În România, mai multe lovituri de stat au fost date de-a lungul timpului, cu diferiți „actori” în centrul lor. Au fost cazuri în care același personaj politic a fost atât autorul, cât și victima unei asemenea acțiuni de răsturnare a ordinii politice într-un mod neconstituțional.
Imagini de arhivă arată cum se desfășura campania electorală de către partidul comunist unic pentru alegerile parlamentare din 1957, anul în care Ceaușescu a pornit colectivizarea cu pușca. Nouă țărani care au refuzat să-și dea pământurile au fost omorâți în Vrancea.
Plângere penală împotriva vicepreşedintelui AUR Marius Lulea, pentru apologia regimului comunist şi a dictatorului Nicolae Ceauşescu. Preşedintele executiv al IICCMER consideră că declaraţia lui Lulea e „o sfidare flagrantă a cadrului legal al memoriei democratice în România”.
10 Mai are o triplă semnificație pentru România. E ziua în care a fost proclamată „Independența absolută României”, ziua în care România a fost proclamată regat și ziua în care a fost încoronat Carol I. Comuniștii au avut grijă însă să șteargă sărbătoarea din memoria colectivă.
Regimul comunist ura ziua de 10 mai pe care, de ar fi putut, ar fi scos-o din calendar. Motivul era că această dată avea puternice rezonanțe regale, fiind legată de trei evenimente majore din istoria României, unele pe care comuniștii au încercat să le ducă în derizoriu.