Fostul Palat BCR va deveni hotel de lux, cu 20 de milioane de euro. Imobilul impunător din fața Universității bucureștene are o vechime de 117 ani. El va cunoaște un nou destin odată cu investiția prin care va ajunge un hotel de 5 stele, ceea ce ar trebui să se întâmple până la finalul anului 2027.
Fostul Palat BCR va deveni hotel de lux, cu 20 de milioane de euro. Are o vechime de 117 ani
Palatul BCR, așa cum era cunoscută impozanta clădire de peste drum de Universitate, va deveni hotel de 5 stele.
Acest lucru va fi posibil cu o investiție de aproximativ 20 de milioane de euro, pe care o face actualul proprietar al imobilului monument istoric, familia Dayan, una dintre cele mai bogate din Israel.
Aceasta pregătește consolidarea și restaurarea monumentului istoric, cumpărat în 2019 de la Banca Comercială Română.
Palatul BCR din Piața Universității, fostul Palat Generala, a fost construit în 1906 după planurile lui Oscar Maugsch (un arhitect de origine germană, născut însă la Iași în 1857), având o suprafață totală de aproape 17.000 metri pătrați.
Citește și: Un an vechime cumpărat la pensie, cu 900 de lei, mai scump din 1 ianuarie. Cine merită să cumpere?
Clădirea era amplasată în fosta grădină a Palatului Sutzu, actualul Muzeu al Municipiului București și a avut menirea de a găzdui sediul uneia dintre primele companii de asigurare din România - Societatea Generală de Asigurări Generala.
Acţionarul principal al „Generala” a fost Banca Marmorosch Blank, cea mai importantă a vremii, ce îşi avea propriul sediu chiar în vecinătate, pe strada Doamnei.
Societatea a rezistat până în 1948, când a fost desființată prin Legea naționalizării, iar clădirea a trecut în patrimoniul statului.
După 1990, pentru mulți ani, a fost sediul central al Băncii Comerciale Române, de aici și denumirea care s-a încetățenit, Palatul BCR.
Familia Dayan a cumpărat clădirea istorică din Piaţa Universităţii, în 2019, pentru un preţ total la aproape 28 de milioane de euro.
Suma tranzacţiei a depăşit cu aproape 40% valoarea de evaluare, care a fost de 20 de milioane de euro, potrivit surselor profit.ro.
Hotelul va avea un număr total de aproximativ 157 de camere, dispuse pe trei etaje şi mansardă. La parter, curtea interioară dintre Corpurile A şi B va fi acoperită cu un luminator din sticlă, fiind transformată în lobby-ul de acces al hotelului.
Parterul va mai include spaţii pentru restaurante, sala de evenimente, săli de meeting, iar la subsol va fi o zonă SPA, conform documentelor înaintate de investitor autorităţilor.
„Conform studiilor preliminare, hotelul, care urmează a fi clasificat cu 5 stele, va avea un număr total de circa 157 camere, dispuse pe Etajele 1, 2, 3 și Mansardă.
La Parter, curtea interioară dintre Corpurile A și B va fi acoperită cu un luminator din sticlă, fiind transformată în Lobby-ul de acces al hotelului – un spațiu reprezentativ din punct de vedere arhitectural și funcțional.
Parterul va mai include spații pentru restaurante, sala de evenimente, săli de meeting, toate parte a funcțiunii de Hotel și spații comerciale adiacente acestuia, cu acces din spațiul public.
La Subsol se intenționează organizarea unei zone SPA (conform cerințelor clasificării hotelului), cu acces prioritar pentru oaspeții hotelului și ocazional pentru clienții din afara acestuia”, se arată în documentele înaintate autorităților de investitor, potrivit sursei citate.
Citește și: Care domnitor a vrut să unească cele trei Țări Române înaintea lui Mihai Viteazul? De ce a eșuat?
Locurile de parcare se vor afla în afara imobilului, prin concesionarea lor în parcarea subterană din Piața Universității. Serviciul de parcare oferit oaspeților va fi de tipul Valet Parking.
Execuția investiției este estimată a începe în a doua jumătate a anului 2024, până în a doua jumătate a anului 2027.