EXCLUSIV Șocant: computerele Casei Naționale de Sănătate sunt din 2002, unele nici nu se mai produc

DE Mircea Marian | Actualizat: 25.03.2021 - 22:06
Șocant: Computerele CNAS, din 2002 Foto: Facebook CNAS

Șocant: computerele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) sunt din 2002, ar fi trebuie să-și încheie de mult ciclul de viață, iar unele nu se mai produc, arată un document transmis de ministerul Sănătății către Comisia Europeană, în pregătirea PNRR, document în lucru.

SHARE

A devenit aproape banală știrea că sistemul informatic al CNAS s-a prăbușit din nou. În iunie 2019, acest sistem a fost nefuncțional peste trei săptămâni. În martie 2020, când începuse pandemia de coronavirus, rețeaua a căzut din nou. 

Până la finele anului 2018, întreținerea PIAS a fost asigurată de Teamnet International, o firmă controlată anterior de fostul deputat PSD Sebastian Ghiță. După expirarea contractului, platforma de gestionare a cardurilor de sănătate a rămas fără mentenanță, situație pe care fostul ministru al Sănătății Sorina Pintea a caracterizat-o ca fiind de natură penală. Componentele PIAS sunt cardul electronic de asigurări de sănătate (CEAS), Sistemul informatic unic integrat (SIUI), Sistemul informatic de prescripție electronică (SIPE) și Dosarul electronic de sănătate al pacientului (DES).

Șocant: computerele CNAS sunt din 2002

Acum, un document de lucru al ministerului Sănătății arată ce dezastru este în Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate (PIAS) gestionată de CNAS și unde se află datele a 18 milioane de persoane.

Echipamentele (hardware) din PIAS au fost achiziționate începând cu 2002 şi majoritatea sunt perimate, „end of production„, „end of life”.

În plus, datele din PIAS sunt accesate simultan de foarte mulți utilizatori, iar volumul acestor date fiind mare, procesul este îngreunat, ajungându-se des la blocaje și chiar la necesitatea reinițializării proceselor.

Deficiențele tehnologice ale PIAS fac ca CNAS să nu reușească integrarea corectă cu sistemele informatice ale furnizorilor de servicii medicale aflați în contract. De asemenea, vechimea tehnologiilor și soluțiilor arhitecturale ale PIAS fac ca platforma să nu poată opera cu modulele recomandate la nivel european (building blocks europene) făcând sistemul ilizibil și deseori inaccesibil pentru furnizorii sau asiguratorii transfrontalieri din UE“, se arată în documentul în care ministerul Sănătății cere finanțare pentru sistemul de sănătate prin Programul Național de Reziliență și Redresare (PNRR). 

Ministerul vrea ca infrastructura digitală a CNAS să fie reînnoită până în 2024 și speră să primească, prin PNRR, suma de 200 de milioane de euro. Alte 200 de milioane de euro ar fi necesare pentru informatizarea celorlalte structuri centrale din Sănătate. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te