Primele gaze din Marea Neagră ajung în România anul viitor. Marele zăcământ, exploatat abia în 2026

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 13.11.2021 - 20:55
Primele gaze din Marea Neagră ajung în România anul viitor. Marele zăcământ, exploatat abia în 2026. Foto Inquam Photos/Adel Al-Haddad

Legea offshore, adoptată de PSD, în perioada Dragnea, a blocat investițiile în exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră. România are zăcăminte mari în larg, dar abia de anul viitor acestea vor ajunge pe țărm.

SHARE

Primele gaze din Marea Neagră vor intra în sistemul național de transport în prima parte a anului viitor. Cei de la Black Sea Oil and Gas (BSOG) sunt aproape de final, a declarat ministrul interimar al Energiei, Virgil Popescu, la #2021 Summit de energie, organizat de Newsweek România.

„E adevărat că e un zăcământ mai mic, dar cel puțin în primii ani vor fi extrași circa 1 miliard de metri cubi anual. Vom avea gaze pe zăcământul Aurora-Doina probabil în primăvara anului viitor.

La cel mai mare zăcământ, Neptun Deep, Romgaz a finalizat tranzacția cu Exxon, a fost aprobată în Consiliul de Administrație, urmează aprobarea în Adunarea Generală a Acționarilor, care e deja convocată. 

Citește și: Acord între Romgaz şi ExxonMobil pentru gazele din Marea Neagră

Sper ca decizia de investiții în Neptum Deep să fie luată maxim în prima jumătate a anului 2022, pentru că gazele de mare Neagră trebuie să intre în sistemul național de transport.

Eu am estimat că în 2026 vor intra gazele din acel zăcământ mare din Marea Neagră”, a menționat ministrul Energiei.

Citește și: VIDEO Ministrul Energiei: Doar iarna aceasta va fi energia scumpă. La anul vor fi ieftiniri

Legea offshore trebuie schimbată

Exploatarea gazelor din Marea Neagră trebuia să înceapă cu mulți ani înainte. Doar că, în 2018, Guvernul PSD a adopta legea off-shore într-o formă care a făcut ca acele companii interesate au oprit investițiile. De altfel, modficarea legii off-shore rămâne o solicitare a acestora. 

Citește și: Marea Neagră are gaze. Degeaba. Resursele, greu de extras din cauza politicii și a costurilor

„Între timp, operatorii din piață doresc modificarea legii offshore. Nu se poate face decât prin Parlament. Am discutat azi cu PSD, UDMR și minorități, cu privire la programul de guvernare pe energie, și ne dorim împreună să modificăm legea offshore până la sfârșitul acestui an. 

De săptămâna viitoare deja discutăm pe această lege în Parlament, extrem de importantă. Aștept să se alăture și USR, și AUR, pentru că este un proiect național, foarte mare și important pentru țară.

Scoaterea zăcămintelor din Marea Neagră nu trebuie să fie o chestiune politică, căci este un proiect național. Impactul pe care îl va avea pentru România extragerea gazelor va avea un impact imens”, a menționat ministrul interimar al Energiei, Virgil Popescu, la #2021 Summit de energie, organizat de Newsweek România.

Citește și: VIDEO Cristina Prună: Comisiile de anchetă din Parlament nu prea ajung la concluzii. Raport uitat

______________________________

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te