România, vânzător important de gaze naturale din regiune. Cu ce preț cumpără ungurii de la noi

DE Florin Budescu | Actualizat: 10.09.2024 - 10:03
România, vânzător important de gaze naturale din regiune. Cu ce preț cumpără ungurii de la noi - Foto: INQUAM PHOTOS/Adel Al-Hadad
România, vânzător important de gaze naturale din regiune. Cu ce preț cumpără ungurii de la noi - Foto: INQUAM PHOTOS/Adel Al-Hadad

România, vânzător important de gaze naturale din regiune. Cu ce preț cumpără ungurii de la noi. Prețul gazelor pe piața spot, operată de Bursa Română de Mărfuri (BRM) a coborât sub 150 de lei/MWh.

SHARE

România, vânzător important de gaze naturale din regiune. Cu ce preț cumpără ungurii de la noi. Prețul gazelor pe piața spot, operată de Bursa Română de Mărfuri (BRM) a coborât sub 150 de lei/MWh, pentru prima dată de la începutul lunii august.

Nivelul scăzut al consumului și gradul ridicat de înmagazinare, de peste 97% din capacitatea totală, a creat un surplus de gaze, pe piața internă, ceea ce face ca România să fie exportator net de gaze.

Maghiarii ne cumpără gazul. Preţul gazelor s-a micşorat. Suntem exportator în regiune

Duminică, pe piața intrazilnică s-a tranzacționat o cantitate de 0,5 GWh la un preț minim al zilei de 149,5 lei/MWh. În total, duminică, pe aceastaă piață s-au comercializat 28,5 GWh, la un preț mediu de 150,4 lei/MWh.

Ultima dată când s-au efectuat tranzacții la sub 150 lei/MWh a fost pe 4 august, pe cealaltă piața spot operată de BRM, cea pentru ziua următoare.

În această perioadă, ca urmare a intrării în revizie a gazoductului TAP, care alimentează Europa de Sud cu gaz azer, și a ocupării de către trupele ucrainene a singurei stații funcționale prin care este exportat gaz rusesc în Europa, prețul a ajuns și la 185 lei/MWh (pe 12 august).

Citeşte şi: România este pregătită pentru iarnă. Avem depozitele de gaze naturale pline

Pe piața pentru ziua următoare, prețul mediu al gazelor cu livrare în ziua de luni, 9 septembrie, a fost de 151,4 lei/MWh, fiind tranzacționată o cantitate de 38,6 GWh.

Cantitatea totală tranzacționată duminică pe piețele spot, de 67,1 GWh, este echivalentă cu aproape o treime din producția curentă zilnică, care s-a situat în acest weekend la 236 GWh/zi.

Sâmbătă de exemplu nivelul consumului intern se situa la 115 GWh, la jumătatea celui al producției interne, România înmagazinând aproape 100 GWh și exportând peste 80 GWh în Ungaria și 14,5 GWh în Republica Moldova.

Citeşte şi: Rusia își face o „flota fantomă” care transportă gaze naturale lichefiate

Nivelul importurilor, de 60 GWh, se situa cu mai mult de o treime sub cel al exporturilor, ceea ce făcea ca România să fie exportator net, conform Profit.ro.

Sâmbătă, România avea înmagazinați 32,95 TWh, reprezentând 97,3% din capacitatea tehnică disponibilă, ceea ce pune presiune pe producătorii interni, care în curând nu-și vor mai putea vinde gazul produs excedentar în raport cu consumul decât la export.

Luni, România își păstrează, potrivit datelor Transgaz, poziția de exportator net, importând 6,6 milioane mc din Bulgaria și exportând 7,4 milioane mc în Ungaria și un milion mc în Republica Moldova.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te