După ce au plecat din Rusia, finlandezii de la Nokian fac fabrică de anvelope în România, la Oradea

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 01.11.2022 - 15:06
Finlandezii de la Nokian fac fabrică de anvelope în România, la Oradea. / Foto: Profimedia

Nokian, unul dintre cei mai importanți producători de anvelope din lume, și-a vândut fabrica din Rusia în octombrie și a anunțat că investește circa 650 de milioane de euro într-o nouă facilitate în România. Locația aleasă este Oradea.

SHARE

România are șansa să devină una dintre cele mai importante țări de pe harta producătorilor mondiali de anvelope. În țara noastră există deja de ani buni fabrici de cauciucuri Michelin, Continental și Pirelli, iar acum, pe fondul războiului purtat de Rusia în Ucraina și a sancțiunilor internaționale, finlandezii de la Nokian au ales Oradea pentru noua lor uzină de pneuri din Europa. 

La sfârşitul lunii iunie, Nokian Tyres a declarat că va iniţia o ieşire controlată de pe piaţa rusă, din cauza războiului dus de Rusia în Ucraina. La sfârșitul lunii octombrie 2022, compania finlandeză Nokian Tyres a semnat un acord de vânzare a operaţiunilor sale din Rusia către producătorul rus de petrol Tatneft PJSC, pentru 400 de milioane de euro. Iar astăzi Nokian a anunțat o investiție de tip greenfield de circa 650 de milioane de euro într-o nouă fabrică la Oradea.

Citește și: VIDEO „Tunelurile pentru urși” de pe Autostrada Sibiu - Arad, construite cu 49.000.000 €/km. Record

Lucrările de construcție a fabricii de anvelope Nokian din România vor începe anul viitor, iar primele anvelope Nokian „Made in România” vor ieși pe porțile acesteia în 2024.
 
Nokian Tyres a anunțat că viitoarea sa fabrică de la Oradea va fi prima uzină cu zero emisii de CO2 din industria de anvelope și va avea o capacitate anuală de producție de 6 milioane de anvelope.
 
Conform estimărilor, în cadrul fabricii de pneuri Nokian de la Oradea vor lucra circa 500 de angajați.

Cine este Nokian Tyres

Nokian Tyres a fost fondată în 1988, însă își are rădăcinile în anul 1898, când a fost înființată Suomen Gummitehdas Oy sau „Fabrica de cauciuc finlandeză”. A început producția de anvelope pentru mașini în 1932, iar acum produce pneuri pentru automobile, camioane, autobuze și vehicule grele speciale. 
 
Compania este cel mai nordic producător de anvelope din lume. Promovează și facilitează șofatul în siguranță, în condiții exigente. Anvelopele inovatoare pentru autoturisme de pasageri, camioane și mașini grele, sunt comercializate în special în zonele cu zăpadă, împădurite, și cu condiții de șofat dificile din cauza anotimpurilor schimbătoare.
 
 
Până în octombrie 2022, unitățile de producție Nokian se aflau în Finlanda și Rusia. Acum, producția Nokian se va baza doar pe facilitățile din Finlanda. Iar din 2024, Nokian va începe producția în România.
 
La sediul central din Nokia, Finlanda, are loc dezvoltarea centralizată a produselor, sunt finalizate prototipurile și sunt efectuate testele. Toate produsele sunt dezvoltate conform obiectivelor de siguranță durabilă și de respectare a mediului pe parcursul întregului ciclu de viață al produsului.
 
Sediul central al Nokian Tyres se află în Nokia, Finlanda, iar sediul european este la Praga.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te