Noua șefă a Operațiunilor Petroliere din Marea Neagră nu a călcat pe la birou după numirea de luni

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 11.03.2021 - 19:05

Gabriela Dan-Unterseh a fost numită pe 8 martie, printr-o decizie a premierului Florin Cîțu, președinte cu rang de secretar de stat în cadrul Autorității de Reglementare a Operaţiunilor Petroliere Offshore la Marea Neagră (ACROPO).

SHARE

Gabriela Dan-Unterseh a fost propusă în ianuarie, de către USR, la conducerea Autorității de Reglementare a Operaţiunilor Petroliere Offshore la Marea Neagră (ACROPO), instituție care are sediul la Constanța.

Citește și

Legătura dintre cartelul Jalisco Nueva Generacion din Mexic și Hell's Angels din România

Pe 8 martie, decizia de numire a apărut în „Monitorul Oficial", iar Gabriela Dan-Unterseh își poate începe oficial mandatul. 

Surse din cadrul ACROPO au declarat pentru Newsweek România că noul președinte nu a fost văzut în instituție nici înainte de preluarea mandatului, dar mai ales nici după. 

De altfel, pe 7 martie, cu o zi înainte de a-și începe mandatul, Gabriela Dan-Unterseh se afla la Paris, potrivit unei fotografii pe care chiar ea a postat-o pe contul personal de Facebook.

Faptul că a doua numirea sa a devenit oficială nu a grăbit-o pe aceasta, astfel că, potrivit altor surse, noul președinte al ACROPO se va întoarce în țară vineri și își va începe efectiv lucru abia pe 15 martie. 

Practic, își începe mandatul cu o absență de o săptămână. 

Citește și

Liderul Hell's Angels România negocia două asasinate, 400 kg de cocaină, AK-47 și grenade din Serbia

Newsweek România a contactat-o pe Gabriela Dan-Unterseh pentru a afla care este planul său de management în fruntea agenției. Vom reveni cu răspunsurile acesteia.

Cine e noul președinte al ACROPO

ACROPO este condusă de un preşedinte cu rang de secretar de stat şi de doi vicepreşedinţi cu rang de subsecretar de stat, numiţi prin decizie a prim-ministrului pe o perioadă de 5 ani.

Gabriela Dan-Unterseh este absolventă a Facultăţii de Geologie din Bucureşti, cu studii de masterat şi doctorat în Franţa, unde a emigrat și unde trăiește de mai mulți ani.

Citește și

Procurorii români cer mandat de arestare pentru interlopul Rechinu din Mexic. El e liber în Cancun

Are experienţă la cea mai mare companie de investigaţii marine din lume – Fugro -  unde a ocupat diverse posturi şi s-a implicat în proiecte internaţionale de infrastructură submarină (cabluri de telecomunicaţii, cabluri electrice, pipelines, FPSO, LNG, eoliene offshore, etc).

Soțui Gabrielei Dan-Unterseh lucrează la compania franceză Total, cu interese în zona de energie, inclusiv în Europa de Est și la Marea Neagră.

A intrat în USR în 2016, iar în prezent este vicepreședinte USR Diaspora. În ianurie, a semnat, alături de alte 300 de persoane, un protest împotriva numirii lui Mihai Goțiu, colegul lor, în funcția de secretar de stat în Ministerul Mediului.

Ce face ACROPO

ACROPO exercită următoarele atribuţii principale:

a) evaluează documentele care îi sunt prezentate de către operatori şi proprietari în temeiul Legii nr. 165/2016, cu modificările şi completările ulterioare;

b) supraveghează respectarea dispoziţiilor legii de către operatori şi proprietari, inclusiv prin inspecţii şi investigări;

c) consiliază alte autorităţi sau organisme, inclusiv autoritatea semnatară a acordurilor petroliere, Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, în domeniul operaţiunilor petroliere offshore;

d) elaborează planurile anuale în conformitate cu prevederile legale;

e) elaborează rapoartele de activitate în conformitate cu prevederile legale;

f) cooperează cu autorităţile competente ale diferitelor state membre sau cu punctele de contact, în temeiul legii;

g) iniţiază şi avizează proiecte de acte normative în domeniul său de competenţă şi emite reglementările proprii şi comune cu alte autorităţi competente, potrivit legii;

h) încheie protocoale de colaborare interinstituţională cu autorităţile naţionale responsabile de siguranţa operaţiunilor petroliere offshore prevăzute în anexa nr. 10 la Legea nr. 165/2016, cu modificările şi completările ulterioare;

i) transmite ordonatorului principal de credite propunerea de buget a ACROPO pentru a fi analizată şi inclusă în proiectul de buget al ordonatorului principal de credite;

j) îndeplineşte orice alte activităţi prevăzute de lege în domeniul siguranţei operaţiunilor petroliere offshore.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.