VIDEO Cioturile Autostrăzii Transilvania, legate în decembrie 2020. Pe un sfert din toată lungimea

DE Petre Bădică | Actualizat: 01.09.2020 - 10:57
Autostrada Transilvania / Pro Infrastructura

Autostrada Transilvania este asamblată pe bucăți, după ce contractul cu Bechtel, semnat în 2003, a fost reziliat un deceniu mai târziu.

SHARE

Șoferii ar fi trebuit să meargă pe cei 415 kilometri ai autostrăzii Transilvania (Brașov – Cluj – Oradea / Borș) încă de acum șapte ani. După rezilierea contractului cu Bechtel, tronsoanele de autostradă au fost relicitate.

Ieri, remarcam faptul că tronsonul dintre Iernut și Chețani (17 kilometri) este aproape finalizat. Potrivit „Stadiului proiectelor de autostrada în derulare”, consultat de Newsweek România, tronsonul dintre Iernut și Chețani costă 437 miliaone de lei și avea ca termen de finalizare iunie 2020. Stadiul fizic al lucrării este de 89%, iar plăți s-au făcut în avans fiind la 95%. Până la recepția lucrărilor ar mai fi câteva săptămâni.

Probleme mai mari sunt pe lotul imediat următor

„Pe tronsonul Autostrăzii A3 Transilvania Chețani -Câmpia Turzii (FOTO & VIDEO) construit de Straco lucrările la nodul rutier Chețani avansează într-un ritm bun, în special operațiunile de așternere a straturilor rutiere și de realizare a sistemului de scurgere a apelor.

Pe restul sectorului de autostradă de 15,7 km subcontractorul Marcotim ce se ocupă de terasamente a scăzut considerabil ritmul, concentrându-se doar pe o secțiune scurtă în spatele localității Hădăreni. Cei de la Baxcom lucrează cu o echipă la elevațiile viaductului de 400 de metri de la Hădăreni.

Ne exprimăm speranța că mecanismul de certificare a lucrărilor, emitere a facturilor, plata lor de către CNAIR spre Straco și mai departe spre subcontractori și furnizori va funcționa mult mai eficient, astfel încât ritmul lucrărilor să se îmbunătățească, iar la finalul lui 2021 să circulăm pe acest tronson de autostrada”, scrie Pro Infrastrcutura  care publică filmul și imaginile din articol.

O treime din lucrare, gata

Potrivit acelorași documente ale Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale la care am făcut referire mai sus, tronsonul Chețani – Câmpia Turzii are 15,6 kilometri. Lucrările sunt mult mai întârziate, progresul fiind de numai 31%, fiind făcute plăți pentru 38%. Termenul pentru deschiderea acestei bucăți de autostradă este decembrie 2020.

Finalizarea celor două loturi mai sus menționate de 33 km va oferi șoferilor parcursul neîntrerupt a 110 km din Autostrada Transilvania (A3) între Târgu Mureș și Nădășel.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.