VIDEO ANRE nu este pregătită să verifice plățile pentru compensarea facturilor la energie

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 12.11.2021 - 16:56
ANRE nu este pregătită să verifice plățile pentru compensarea facturilor la energie. Foto: electro-cons.ro

ANRE nu e pregătită să facă verificările plăților care se vor face prin legea privind compensarea facturilor la energie electrică și gaze naturale în sezonul rece, menită să refucă costurile cu energia pentru populație.

SHARE

Legea privind compensarea facturilor la energie electrică și gaze naturale în sezonul rece prevede că, până pe 31 decembrie 2022, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) va trebui să verifice corectitudinea întocmirii situațiilor de plată de către furnizori într-un eșantion de minimum 2%. 

„Legea 259 este principalul subiect de dezbătut în domeniul energetic. Vine cu o serie de soluții pentru mai multe categorii de consumatori, mare parte dintre cei casnici, pentru energie electrică și gaze naturale.

Pe lângă ministerele implicate, Energiei, Finanțelor și Muncii, un rol în aplicarea corectă al legii va avea și ANRE. Acea verificare a cel puțin 2% din facturile compensate emise de furnizorii de energie electrică și gaze până la finalul anului 2022. 

În acest moment, ANRE nu e pregătită să facă verificările. E o lege publicată de mai puțin de două săptămâni. Dar nu trebuie făcute mâine, ci anul viitor. Și le vom face după ce vom primi datele de la Ministerul Muncii, prin ANEPIS, care va face compensările”, a declarat Zoltan Nagy-Bege, vicepreședinte ANRE, la #2021 Summit de energie, organizat de Newsweek România.

Citește și: Primele gaze din Marea Neagră ajung în România anul viitor. Marele zăcământ, exploatat abia în 2026

Zoltan Nagy-Bege a meționat că verificarea plăților reprezintă o activitate laborioasă. 

„Singura soluție, în era digitalizării, nu va fi să luăm facturile una câte una și să le verificăm manual. Vom achiziționa un soft anul viitor, care ne va permite să facem verificările, pentru a acea certitudinea că plățile sunt corecte și greșelile vor fi îndreptate. Vom demara procedura de licitație la începutul anului”, a precizat vicepreședintele ANRE.

Citește și: VIDEO Ministrul Energiei: Doar iarna aceasta va fi energia scumpă. La anul vor fi ieftiniri

Softul va permite identificarea facturilor incorecte, dar Zoltan Nagy-Bege spune că erorile vor fi îndreptate, fără alte consecințe. 

Bonusul plătit degeaba de populație. 

Din 2011, populația plătește o „taxă” de cogenerarea de înaltă eficiență pentru fiecare kWh consumat, cu scopul finanțării construcției de noi care să aibă o eficiență superioară și astfel să ajungă să producă energie electrica și termică mult mai ieftină în viitor.

În realitate, s-au construit foarte puține facilități noi în ultimii 10 ani. Recunoaște și Zoltan Nagy-Bege, vicepreședinte ANRE, la #2021 Summit de energie, organizat de Newsweek România.

„Schema de bonus pentru cogenerare a fost aprobată în 2010, de Comisia Europeană, și se aplică din 2011, anul acesta fiind ultimul în care se mai folosește această bonusare.

Intenția sau rolul unei scheme de sprijin este să ajute și să atragă investiții. Dar, spre deosebire de schema de sprijin prin certificate versi, cea de cogenerare nu a fost suficient de generoasă pentru a atrage investiții noi. Căci rolul său a fost și pentru a menține în funcțiune zeci de unități de energie electrică și termică în cogenerare, de care depindea încălzirea centralizată în orașele mari.

De exemplu, prin certificate verzi, s-au construit facilități pentru peste 5.000 de megawați noi. La schema de bonus, au apărut câteva sute de megawați noi”, a explicat Zoltan Nagy-Bege.

Citește și: VIDEO Cristina Prună: Comisiile de anchetă din Parlament nu prea ajung la concluzii. Raport uitat

Schema de bonusare prin cogenerare a fost susținută de consumatorii de energie electrică, printr-o contribuție care a fost majorată de la 1 noiembrie, de la 17 lei pe megawat oră la 25 de lei, o creștere de 40%. 

Totuși, în prețul final, ponderea sa e de doar 2-3% dintr-o factură. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te