3.000 € ar plăti în plus cei ce își iau mașină electrică, după o decizie neinspirată a Guvernului

DE Florin Budescu | Actualizat: 11.10.2023 - 14:15
3.000 € ar plăti în plus cei ce își iau mașină electrică - Foto: Cindy Shebley

Prima de casare pentru Programul Rabla Plus ar putea fi mai mică, de anul viitor. Ecobonusul de 10.000 de euro ar urma să fie redus cu două sau cu treii mii de euro.

SHARE

Anunţul a fost făcut chiar de ministrul Mediului, liberalul Mircea Fechet, la deschiderea Salonului Auto Bucureşti. Discuţiile sunt însă abia la început.

10.000 de maşini electrice au fost înmatriculate anul acesta, în România.

Guvernul nu mai are bani pentru mașini electrice

Programul Rabla Plus a avut anul acesta un buget record, de 780 de milioane de lei, ceea ce a permis înmatricularea a 10.000 de mașini verzi și încă mai sunt fonduri pentru persoanele fizice.

De partea cealaltă, prin programul Rabla Clasic, cu un buget de 560 de milioane de lei, au fost înmatriculate anul acesta 27.000 de autoturisme noi.

Intenția autorităților este ca, de la an la an, bugetul Rabla Clasic să scadă tot mai mult, conform Ştirile TVR. Mircea Fechet, ministrul Mediului, speră "să avem un nou record la Rabla Plus. Asta înseamnă un buget mai mare de 780 de milioane.

Citeşte şi: Noile liste cu dosarele aprobate în programele Rabla Plus și Rabla Clasic, publicate de AFM

Că va fi 800, că va fi 900, că va fi poate un miliard. Iar acest lucru este posibil să atragă după sine condiții noi pentru cei care vor să cumpere o mașină verde cu sprijin de la stat".

O posibilă modificare a programului Rabla Plus la care se gândesc autoritățile vizează reducerea valorii ecotichetului de la 10.000 de euro cât este în prezent, până la aproximativ 7.000 de euro.

Însă, această sumă nu e confirmată în mod oficial de reprezentanții Ministerului Mediului. Sunt în acest moment doar discuții în stadiu incipient, iar la aceeași masă vor fi chemați și cei din industria auto.

Mircea Fechet, ministrul Mediului:

"Astăzi avem mașini electrice cu un preț accesibil în legătură cu care probabil ar trebui să discutăm și despre valoarea voucherului. În nici un caz nu mă gândesc la o creștere a valorii acestuia".

Semnele lipsei de bani apăruseră de la începutul acestui an. Se introdusese un prag de preţ la achiziţie:

Citeşte şi: BMW iese din APIA și contestă introducerea peste noapte a unui prag de preț în Rabla Plus 2023

În prezent, la cumpărarea unei mașini electrice, statul oferă un sprijin financiar de 51.000 de lei, în schimbul casării unui autovehicul uzat și 54.000 de lei, în schimbul casării a două autovehicule uzate.

Adrian Mitrea, jurnalist auto: Reducerea valorii ecobonusului pentru Rabla Plus nu e neapărat o idee rea. Asta pentru că fondurile oricum se epuizează foarte rapid și atunci am avea mai mulți oameni care beneficiază de asta.

Rămâne de văzut dacă vor fi luate în calcul și modificări ale ecobonusului de 26.000 de lei, respectiv 29.000 de lei pentru mașinile hibrid plug in. În prima oră de la deschiderea Salonului Auto București cei mai mulți erau interesați de mașinile hibrid.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te