FOTO România plătește 1 MILION €/an, din 1999, pentru paza combinatului dezafectat de la Krivoi Rog

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 27.05.2021 - 10:30

În 1986, Republica Socialistă România a investit circa un miliard de dolari și a fondat, împreună cu alte state din lagărul socialist, combinatul de la Krivoi Rog, Ucraina. De 22 de ani, acesta nu mai funcționează, dar, din 1999, România plătește pentru pază 1 milion €/an.

SHARE

Într-o lungă postare pe pagina sa de  Facebook, Claudiu Năsui, ministrul Economiei, prezintă situația relicvei comuniste de la Krivoi Rog și problema nerezolvată de ani de zile a sifonării banilor de la buget pentru „paza și conservarea” combinatului dezafectat, din care se fură ca în codru.

„În Ministerul Economiei sunt multe probleme uitate de ani de zile. Unele de zeci de ani. Și, la fiecare astfel de problemă, este cineva care câștigă bani frumoși de pe urma ei. Combinatul de la Krivoi Rog este fix o astfel de problemă a statului român. Nerezolvată de ani de zile și din care câțiva oameni conectați politic se îmbogățesc din banii contribuabililor”, scrie Claudiu Năsui.

Citește și: Avioanele lui Ceaușescu și Iliescu, scoase la licitație

Combinatul de la Krivoi Rog, o reminiscență a economiei socialiste

„Combinatul de la Krivoi Rog este o fabrică abandonată din Ucraina la care este proprietar și statul român alături de statul ucrainean. Inițial erau mai multe state care au fost implicate în construirea lui, dar au rămas numai acestea două. Combinatul nu mai funcționează și nici nu are vreo perspectivă de a se reporni.

Este o reminiscență a economiei socialiste planificate deținute de stat. A fost fondat de Republica Socialistă România, împreună cu alte state din lagărul socialist, în anul 1986. România a plătit atunci 640 milioane ruble transferabile (echivalentul a circa 1 miliard de dolari) pentru construcție”, explică ministrul Economiei.

Citește și: „Luceafărul Huilei”, Miron Cozma, știe aikido. A bătut toată echipa Dinamo și s-a apărat în pușcărie

România trebuia să primească 30 de milioane de tone de peleți de fier, timp de 10 ani. A primit 159 de mii de tone

„În schimbul acestor bani, România trebuia să primească peleți de fier pentru a produce oțel. În total, statul român ar fi trebuit să primească aproximativ 30 de milioane de tone de peleți, timp de 10 ani.

În practică, a primit doar 159 mii de tone. Adică 0.53% din cât trebuia să primească. O altă „bună afacere” a statului.

Citește și: Când soțul nu e „acasă”, Brigitte Pastramă, fostă Sfăt, este vizitată de cămătari înarmați cu săbii

Celelalte state partenere la Krivoi Rog și-au marcat pierderea și au vândut maldărul de fier. România a ales să rămână agățată

De 22 de ani, combinatul de la Krivoi Rog  nu mai funcționează deloc. „Celelalte state cu care eram în asociere și-au marcat pierderea și au vândut pe cât au putut ce aveau calculat drept contribuție națională.

Statul român, însă, a ales să rămână agățat de combinat alături de statul ucrainean, cel pe teritoriul căruia se află acest maldăr de fier din care se fură anual, cam orice.

Sunt nenumărate reportaje făcute de televiziunile românești care arată aproape an de an că din combinat, adică ce a mai rămas din el după atâta vreme, se fură ca din codru”, explică Năsui.

România plătește un milion de euro pe an pentru pază către trei firme impuse prin HG: Arcom SA, Arcif SA și Uzinexport SA

„Statul român plătește anual un milion de euro la trei firme pentru <<pază și conservare>>. Trei firme care tot fac bani frumoși an de an din paza unei ruine. An de an.

Recent am primit pe masă nota de plată pe anul acesta. Ne costă încă 5,4 milioane de lei. Nu sunt alese la întâmplare aceste firme. Sunt impuse printr-o lege în care ele apar paznici obligatorii. Repet, an de an (...)

Sunt trei firme nominalizate expres într-un HG din 1999. Cele trei firme sunt: Arcom SA, Arcif SA și Uzinexport SA.

Până acum, aceste firme au primit peste 70 de milioane de lei. Adică 1 milion de euro pe an”, punctează Claudiu Năsui.

Soluția? Ieșirea din afacerea comunistă păguboasă

„Care e interesul în această schemă? Să tot plătim bani publici unor firme pentru păzirea unei epave fără viitor și să aruncăm fără sens banii plătiți de fiecare contribuabil în parte într-o gaură neagră? Sau în buzunarele unor căpușe ale statului?

Pentru mine și pentru orice om de stat cu bun simț, e clar că acest combinat, așa cum este acum, nu are nicio perspectivă. Până acum statul a întreținut această gaură neagră din motive pe care pot doar să le bănuiesc.

Singurii beneficiari din toată povestea asta sunt cele trei firme care nu fac nimic. Dacă ar fi plătite din bani privați, aș zice treaba lor. Dar problema este că sunt plătiți din banii contribuabililor, iar eu nu suport risipa.

De aceea am propus prim-ministrului ce nu a avut curaj nimeni să facă de zeci de ani încoace: să ieșim din această afacere comunistă păguboasă care încă risipește banii românilor fără absolut niciun scop altul decât îmbogățirea unor abonați la bani de la stat.

Concret, trebuie să vindem la licitație activele și toate creanțele de acolo. Să mai recuperăm ce putem și să nu mai plătim un milion de euro pe an unor firme stabilite din pix în 1999”, conchide Năsui.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.