Avioanele lui Ceaușescu și Iliescu, scoase la licitație

DE Edi Neagu | Actualizat: 27.05.2021 - 14:38
Avionul Rombac este și el scos la vânzare. Foto: Romavia/Facebook

Singurul avion de pasageri construit în România, celebrul RomBac 1-11 este scos la licitație. Acesta a fost folosit de Nicolae Ceaușescu în călătoriile oficiale, timp de patru ani.

SHARE

Avionul prezidenţial al lui Nicolae Ceauşescu - Rombac "Super One-Eleven" - va fi scos la vânzare la preţul de pornire de 25.000 de euro, joi, la licitaţia de eleganţă "All star game" organizată de Armark.

Potrivit Artmark, în august 1982 era prezentat public primul şi singurul avion de pasageri construit în România - ROMBAC 1-11 sau Rombac One-Eleven, iar primul zbor oficial a fost executat în toamna aceluiaşi an pe Aeroportul Băneasa, în faţa întregii conduceri a statului român.

CITEȘTE ȘI: Șeful DNA promite o soluție „cât de curând” în dosarul TelDrum. Dragnea, cercetat pentru corupție

Zborul inaugural cu pasageri al avionului ROMBAC 1-11 avut loc un an mai târziu, în ianuarie 1983, pe ruta Bucureşti - Timişoara, iar prima cursă externă a fost efectuată în martie acelaşi an pe ruta Bucureşti - Londra. Astfel, România devenea primul stat comunist din lume, exceptând URSS, care producea un avion de pasageri cu reacţie, motoarele fiind fabricate în ţara noastră la uzinele Aerofina şi Turbomecanica, sub licenţă Rolls Royce.

Unul dintre avioane, folosit 4 ani de Ceaușescu

Avionul "Super One-Eleven", scos la licitaţie, a fost folosit pentru zborurile oficiale ale lui Nicolae Ceauşescu timp de 4 ani, între 1986 şi 1989.

CITEȘTE ȘI: Lukașenko dispare doar dacă apropiații pătați de sânge îl trădează, așa cum au făcut cu Ceaușescu

La licitaţie va fi scos şi avionul prezidenţial "Negreşti", folosit pentru zborurile prezidenţiale din timpul primului mandat al preşedintelui Ion Iliescu. Acest avion este ultimul Rombac 1-11 construit în România, efectuând primul zbor în 1989 şi are preţul de pornire de 25.000 de euro.

Artmark arată că cele două avioane au fost clasate în patrimoniul cultural naţional mobil, categoria Tezaur, iar vânzarea are caracter de lichidare, fiind puse în licitaţie în cadrul lichidării patrimoniale a fostei întreprinderi de stat Romavia.

Limuzina Paykan Hillman-Hunter, 1974, din colecţia lui Nicolae Ceauşescu, primită cadou de acesta de la Şahul Mohammad Reza Pahlavi, cu prilejul alegerii drept preşedinte al RSR, va fi şi ea scoasă la vânzare la preţul de pornire de 4.000 de euro. Lotul este însoţit de certificat RA APPS, relatează Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.