Profiturile industriale ale Chinei s-au prăbuşit cu 18%, în luna aprilie, pe măsură ce scade cererea

DE Florin Budescu | Actualizat: 27.05.2023 - 18:57
Industrie chineză - Foto: Flickr/Daniel Foster/CC0

Profiturile firmelor industriale din China au scăzut în primele patru luni ale anului 2023, arată datele oficiale făcute publice, în timp ce companiile au continuat să se lupte cu presiunile marjelor și cererea mică, pe fondul unei redresări economice slăbite.

SHARE

Profiturile au scăzut cu 20,6%, în lunile ianuarie - aprilie, față de anul anterior, comparativ cu o scădere de 21,4%, în primele trei luni, potrivit datelor Biroului Național de Statistică (BNS).

În China, plonjează profiturile industriale 

Numai în aprilie, firmele industriale au înregistrat o scădere de 18,2% a profitului de la an la an, potrivit BNS, care oferă doar ocazional cifre lunare. Profiturile au scăzut cu 19,2%, în martie.

„În ansamblu, datele de astăzi arată că întreprinderile industriale, în special întreprinderile private și cele cu capital propriu, continuă să fie afectate de o combinație de factori nefavorabili, cum ar fi efectul de bază, presiunea pe termen scurt asupra redresării economice și tendința descendentă a IPP (producător). prețurile),” a spus Bruce Pang, economist șef la Jones Lang Lasalle.

Companiile chineze se confruntă atât cu cererea slabă la nivel intern, cât și cu cererea diminuată pe principalele piețe de export ale țării. 

Citeşte şi: Cum ajungeau adidașii contrafăcuți din China în Ucraina, prin România. Afacere de aproape 6.000.000€

Deflația producătorilor s-a adâncit în aprilie, indicele prețurilor de producţie (IPP) scăzând cel mai rapid, din mai 2020.

Lenovo, cel mai mare producător de PC-uri din lume, a declarat săptămâna aceasta că veniturile și profitul trimestrial au scăzut în ianuarie-martie.

Lenovo și-a redus cu 8% - 9% forța de muncă, pentru a reduce costurile, pe măsură ce cererea globală de computere personale (PC-uri) continuă să scadă, conform CNBC.

Citeşte şi: Marfă de 2.000.000 €, confiscată pe Aeroportul Otopeni. Venea din China și era destinată Ucrainei

Producătorii de oțel și alte metale industriale suferă și ei. Prețurile pentru barele de armare din oțel, folosite în Construcții, au atins cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani în această săptămână-.

Doar o treime din fabricile din țară funcționează în prezent cu profit, potrivit companiei de consultanță Mysteel.

„Se simte încă o oarecare presiune în luna mai, din cauza diferenței dintre prețul de cumpărare și cel de vânzare, prețurile oțelului scăzând în această lună, din cauza redresării mai lente decât se aștepta”, a spus Baosteel, o subsidiară a celui mai mare producător de oțel din lume, China. Baowu Steel Group.

Scad profiturile

Companiile străine au avut profiturile mai mici cu 16,2%, în T1 2023, ana la an, în timp ce firmele din sectorul privat au înregistrat o scădere cu 22,5%, potrivit unei defalcări a datelor.

Profiturile au scăzut pentru 27 din 41 de sectoare industriale majore, în primul trimestru al acestui an, industria de topire a metalelor feroase și de prelucrare a laminatelor anunţând cea mai mare scădere, de 99,4%.

În următoarea etapă, China se va concentra pe restabilirea și extinderea cererii, îmbunătățirea în continuare a nivelului de producție și marketing și creșterea încrederii în afaceri, a spus statisticianul BNS, Sun Xiao.

Încetinire

Cifrele dezastruoase ale profiturilor au venit după ce o serie de indicatori economici din aprilie, ce se referă la producția industrială, vânzările cu amănuntul și investițiile imobiliare, au sugerat că o redresare în a doua economie din lume încetineşte.

Beijingul și-a stabilit un obiectiv de creștere modestă de aproximativ 5%, pentru acest an.

Semnele unei redresări rapide, ca urmare a încetării abrupte a politicii Zero Covid, la sfârșitul anului trecut, au determinat multe instituții, inclusiv Banca Mondială, să-și majoreze estimările de creștere în China, pentru 2023.

Previziuni mai pesimiste

Cu toate acestea, unele bănci de investiții și-au redus recent previziunile de creștere pentru China, pentru acest an, după datele dezamăgitoare din aprilie.

Nomura de exemplu și-a redus previziunea la 5,5%, de la 5,9%, anterior, iar Barclay's și-a revizuit prognoza la 5,3%, de la 5,6%.

La începutul acestei luni, premierul Li Qiang a promis măsuri mai precise pentru extinderea cererii interne și stabilizarea cererii externe, în efortul de a promova o redresare economică susținută.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te