EXCLUSIV Profesorii amenință că îngheață anul școlar dacă nu își primesc salariile pe luna mai

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 31.05.2023 - 16:40
Profesorii nu se grăbesc să încheie greva FOTO: FSLI

Profesorii care au participat la proteste vor primi salariul integral pe luna mai . Aceasta este decizia luată în școlile din România după ce sindicatele au amenințat că dacă nu se vor plăti drepturile salariale nu vor fi încheiate mediile.

SHARE

Profesorii care au participat la proteste vor primi salariile integral pe luna mai, fie că au avut sau nu contractul de muncă suspendat. 

Ceilalți profesori, care au ales să nu facă grevă au rămas să își facă orele de curs și au fost nevoiți să le pună absențe elevilor care nu veneau la cursurile lor. Sunt copii care nu au mers la școală din simplul motiv că cele mai multe ore erau ale profesorilor aflați în grevă.

Profesorii care au făcut grevă primesc salariul integral pe luna mai sau îngheață anul școlar

În multe școli din România, profesorii au primit pe grupuri mesajul că cei care au participat la grevă vor primi salariul integral pe luna mai. 

Newsweek a obținut un mesaj primit de mai mulți profesori pe un chat.

”Conform Notificării transmisă de FSLI pe 22.05 2023, greva din învățământ s-a declanșat pe termen nelimitat, până la rezolvarea revendicărilor. 

După încetarea grevei se vor negocia termenii încheierii acestei greve: ori se taie salariile și nu se încheie situația școlară, adică îngheață anul școlar, ori se prelungește anul scolar, se recuperează materia, se încheie situația școlară și se încheie anul școlar conform legii.

În această ultimă situație, salariile se plătesc integral. 

Din acest motiv, plata pe luna mai se face integral, urmând că orice reținere, dacă este cazul, să se facă după închiderea grevei și negocierea  termenilor de încetare a acesteia”, a fost mesajul transmis.

Citește și: Cum sunt afectați de greva profesorilor elevii care vor să meargă la Harvard, Cambridge ori Sorbona

De teama că este posibil ca profesorii să nu încheie situația elevilor, mulți directori au decis să le plătească salariile integral pe luna mai. 

Ce promite guvernul

După 8 zile de grevă aprofesorilor, Guvernul a anunțat va adopta, joi, prin ordonanţă de urgenţă, creşterea salariilor prevăzute în legea 153/2017 cu 1.000 lei brut lunar, care reprezintă pentru personalul didactic un avans din creşterea pe viitoarea grilă, care se va regăsi in viitoarea lege de salarizare, care va fi aplicabilă de la 1 ianuarie 2024.

Personalul didactic va primi în plus 400 de lei brut lunar. Decizia vine în urma discuţiile pe care le-au avut premierul Nicolae Ciucă, preşedintele Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu şi ministrul Educaţiei Ligia Deca, miercuri la Palatul Victoria, cu liderii sindicatelor din educaţie, pentru a dialoga pe tema revendicărilor acestora.

Citește și: Guvernul oferă profesorilor 645 lei net la salariu. Pentru profesorii cu vechime creșterea e de 14%
 
„În noua grila de salarizare, salariul profesorului debutant/asistent universitar se va raporta la salariul mediu brut din economie şi va reprezenta punctul de referinţă al grilei de salarizare din educatie. Majorările salariale potrivit noii grile se vor face etapizat, în maxim trei ani de la intrarea în vigoare a noii legi a salarizării, prima tranşă reprezentând 40 la sută din valoarea totală a majorărilor”, mai arată comunicatul de presă al guvernului. 
 
Miercuri, preşedintele Klaus Iohannis le-a solicitat liderilor coaliţiei, în cadrul întâlnirii de la Palatul Cotroceni, să prezinte public, în cel mai scurt timp posibil, concluziile negocierilor cu sindicatele şi măsurile pe care Guvernul le poate adopta astfel încât anul şcolar să fie încheiat în bune condiţii, iar calendarul susţinerii examenelor naţionale să nu fie afectat.

Urmărește-ne pe Google News

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te