Cât costă să dormi la un hotel de 4 stele în București? De ce turiștii străini ocolesc Capitala?

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 19.03.2024 - 15:14
Industria hotelieră din România, aproape de record în 2023. Prețul mediu la 4*-5* în Capitală, 126 € - Foto: pexels.com/cottonbro studio

Industria hotelieră din România și-a revenit spectaculos și a ajuns aproape de record în 2023, în principal, grație turismului de agrement și a chefului românilor de plimbare. Din păcate, turiștii străini ne-au cam ocolit din nou.

SHARE

Numărul de turişti români care s-au cazat în structurile hoteliere din România a ajuns la aproape 7 milioane, în 2023, foarte aproape de nivelurile record şi peste media din anii de dinaintea pandemiei, arată rezultatele unui raport publicat de Colliers.

Industria hotelieră din România, aproape de record în 2023

În acest context, sectorul hotelier a continuat să se redreseze, cu o creştere susţinută a turismului de agrement. Totodată, în vara anului 2023, nivelul traficului aerian de pasageri l-a depăşit pe cel din 2019, stabilind noi recorduri atât în Bucureşti, cât şi în alte oraşe mari din ţară.

Consultanţii Colliers precizează, însă, că redresarea turismului internaţional în România nu a fost la fel de rapidă precum cea a turismului intern, numărul turiştilor străini care sosesc în ţară menţinându-se cu aproximativ 25% sub nivelul anterior pandemiei. Astfel, având în vedere în special cele aproape 2.000 de camere care ar putea fi livrate în perioada 2024-2026, specialiştii subliniază că piaţa se pregăteşte pentru o expansiune atât la nivel cantitativ, cât şi calitativ. 

Citește și: Fostul Palat BCR va deveni hotel de lux, cu 20 de milioane de euro. Are o vechime de 117 ani

De asemenea, la creşterea pieţei contribuie şi apariţia unor operatori profesionişti, internaţionali sau locali, care închiriază clădiri de la proprietari şi le administrează ca hoteluri. Acest aspect are relevanţă în piaţă, pentru că ei acţionează ca intermediari între dezvoltatori şi branduri, reducând riscurile pentru unii investitori", notează raportul de specialitate.

Prețul mediu la hotelurile de 4*-5* în Capitală, 126 €

Potrivit Colliers, în Bucureşti, hotelurile de 4 şi 5 stele au rămas cel mai activ segment în 2023. Astfel, venitul mediu zilnic pe cameră disponibilă (ADR) a crescut cu 15% -20% pe tot parcursul anului, suplimentar faţă de creşterea de 57%, înregistrată în 2022, până la 126 euro/cameră/noapte, în zonele centrale, respectiv 82 euro/cameră/noapte în nordul Bucureştiului.

De asemenea, ratele de ocupare în hotelurile competitive din Capitală au crescut cu aproximativ 10% în lunile de vară, dar în termeni anuali rămân uşor sub nivelurile de dinaintea pandemiei.

Citește și: Primul hotel de lux Kempinski din România, în Poiana Brașov. În „Poiana” bulgarilor, e de 18 ani

„Avalanșă” de branduri hoteliere noi, în România

În paralel, se observă o creştere semnificativă a numărului şi a varietăţii de branduri hoteliere care caută să intre pe piaţa locală, de la cele de lux şi până la cele mai accesibile.

"Mulţi dintre aceşti operatori oferă mai multă flexibilitate şi stimulente pentru a încuraja dezvoltatorii să iniţieze proiecte, iar atunci când o clădire primeşte sprijinul unui brand internaţional, finanţarea bancară devine mai accesibilă.

"În termeni de planuri de construcţie şi dezvoltare în domeniul ospitalităţii, deşi în 2023 a fost inaugurat doar un singur hotel nou relevant, Ibis Styles Airport, cu 84 de camere, în nordul Bucureştiului, iar fostul Hilton Athenee Palace a fost rebranduit ca Intercontinental, în următorii doi ani sunt aşteptate peste 20 de deschideri importante în România, totalizând aproape 2.000 de camere. Printre acestea se numără proiectul dezvoltat de One United, care va aduce un brand de lux cu 100 de camere pe strada Clemanceau - Ennismore, pe cand un alt dezvoltator a bătut palma cu un alt brand de lux Ascott, The Crest Collection, care va deschide un proiect cu 170 de camere lângă Palatul Parlamentului din Bucureşti. Noua colaborare cu Accor pentru Novotel Living va genera un aparthotel cu 150 de camere, programat să fie finalizat în 2025, iar Corinthia Grand Hotel Boulevard, cu 30 de camere, va fi, de asemenea, finalizat în viitorul apropiat", se menţionează în raportul companiei de consultanţă imobiliară.

Perspectivele industriei hoteliere din România pe termen mediu

În acest context, Colliers consideră că perspectivele pe termen mediu rămân o provocare.

"Chiar şi fără a lua în calcul incertitudinile economice, hotelurile locale întâmpină obstacole din ce în ce mai mari, de la lipsa forţei de muncă (peste 10% dintre angajaţii hotelurilor centrale din Bucureşti sunt din străinătate, în special din Asia de Sud) până la schimbări semnificative ale costurilor de operare, precum cele din 2022, pe fondul creşterii preţurilor la energie. Dar, în general, viitorul pe termen lung se anunţă promiţător, ceea ce explică valul susţinut de proiecte noi", conform cercetării.

Colliers este unul dintre liderii globali în servicii de consultanţă imobiliară şi de management al investiţiilor, cu operaţiuni în 66 de ţări şi venituri anuale de 4,3 miliarde de dolari. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te