Un leu din trei provine din evaziunea fiscală. Suntem în topul UE, ca economie subterană

DE Florin Budescu | Actualizat: 03.10.2023 - 09:56
Un leu din trei provine din evaziunea fiscală - Foto: unsplash/Elisa Photography

Un leu din trei care circulă în România este din evaziune fiscală. Analiştii financiari estimează că în perioada următoare economia subterană va creşte. Este efectul majorării taxelor şi impozitelor. Cresc taxele şi impozite, înfloreşte economia neagră.

SHARE

Acesta îi va încuraja pe unii să apeleze la servicii şi să cumpere bunuri de pe piaţa neagră. În primele opt luni ale acestui an, statul a recuperat la buget peste 5 miliarde de lei, ceea ce înseamnă mai mult de 10% din deficitul bugetar.

Să luăm un exemplu simplu: o femeie are nevoie să se întreţină, face diverse tratamente legate de frumuseţea ei.

Un leu din trei provine din evaziunea fiscală

La fiecare 3 săptămâni, o femeie plăteşte pe întreţinerea genelor ei cel puţin 150 de lei. Este cu 30% mai mult decât anul trecut. Dar salariul ei nu a crescut.

Aşa că este nevoită să mai renunţe la unele servicii, pentru care ar plăti tot cu 30% mai mult. Pentru extensiile de gene, tot se va duce la un salon, iar pentru manichiură de asemenea.

Are nevoie să-şi tundă bretonul o dată la două săptămâni. Dar nu va mai merge de două ori pe lună, să achite câte 50 de lei de fiecare dată, pentru un lucru pe care poate să îl fac singură, acasă.

Citeşte şi: Motiv să nu fim în Schengen. România are un scaner vechi pentru a combate evaziunea. Alte 15 nu merg

Asta înseamnă să faci economie. Economic, se numeşte "evaziune fiscală de tip self employment". Acele servicii pentru care fie nu plătim nimic, pentru că ni le facem noi, sau plătim la negru cuiva care ne cere preţuri mai mici.

Adică de exemplu vorbim despre serviciile de cosmetică la domiciliu. În mediul online, sunt mii de anunţuri cu manichiuriste, pedichiuriste ori coafeze care îşi oferă serviciile la domiciliu.

Fenomenul va crește în perioada următoare, odată cu mărirea taxelor şi impozitelor. Saloanele au deficit de personal, pentru că clientele preferă să fie servite acasă.

Citeşte şi: Bărbat reţinut pentru evaziune de 1 milion de lei din comercializarea de materiale reciclabile

Iar principalul motiv pentru care o clientă preferă să meargă acasă ar fi partea financiară, conform Ştirile TVR.

Cristian Păun, profesor de Economie, explică faptul că, "cu cât măreşti taxele şi cu cât le măreşti mai anapoda, vizavi de puterea de cumpărare a românilor, poţi să ajungi ca această evaziune fiscală să devină foarte tentantă, pentru foarte mulţi".

Analistul financiar Dragoș Cabat spune că, "dacă luăm în calcul că România impozitează excesiv munca salariată, înţelegem şi unul dintre motivele pentru care în România procentul acesta este de aproape 30%, mult mai mare decât în Germania, unde este undeva la 8%, în Danemarca, unde este 9,10%.

Comerţul, maşinile, Construcţiile

Principalele domenii în care s-a făcut evaziune fiscală în primele 8 luni ale anului au fost comerțul cu produse nealimentare, vânzarea de maşini şi Construcţiile.

Un leu din 3 care circulă în România este din evaziune fiscală, iar asta ne plasează pe locul 3 la nivel de Uniune Europeană la capitolul economie subterană, spune Cabat.

În primele 8 luni ale anului, inspectorii de la Antifraudă au verificat peste 22 de mii de firme şi au recuperat la buget mai mult de 5 miliarde de lei, mult sub nivelul economiei subterane.

Combaterea fenomenului ar putea reprezenta una dintre soluţiile pentru gaura de la buget, care e de peste 42 de miliarde de lei.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te