Cale liberă pentru COVID 19. Doar 15% din școli modernizate prin programul inițiat de Dragnea

DE Petre Bădică | Actualizat: 27.04.2020 - 11:31

Modernizarea școlilor din România ar fi dat posibilitatea respectării în mai mare măsură a condițiilor drastice de igienă care se impun în cazul în care unitățile de învățământ s-ar deschide în timpul epidemiei de COVID 19.

SHARE

În guvernarea Dragnea – Dăncilă, doar 15% din unitățile de învățământ propuse au fost modernizate. În perioada 2017 -2020 prin PNDL, program inventat de Liviu Dragnea pe când era ministru al Dezvoltării, s-au modernizat numai 213 de unități de învățământ din 1.401 de obiective propuse.

Astfel, situația este dezastruoasă nu doar în școlile cu toalete în fundul curții care nu și-au găsit rezolvarea.

Probleme foarte mari vor fi în alte sute de școli, creșe și grădinițe care ar fi trebuit modernizate prin Programul Național de Dezvoltare Locală. Și unde lucrările fie nu au început, fie nu au fost terminate.

Ce își propune

Potrivit unei informări oficiale, cea de-a doua etapă a PNLD finanțează 9.500 de obiective de investiții, dintre care 2.500 de creșe și grădinițe, 2.000 de școli și 5.000 de alte obiective (din toate domeniile eligibile). Pentru aceste investiții sunt alocate fonduri în valoare de 30 de miliarde de lei credite de angajament, potrivit informării oficiale. Fondurile sunt alocate de la buget prin Ministerul Dezvoltării.

Stadiul de implementare pentru Perioada 2017 – 2020 este mediocru în ceea ce privește modernizarea școlilor: 15%

Unități de învățământ:

Număr obiective de investiții propuse: 601. Număr de obiective recepționate – 104. Procent de realizări: 16%.

Unități de învățământ fără autorizații de funcționare:

Număr obiective de investiții propuse: 800. Număr de obiective recepționate – 109. Procent de realizări: 13%.

Crese și grădinițe:

Număr de obiective de investiții propuse: 860. Număr de obiective recepționate: 85. Procent de realizări: 10%

 

Dragnea, tatăl PNDL

„Se vorbea despre Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL)… Eu l-am inventat, împreună cu Sevil Shhaideh. E lucrat împreună cu colegii primari, președinți de consilii județene, parlamentari, miniștri. S-a născut foarte greu acest program, care este cel mai amplu proiect de dezvoltare locală cel puțin de la Revoluție încoace, cel mai curajos, cel mai complex“, declara Liviu Dargnea, în martie 2019, într-un discurs electoral.

PNDL reprezintă și un mijloc prin care unii primari sunt recompensați pentru rezultatele bune obținute în alegeri. Potrivit unei analize Newsweek realizate anul trecut, în primele zece județe care au primit cei mai mulți bani prin PNDL se regăsesc doar județe unde PSD a obținut peste 50% din voturi la alegerile din decembrie 2016.

Primul județ din Transilvania în topul banilor primiți prin PNDL este Sălaj (abia locul 17). Harghita sau Covasna, județe anti-PSD, primesc jumătate din sumele alocate pentru Vaslui sau Teleorman.

Citește și: Dragnea discriminează primarii care nu îl votează

Ce vrea Programul

„PNDL are ca obiectiv general echiparea unităţilor administrativ-teritoriale (județe, localităţi - n.red.) cu toate dotările tehnico-edilitare, de infrastructură educaţională, de sănătate şi de mediu, sportivă, social-culturală şi turistică, administrativă şi de acces la căile de comunicaţie“, se arată într-un răspuns al Ministerului Dezvoltării pentru Newsweek România. Banii sunt dați de la bugetul național pentru diverse proiecte locale precum: drumuri, spitale, școli, canalizare etc.
 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te