VIDEO Ministrul Energiei: Doar iarna aceasta va fi energia scumpă. La anul vor fi ieftiniri

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 11.11.2021 - 23:58
Ministrul Energiei: Doar iarna aceasta va fi energia scumpă. La anul vor fi ieftiniri

Prețurile la energie electrică și gaze naturale vor scădea abia din aprilie anul viitor. Dar nu vor mai reveni prea curând la nivelul din 2020, a spus Virgil Popescu la #2021 Summit de energie, organizat de Newsweek România.

SHARE

Legea privind compensarea facturilor la energie electrică și gaze naturale în sezonul rece, intrată în vigoare la finalul lunii octombrie și care e menită să protejeze populația de creșterea prețurilor, își îndeplinește în acest moment scopul pentru care a fost adoptată, dar va fi evaluată în ianuarie și, dacă e cazul, va fi îmbunătățită, a declarat ministrul interimar al Energiei, Virgil Popescu, la #2021 Summit de energie, organizat de Newsweek România.

„Eu cred că am scos o lege bună, dar care, desigur, poate fi îmbunătățită. Vom face o evaluare în ianuarie, după două luni de funcționare. Îmi doresc să fie aplicată, românii să fie protejați din punct de vedere al prețului la energie, iar furnizorii și lanțul de aprovizionare și distribuție să-și primească banii. Sunt convins că nu vor fi probleme cu plățile. Apoi, în ianuarie analizăm, să vedem dacă mai e nevoie să atenuăm șocurile”, a menționat ministrul Energiei.

Evaluarea de la începutul anului viitor va fi necesară deoarece, crede Virgil Popescu, în lunile următoare, prețul la energie electrică și gaze naturale va scădea, explozia actuală fiind una de moment, creată de factori economici, dar și de jocuri politice internaționale. 

„Prețul marginal al energiei electrice a fost dat de prețul la gaze naturale, care a crescut foarte mult. A fost un joc al Rusiei, prin Gazprom, pentru a forța Germania și UE să dea drumul mai repede la conducta Nord Stream 2.

Se adaugă revenirea din pandemie și creșterea consumului în zona asiatică, reducerea tranzitului prin Ucraina, nesuplimentarea livrărilor de gaze naturale de către Gazprom pentru clienții tradiționali din Europa.

Toate au determinat aceste creșteri ale prețului gazului natural, apoi la creșterea prețului energiei electrice produse cu gaz peste prețul celei obținute cu cărbune. Energia produsă cu gaz a devenit mai scumpă și a tras toată piața în sus.

Dar prin aprilie, prețul gazului natural va scădea. Am văzut deja pe bursă contractele pentru vara și iarna viitoare, cu prețuri la jumătate decât cele de azi. Acest lucru va duce la o revenire a prețului marginal la energie electrică. Va fi ușor mai ieftină decât în acest moment”, a precizat Virgil Popescu, la #2021 Summit de energie, organizat de Newsweek România.

Nu vor mai exista prețuri ca în 2020

Ministrul Energiei afirmă că senzația că prețurile „au explodat” la un nivel exagerat este dată și de o comparație făcută greșit, cu nivelul din iarna 2020, când încă erau restricții importante în toată lumea, din cauza pandemiei. 

„Nu vom mai avea prea curând prețuri ca cele de anul trecut. Noi comparăm, atât la gaze naturale, cât și la energie electrică, cu 2020, un an cu lockdown, cu scădere de consum și de prețuri, atât la țiței, cât și la gaze naturale. Nu vor mai ajunge prețurile la acel nivel”, a explicat demnitarul. 

Până la scăderea prețurilor, estimată pentru anul viitor, Virgil Popescu a precizat că Guvernul caută noi soluții pentru ajutorarea consumatorilor, fie că e vorba de companii mari, mici sau de consumatori casnici.

„Lucrăm la prelungirea scheme de ajutor pentru  marii consumatori de energie, aprobată din 2019. A expirat anul acesta, dar trimitem la Comisia Europeană, pentru că marii consumatori înseamă multe locuri de muncă.

Gândim și scheme de ajutor pentru întreprinderi mici și mijlocii”, a afirmat ministrul interimar al Energiei, Virgil Popescu, la #2021 Summit de energie, organizat de Newsweek România.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te