Andronescu a promis și în 2012 că va eradica fenomenul școlilor cu toaletă în curte

DE Petre Bădică | Actualizat: 16.05.2019 - 14:49
Foto Inquam Photos/Alberto Groșescu

Ecaterina Andronescu a mai fost supărată pe starea deplorabilă a unităților de învățământ și în mandatul anterior de ministru al Educației.

SHARE

Ministrul Educaţiei Naţionale, Ecaterina Andronescu, a declarat că, în acest an, se va rezolva problema şcolilor care mai au toaletele în curte sau neconforme, fiind alocată de la buget suma de 65 de milioane de lei, care va merge către primării.

Banii vin de la buget

„Vom trimite banii la inspectorate şi prin inspectorate la primării. Patrimoniul şcolilor este la primării şi primăria este singura structură administrativă care poate să facă investiţii în şcoală", a declarat ministrul. Andronescu a mai promis eradicarea aceste probleme și în mandatul său precedent de ministru al Educației.

În 2012, Andronescu a vizitat o școală din localitatea mehedințeană Jirov, veche de o sută de ani, fără apă, cu toaleta în curte și cu încălzire la sobă, ea refuzând buchetul de flori dat de directorul unității. Lăsați florile. Aveți o școală de îmi vine să plâng! Uitați cum este școala, sunt foarte supărată!”, a spus Ecaterina Andronescu, în 2012, citată de Știrile Pro TV. Directorul școlii, Ion Dumitrache, a afirmat, atunci, că a cerut fonduri de la minister în mai multe rânduri în ultimii ani pentru terminarea lucrărilor la un nou corp de clădire pentru școală din Jirov, însă nu a primit niciun ban. Întoarsă la București, Andronescu a promis că va rezolva problema.

Urmare a acestei stări de fapt, ministrul de atujnci a Educaţiei, aceeași Ecaterina Andronescu, anunța, pe 5 septembrie 2012, că Guvernul va aloca 25 de milioane de lei pentru şcolile care au "urgenţe majore".

Cum au intrat 1.000 de școli la apă

Te-ai fi așteptat ca numărul școlilor cu toaletă în fundul curții să scadă mai ales că PSD a rămas de atunci la putere. În plus, suma promisă atunci de Andronescu reprezintă mai mult de o treime din fondurile pe care ministrul le consideră, azi, suficiente pentru a nu mai există școli cu toalete în fundul curții. Dar lucrurile au avut un efect contrar, starea școlilor din mediul rural devenind mai deplorabilă.

Anul trecut, fostul ministru Liviu Pop, a anunțat că mai sunt 2.400 de școli cu toaleta în fundul curții. Fără explicații, cifrele au intrat la apă. În ianuarie, Andronescu anunța că mai există 1.460 de școli cu toaleta în curte, fără să poată preciza cum a soluționat problemele pentru cele 1.000 de școli care apăreau statistica lui Liviu Pop.  

Ministerul Educației contrazice tot

În aprilie anul acesta, Ministerul Educației a oferit alte cifre: 1.180 de școli au în continuare toaletă în curte sau care „sunt dotate necorespunzător”. „În 2017, 2.219 școli funcționau fără toalete moderne. Dintre ele, 730 au fost modernizate, prin Programul Național de Dezvoltare I și II și prin fonduri de la Ministerul de Finanțe. În 2018, au mai rămas 1.489 de școli cu toalete în curte, iar pentru 309, „situația a fost remediată”, susține MEN, într-un comunicat remis redacției. 

Programul Național de Dezvoltare Locală nu recunoaște cifrele Ministerului. Potrivit PNDL, în domeniul „școli” număr obiective propuse au fost 584, finalizate - 28. Procent realizări: 5%.          

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te