, Cehia și Ungaria.


 Valoarea investiției este de 300 milioane euro.

Citește și: Război de 300 milioane de euro între cercetători

Zamfir dă Newsweek în judecată

Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară – Horia Hulubei a chemat Newsweek România în instanță. Șefii „laserului” cer Newsweek România să retragă un articol care conține un comunicat de presă critic la adresa lui Nicolae Zamfir.

Șefii „laserului de la Măgurele” cer Newsweek România să retragă un articol care conține un comunicat de presă critic la adresa lui Nicolae Zamfir, managerul institutului.

Institutul de Fizică Nucleară de la Măgurele a deschis o acțiune la Tribunalul București împotriva Newsweek România pe data de 4 iunie 2020. Termenul de judecată este 8 septembrie 2020.

Institutul de la Măgurele, condus de managerul Nicolae Zamfir, cere ca de pe site-ul www.newsweek.ro să fie îndepărtat un articol de presă. În articolul pe care îl puteți citi AICI, Newsweek România preia comunicatul organizației sindicale Hermes și, implicit, acuzațiile care i se aduc lui Nicolae Zamfir. În articol, Newsweek România a prezentat contextul în care apar acuzațiile.

Ce vrea managerul Zamfir

Institutul de Fizică Nucleară de la Măgurele cere emiterea unei ordonanțe președențiale prin care articolul să fie șters de pe site-ul revistei Newsweek România (www.newsweek.ro).

Comunicatul care l-a deranjat pe Nicolae Zamfir aparține Federației Hermes și în el sunt trecute „neregulile din activitatea d-lui Nicolae-Victor Zamfir care sunt nenumărate”.

Deranjat de comunicat, Nicolae Zamfir a pus instituția pe care o conduce să ceară:

„Emiterea unei ordonanțe președențiale, fără citarea părților și fără trecerea vreunui termen prin care vă solicităm să dispuneți:

Obligația pârâților (printre care Federația Hermes, Sindicatul I.N.F.L.P.R „Radiația” și Newsweek România n.red) la încetarea temporară a publicării și a oricărei utilizări publice pe site-urile proprii, prin orice mijloc de comunicare publică deținut/operat de pârâți, prin orice mijloc de presă, prin Internet, prin orice website, inclusiv prin aplicații pentru telefoane mobile și rețele sociale, a articolelor și interviurilor ce fac obiectul prezentei cauze conținând afirmații defăimătoare de natură a încălca drepturile personale nepatrimoniale aparținând

Institututului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară – Horia Hulubei (IFIN - NH)”.

Citește și: Nicolae Zamfir cheamă Newsweek în instanță

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te