Probleme cu pensiile, într-o țară în care lucrează mulți români. Introduce o nouă schemă

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 05.03.2024 - 16:12
Probleme cu pensiile, într-o țară în care lucrează mulți români. Introduce o nouă schemă - Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilsutrativ)

O țară în care lucrează mulți români are probleme cu pensiile, deși are una dintre cele mai puternice economii din lume. Guvernul are în vedere introducerea unei noi scheme, care leagă pensiile de salarii, pentru a garanta nivelul de trai.

SHARE

Guvernul german va introduce o schemă de pensii suplimentare ce vizează investiţii în pieţele de capital, pentru a se asigura că pensiile rămân legate de evoluţia salariilor, conform unui proiect de lege consultat de Reuters.

Probleme cu pensiile, într-o țară în care lucrează mulți români. Introduce o nouă schemă

Sistemul de pensii al ţării este din ce în ce mai mult sub presiune, pe fondul adâncirii decalajului între salarii şi pensii din cauza schimbărilor demografice, milioane de persoane din generaţia "baby boomer", născuţi între anii '50 şi mijlocul anilor '60, urmând să se pensioneze.

Citește și: Cum se calculează pensia în România dacă ai muncit și în diaspora? Casa de Pensii explică

"Sistemul trebuie să rămână corect pentru generaţiile viitoare, atât pentru cei care beneficiază ca pensionari, cât şi pentru cei care finanţează sistemul. De aceea sistemul nostru de pensii trebuie actualizat", a afirmat ministrul german de Finanţe, Christian Lindner, informează Agerpres.

Germania vrea să garanteze un nivel al pensiei de cel puţin 48% din salariul mediu

Obiectivul reformei este de a garanta un nivel al pensiei de cel puţin 48% din salariul mediu, până la finalul anilor 2030, permiţând pensionarilor să-şi menţină nivelul de trai după pensionare.

"Nivelul sistemului legal de pensii este garantat până în 2025. Vrem să-l asigurăm permanent şi prin urmare am propus în lege să-l asigurăm legal până în 2039", a explicat ministrul Muncii, Hubertus Heil.

Citește și: Care sunt cele mai mari pensii din România? Surpriza din Top 10. Cine sunt beneficiarii?

Pentru a atenua povara pe termen lung asupra contributorilor, un fond suveran permanent de investiţii va fi înfiinţat, în vederea achiziţionării de acţiuni de pe pieţele bursiere globale, utilizând împrumuturi de la bugetul federal şi transferuri de fonduri guvernamentale.

În prima fază, Guvernul german vrea să se împrumute anul acesta cu 12,5 miliarde de euro (13,56 miliarde de dolari) pentru aşa numitul "Generational Capital", pentru a investi pe pieţele de capital.

Suma va creşte anual cu 3%, în linie cu estimările privind creşterea salariilor, fiind planificaţi 15 miliarde de euro până în 2028, a explicat Lindner.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te